Nederlandse cultuursector komt met onafhankelijk meldpunt na #MeToo
• 17-01-2018
• leestijd 2 minuten
© Cc-foto: #MeToo, Duncan c
Mensen die werkzaam zijn in de podiumkunsten-, film- en televisiesector kunnen grensoverschrijdend gedrag binnenkort melden bij een onafhankelijk en overkoepelend meldpunt voor ongewenste omgangsvormen. Dat maakt de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) vandaag bekend in
NRC. Er zullen twee vertrouwenspersonen worden aangesteld, een man en een vrouw, en het project zal worden geleid door een onafhankelijk bureau. Misstanden melden kan zowel anoniem als op naam. Andere maatregelen die mogelijk worden genomen zijn het instellen van een gedragscode en een onafhankelijke klachtencommissie. Ook wordt er nagedacht over mogelijke maatregelen indien klachten gegrond worden verklaard. Het meldpunt richt zich met name op zzp’ers in de sectoren, die niet bij de vertrouwenspersoon van een instelling (zoals een Omroep) terecht kunnen.
De afgelopen maanden werden vele #MeToo-onthullingen gedaan over machtsmisbruik in de culturele sector, talloze vrouwen verklaarden dat de bekende Hollywood-producer Harvey Weinstein hen jarenlang stelselmatig zou hebben lastiggevallen, aangerand, bedreigd, gechanteerd en in enkele gevallen zelfs verkracht zou hebben. Ook in Nederland deden slachtoffers, al dan niet anoniem, een boekje open. In okober stapte de Vlaamse acteur Jappe C. (64) stapt per direct op bij Het Nationale Theater na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik. In november legde producent en scenarioschrijver Job Gosschalk zijn werk neer nadat bekend werd dat hij grenzen overschreed in zijn omgang met acteurs.
Actrice Manoushka Zeegelaar Breeveld, woordvoerder van ACT Acteursbelangen, is blij met de stappen:
Het is eigenlijk van de gekke dat er geen reglementen zijn, zoals in andere bedrijfssectoren. Er is een gedragsverandering nodig in de samenleving en dat gaat een meldpunt niet veranderen, maar dit is een belangrijke stap. Ik hoop dat er een dreigende werking vanuit gaat. Vorig najaar heeft ACT een vertrouwenspersoon ingesteld en daar hebben zich mensen gemeld. Maar we horen ook over meer mensen die het gevoel hebben dat er dingen gebeurd zijn waar ze niet blij mee zijn. Die angst- en schaamtecultuur willen we doorbreken. Er komen onafhankelijke personen waar iedereen die zich tekort gedaan voelt terecht kan.