De grootste onderwijsvakbond AOb roept de leden nu toch op om op woensdag te gaan staken. Een draai: nadat het kabinet vrijdag eenmalig 460 miljoen euro toezegde, besloot de bond nog af te zien van de staking.
De beslissing om de actie af te blazen leidde tot woedende reacties bij de achterban die een eenmalige investering onvoldoende vindt. De docenten menen dat er structureel meer geld naar het onderwijs moet, onder meer om het lerarentekort aan te pakken. De NOS schrijft:
"AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen, die vrijdag de stakingsoproep introk, legt per direct haar functie neer. Zij is met haar besluit van vrijdagavond buiten haar mandaat gegaan, zei vicevoorzitter Stolk. Het hoofdbestuur had dit weekeinde de tijd willen nemen om een reactie op de stap van het kabinet te formuleren."
Het hoofdbestuur biedt op de website van de AOb excuses aan voor de verwarring. “Wat nodig is, is een structurele investering in onderwijs.” De vertrokken voorzitter Verheggen erkent dat ze het convenant met het kabinet niet had moeten tekenen.
De kleinere onderwijsbond Leraren in Actie pleitte er zaterdag al voor om woensdag toch gewoon te gaan staken. “Het onderwijs stond 20-0 achter, nu staat het 20-1 en gaan we als blije eieren terug in ons hok?”, reageerde de bond op Twitter.
In Buitenhof sprak Lodewijk Asscher zijn steun uit aan de stakende docenten. Hij noemde het lerarentekort ‘een tijdbom’. Hij waarschuwde dat ‘steeds meer scholen’ de komende maanden een vierdaagse schoolweek zullen introduceren omdat ze geen vervangers kunnen vinden voor bijvoorbeeld zieke of zwangere docenten.