Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

"Onbestaanbaar" dat Kamer handelsverdrag CETA afkeurt

  •  
12-02-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
Wekelijkse ministerraad
De ChristenUnie, die als oppositiepartij nog tegen CETA was, vroeg woensdag om extra garanties van het kabinet. Kamerlid Joël Voordewind wil garanties dat de Europese normen, bijvoorbeeld over voedselveiligheid, behouden blijven, schrijft de NOS.
"Er zouden extra controles moeten worden gehouden op Canadese boerderijen om te voorkomen dat er vlees met groeihormonen op de Nederlandse markt komt. Ook wil hij dat CETA niet ten koste gaat van het Nederlandse streven tot duurzame ‘kringlooplandbouw’."
De vraag is of het kabinet aan de wensen van de kleinste coalitiepartij tegemoet kan komen.
Donderdag gaat het Tweede Kamerdebat over CETA door, met het antwoord van het kabinet.
Woensdag: Het is voor minister Sigrid Kaag “onbestaanbaar” dat het Europese handelsverdrag met Canada vandaag geen goedkeuring krijgt vanuit de Tweede Kamer. Dat zei Kaag voordat het debat over het omstreden CETA van start ging, schrijft NOS. Het afkeuren van het verdrag zou voor Nederland “een blamage zijn”, aldus de minister.
Woensdag startte het moeizame Kamerdebat over CETA. Alleen VVD, D66 en CDA zijn overtuigd voorstander. In oktober vorig jaar trok PvdA zich terug omdat volgens Asscher eerlijke arbeid, milieu en dierenwelzijn onvoldoende zijn beschermd in het verdrag. Voor het kabinet is dat een tegenslag omdat in het vorige kabinet toenmalig PvdA-minister Ploumen zich juist voor het handelsverdrag met Canada inzette. De rest van de oppositiepartijen lijken evenmin voorstander te zijn.
Partijleider Thierry Baudet vroeg voor het debat over het handelsverdrag 240 minuten spreektijd aan en haalde fel uit naar D66-voorman Rob Jetten. Hij wees Jetten er onder meer op dat volgens een inschatting van de Europese Commissie, het een jaarlijkse Europese economische groei van 1,7 tot 2,1 miljard euro in totaal betreft, “een groei van 0,1 procent van de totale economie. Een volkomen verwaarloosbaar en een volkomen irrelevant getal.”
Vrijhandelsverdragen zoals CETA zijn controversieel omdat zulke verdragen veel impact hebben op overheden, bedrijven en individuen. Het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Canada bevat onder meer afspraken over samenwerking en afschaffing van tarieven, maar ook over databescherming en juridische kwesties.
Tegenstanders van CETA maken zich ernstig zorgen over de macht die het grote bedrijven geeft. Met het verdrag kunnen bedrijven overheidsbesluiten via de rechter laten terugdraaien. Ook wijzen tegenstanders op het gevaar van bepaalde producten die vrijhandel makkelijker geïmporteerd worden. In Canada wordt bij de vleesproductie gebruik gemaakt van groeihormonen.
Volgens Milieudefensie kunnen Canadese boeren met het nieuwe verdrag ook een stuk goedkoper produceren dan de Nederlandse boeren. Om te kunnen concurreren met de goedkope productie van de Canadezen zullen Nederlandse boeren weer pleiten voor megastallen en meer dieren. Door een verhoogde productie raakt de bodem sneller uitgeput en ontstaan er meer broeikasgassen in de lucht. Dat is slecht nieuws voor de dieren, het milieu en het klimaat.
Meer dan 70 organisaties wereldwijd hebben het Nederlandse parlement een open brief geschreven met de vraag het handelsverdrag CETA niet te ondertekenen. Het verdrag is volgens de organisaties een bedreiging voor duurzaamheid, democratie en mensenrechten, omdat het bijvoorbeeld vervuilende bedrijven meer mogelijkheden geeft om met ‘miljardenclaims te dreigen, beleid te frustreren en overheidsgeld binnen te halen’.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor