Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onderzoek: alleen in Oost-Europa is het water viezer dan in Nederland

  •  
04-02-2025
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4438 keer bekeken
  •  
pfas

Het Nederlandse oppervlakte- en grondwater is nog altijd veel te vies. Binnen de EU is het water alleen in Oost-Europa nog smeriger. Dat blijkt uit een rapport van de Europese Commissie waarover de Volkskrant bericht. De onderzoekers spreken in het geval van Nederland zelfs van een “lichte achteruitgang”. Er is geen enkel oppervlaktewater meer met de status ‘goed’.

Op het gebied van chemische verontreiniging – daarbij wordt gedoeld op pesticiden en stikstof uit de landbouw, om medicijnresten en lozingen door de industrie – is er zelfs ‘serieuze achteruitgang’.

Met het verontreinigde oppervlakte- en grondwater voldoet Nederland niet aan de Europese Kaderrichtlijn Water uit het jaar 2000. De opstellers van het rapport constateren dat de Nederlandse overheid faalt. Het ultrarechtse kabinet verergert de situatie.

Het rapport kraakt kritische noten over het Nederlandse waterkwaliteitsbeleid, dat al decennia leunt op vrijblijvende afspraken, gebrekkige handhaving en een beroep op EU-uitzonderingsbepalingen. Zo worden lozingsvergunningen voor de industrie stilzwijgend verlengd en werd watervervuiling door pesticiden en stikstof uit de landbouw gedoogd. Het rapport signaleert dat het huidige kabinet de Stikstofwet afzwakt en in het aantal Natura 2000-gebieden wil snoeien. ‘Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de waterkwaliteit.’

Deskundigen trekken al geruime tijd aan de bel. Zo waarschuwde Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment (MOB) vorig jaar nog dat er een ‘waterslot’ dreigt als het kabinet niet ingrijpt. Daarmee is het verontreinigde water niet alleen een probleem voor de natuur en de volksgezondheid maar ook voor de economie. Bouwend Nederland verwacht dat de slechte waterkwaliteit de sector jaarlijks 17,5 miljard euro aan omzet kan kosten.

De schrijvers van het Europese rapport doen verscheidene voorstellen om de situatie te verbeteren. Een daarvan zal het kabinet inmiddels bekend in de oren klinken: de stikstofuitstoot moet omlaag. Ook zou het kabinet er verstandig aan doen om eindelijk eens te gaan handhaven om zo de chemische vervuiling terug te dringen.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder aan voor de nieuwsbrief van de Joop redactie die binnenkort van start gaat. Wekelijks ontvang je de beste artikelen, opinies en aanraders in je inbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor