Nederlanders krijgen gemiddeld te veel PFAS binnen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het RIVM. Voedsel blijkt de belangrijkste boosdoener. Met name vis kan grote hoeveelheden poly- en perfluoralkylstoffen bevatten, waarschuwt het instituut. Kabeljauw blijkt de meeste PFAS te bevatten, gevolgd door zalm uit blik en vissticks, meldt RTL Nieuws.
De laatste jaren zijn de zorgen over PFAS flink toegenomen. De chemicaliën zijn nauwelijks afbreekbaar en blijken flinke gezondheidseffecten te kunnen hebben. Zo neemt de kans op kanker en andere gezondheidsschade toe. Het RIVM stelt dat ook de kans op infecties toeneemt. “Maar of iemand daadwerkelijk ziek wordt, hangt af van meerdere factoren, zoals leefstijl.”
Koffie, thee, graanproducten, melkproducten, vlees, eieren, fruit en groenten bevatten eveneens PFAS volgens het RIVM – net zoals drinkwater. Drinkwater dat afkomstig is van oppervlaktewater bevat meer gevaarlijke stoffen dan drinkwater uit grondwater.
Meld je hieronder aan voor de nieuwsbrief van de Joop redactie die binnenkort van start gaat. Wekelijks ontvang je de beste artikelen, opinies en aanraders in je inbox.