Als KLM fors minder gaat vliegen, heeft dat nauwelijks gevolgen voor de Nederlandse reizigers. Dat blijkt uit onderzoek van CE-Delft in opdracht van Milieudefensie.
Veel passagiers van KLM stappen alleen over op Schiphol: ze hoeven helemaal niet in Nederland te zijn. Op een derde van alle bestemmingen zitten de KLM-vliegtuigen voor meer dan twee derde vol met omvliegers, zo blijkt uit de studie. “KLM vliegt massaal mensen rond die hier alleen overstappen. Daar lijdt de Nederlandse reiziger niet onder als we dat beperken”, stelt Milieudefensie in een reactie.
“De resultaten van de studie laten zien dat krimp kan zonder grote gevolgen voor de privéreizigers. Er zullen nog steeds dagelijks vluchten zijn, soms alleen iets minder vaak. (Bijvoorbeeld naar London Heathrow nog maar dertien keer per dag, nu is dit vijftien keer). Populaire bestemmingen worden niet geschrapt of gewijzigd. Ticketprijzen blijven vrijwel ongewijzigd; voor een gemiddelde vlucht gaan de tickets tussen de 16 euro méér en 9 euro minder kosten.”
De luchtvaart levert een enorme bijdrage aan de klimaatcrisis. KLM behoort tot de grootste uitstoters van broeikasgassen van Nederland.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.