Nederlanders met onzekere en lage inkomens zullen het hardst geraakt worden door de gevolgen van klimaatverandering. Daarvoor waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De mensen om wie het gaat wonen vaker in sterk versteende wijken met weinig groen en in woningen die slecht te koelen zijn.
"Groepen in financiële bestaansonzekerheid lijden het meest onder klimaatverandering", luidt de belangrijkste conclusie van een 'themaverkenning' over klimaatverandering die het instituut heeft opgesteld, zo meldt ANP. Het document maakt deel uit van de veel uitgebreidere Volksgezondheid Toekomst Verkenning.
Door de door mensen veroorzaakte klimaatverandering zal ook Nederland in de toekomst vaker te maken krijgen met weersextremen als hittegolven en periodes van droogte of juist extreme neerslag. "Hittegolven en hoge temperaturen zorgen voor meer gezondheidsklachten, vooral bij ouderen, mensen met een chronische aandoening, zwangeren en (heel) jonge kinderen", somt het RIVM op. Vooral in omgevingen met veel stenen en asfalt, en in slecht gekoelde woningen, doen de effecten zich voelen.
Naarmate het warmer wordt, kunnen ook andere infectieziekten naar Nederland komen. Een voorbeeld daarvan is knokkelkoorts. Die ziekte wordt overgebracht door een muggensoort die meer overlevingskansen heeft in een warmer klimaat. Ook het pollenseizoen wordt steeds langer door de opwarming, waardoor mensen met hooikoorts langer klachten hebben. Ook het aantal mensen met huidkanker zal naar verwachting toenemen. Dat komt door een combinatie van meer blootstelling aan uv-straling van de zon en een afname van de bewolking.