In een opmerkelijke draai heeft regeringspartij NSC haar positie over het omstreden EU-Mercosur-vrijhandelsverdrag gewijzigd. Slechts enkele dagen na het vertrek van oprichter Pieter Omtzigt steunt de partij plots het handelsakkoord tussen de Europese Unie en Zuid-Amerikaanse landen, ondanks blijvende tegenstand van coalitiepartners en oppositiepartijen.
"Waar we eerder terughoudend waren, steunen wij nu dit verdrag," verklaarde NSC-Kamerlid Wytske Postma dinsdag tijdens een debat over Amerikaanse importheffingen. Volgens Postma zetten deze Amerikaanse tarieven ruim 70 procent van de EU-export onder druk, wat aantoont dat Europa "niet langer enkel kan blijven leunen op traditionele handelspartners."
Het verdrag, waar meer dan 25 jaar over is onderhandeld, blijft echter zeer omstreden. Vanuit de oppositie blijft GroenLinks-PvdA tegen het verdrag. Partijwoordvoerder Daniëlle Hirsch benadrukte tijdens het debat dat haar fractie niet van standpunt is veranderd. De Partij voor de Dieren wijst op de verwachte ontbossing in het Amazonegebied als gevolg van verhoogde landbouwproductie, terwijl de SP bezorgd is over de zwakke waarborgen voor arbeidersrechten in het verdrag.
Mensenrechtenorganisaties uiten eveneens al jaren hun ernstige zorgen over het verdrag, wijzend op de systematische schendingen van inheemse rechten in diverse Mercosur-landen en het gebrek aan juridisch bindende mechanismen om deze te beschermen. Amnesty International waarschuwde specifiek dat verhoogde economische activiteit in kwetsbare gebieden kan leiden tot meer landconflicten en geweld tegen lokale gemeenschappen.
Milieuorganisaties hebben herhaaldelijk gewaarschuwd dat het akkoord zal leiden tot een toename van CO2-uitstoot door intensievere landbouw en langere transportroutes. Ook consumentenorganisaties hebben bedenkingen geuit over de mogelijk lagere voedselveiligheidsstandaarden voor geïmporteerde producten.
NSC kan ook rekenen op medestanders. ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis sprak bijvoorbeeld over een "onwenselijk verdrag vanuit landbouw- en landschapsperspectief, maar een noodzakelijk verdrag in deze huidige tijd." Hij heeft minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel, PVV) gevraagd naar mogelijkheden om het akkoord nog te "verbeteren."
VVD, D66 en CDA, van meet af aan voorstanders van het omstreden verdrag, benadrukken juist het belang van vrijhandel voor de Nederlandse economie en wijzen op de geopolitieke noodzaak om handelsrelaties te diversifiëren, nu traditionele partners zoals de Verenigde Staten een meer protectionistische koers varen.
Ondanks de koerswijziging van NSC blijft er vooralsnog een Kamermeerderheid tegen het verdrag, waardoor Nederland's instemming met het EU-Mercosur-akkoord onzeker blijft. Ook coalitiepartners PVV en BBB zijn tegen, zij spreken van oneerlijke concurrentie voor Nederlandse boeren.
Bron: ANP
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.