Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onderzoek: helft van alle Nederlandse kalfjes is ziek

  •  
20-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
2464307984_5b625cb76c_b
Meer dan de helft van de voor slacht bestemde kalfjes in Nederland heeft een longaandoening longontsteking of pijnlijke borstvliesontsteking. Er zijn meer dan een miljoen van zulke kalveren in Nederland, dus het gaat om honderdduizenden dieren die onnodig lijden. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van Wageningen Lifestock Research. Het AD schrijft:
"Uit het onderzoek blijkt dat meer dan 50 procent van de onderzochte witvleeskalveren beschadigingen heeft aan de longen. Minstens 34 procent van deze kalveren heeft borstvliesontsteking, een zeer pijnlijke ontsteking in de borstholte. Rosékalveren hebben nog veel vaker te maken met longaandoeningen. Bij deze groep onderzochte dieren heeft zelfs 70 procent beschadigingen aan de longen en ruim de helft van de rosékalveren heeft borstvliesontsteking."
Frederieke Schouten, dierenarts bij Dier&Recht is zich ‘rot geschrokken’ en voornemens een petitie te starten die over een paar maanden kan worden aangeboden aan minister Carola Schouten van Landbouw:
"Het is volstrekt onacceptabel dat zoveel kwetsbare dieren in hun korte bestaan van uiterlijk acht maanden lijden aan pijnlijke aandoeningen. Op een leeftijd van slechts 2 weken gaan kalveren uit verschillende landen en locaties met honderden soortgenoten op transport naar bedrijven waar ze worden vetgemest voor de slacht. Daarbij infecteren de dieren elkaar massaal omdat hun immuunsysteem niet is opgewassen tegen de vele ziekteverwekkers die ze bij zich dragen. De kalveren zijn bovendien verzwakt en gestrest door de lange transporten vanuit heel Europa. Wij pleiten voor drastische aanpassingen in de kalversector. Het liefste zouden we zien dat de dieren de eerste 28 dagen van hun leven biest uit de fles krijgen. Het dier bouwt zo veel meer weerstand op. Hoogste tijd voor een plan van aanpak, want het kalverleed is groot."
Volgens Henk Bekman, secretaris van de Stiching Brancheorganisatie Kalversector (SBK) zijn de longaandoeningen ‘een bekend probleem bij jongvee’ en wordt er gewerkt aan een plan van aanpak. Volgens Bekman zijn de ziektes deels te wijten aan de halvering van het antibioticagebruik in de kalversector. Die beperking werd ingevoerd om te voorkomen dat ziektekiemen resistent worden en antibiotica niet meer (goed) werkt. “Het is dan ook zoeken naar een goede middenweg”, aldus Bekman,
Cc-foto: mooste
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor