Nederland staat weer hoog in de top welvarendste landen van de Europese Unie. In een overzicht van landen met het hoogste bbp per inwoner, dat wil zeggen de totale waarde van producten en diensten, prijkt Nederland op de vierde plaats. Dat beeld wordt nog vertekend doordat in landen als Luxemburg en Ierland, die de eerste en tweede plaats bekleden, veel mensen werken die er niet wonen dan wel dat er veel multinationals gevestigd zijn. Daardoor is de score van die landen hoger dan de alledaagse werkelijkheid.
Ben je al geabonneerd op de wekelijkse nieuwsbrief Joop NL? Nee? Meteen doen.
Als gekeken naar een ander, realistischer, overzicht dat het Centraal Bureau voor de Statistiek opstelt, namelijk de consumptie per burger, dan verandert het beeld en staat Nederland binnen de hele Europese Unie op de tweede plaats, na Luxemburg.
De werkelijke individuele consumptie gecorrigeerd voor verschillen in het prijspeil is in Nederland ruim 32 duizend euro. Daarmee staat Nederland op de tweede plaats in de EU. In de EU is de werkelijke individuele consumptie ruim 26 duizend euro. In Nederland is dit 60 procent van het bbp, in de EU is dit 66 procent. In Luxemburg en Ierland is de werkelijke individuele consumptie laag als aandeel van het bbp. Landen met veel (buitenlandse) bedrijven hebben doorgaans een lager aandeel van de werkelijke consumptie per inwoner in het bbp. Luxemburg blijft eerste op de ranglijst, maar het verschil met andere landen is kleiner. Ierland zakt naar de vijfde plek. Op basis van de werkelijke individuele consumptie per inwoner staat België op de derde plaats in de EU, terwijl het op basis van het bbp per inwoner op de zevende plaats staat.
En dan nog is het beeld van Luxemburg, wellicht vertekend, want dat is een apart geval en niet alleen omdat het een goedkoop consumptieparadijs is voor Nederlanders, Belgen, Fransen en Duitsers op doorreis.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.