Syrische vluchtelingen die in Nederland asiel hebben aangevraagd zullen nog langer in onzekerheid verkeren over hun toekomst. De Nederlandse regering heeft besloten de beoordelingen van de asielverzoeken te pauzeren nu de gevreesde dictator Assad door verzetsgroepen is verdreven. Daardoor is onduidelijk of de situatie in het land zo onveilig blijft dat er recht is op asiel.
Andere landen met regeringen van vluchtelingenhaters, zoals Zweden en Oostenrijk, hebben de procedures ook gepauzeerd. Net als Duitsland waar de christendemocraten die in de oppositie zitten oproepen vliegtuigen te regelen voor vluchtelingen die vrijwillig terug willen keren. De gretigheid is opvallend omdat nog volstrekt onduidelijk is of Syrië veilig zal worden. Andere landen overwegen soortgelijke pauzes.
Syriërs vormen de grootste groep vluchtelingen die in Europa verblijft. De vluchtelingenstroom kwam tien jaar geleden op gang toen Rusland en het Syrische leger een ongekende terreurcampagne startten tegen de Syrische bevolking. Het grote aantal vluchtelingen leidde in veel landen tot crisissituaties, precies wat Poetin kon gebruiken.
De NOS meldt:
Met het zogeheten besluitmoratorium kunnen asielaanvragen worden aangehouden, totdat duidelijk is wat de gevolgen zijn van de machtswisseling in Syrië, schrijft Faber aan de Kamer. Tegelijkertijd wordt er ook niemand gedwongen teruggestuurd. Maar dat gebeurde al niet, omdat ons land geen diplomatieke banden onderhield met het regime-Assad.