Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ontbossing kan grotendeels stoppen als we iets minder biefstuk eten

  •  
07-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3203 keer bekeken
  •  
ontbossing

© cc-foto: Picography

Als de rundvleesconsumptie met 20 procent daalt, is het mogelijk om de ontbossing te halveren. Dat blijkt uit onderzoek waarover Nature bericht. Als we niets veranderen aan onze vleesconsumptie zal de jaarlijkse ontbossing verdubbelen.

De rundveehouderij speelt een grote rol bij de wereldwijde ontbossing. Daarnaast zorgt het houden van koeien voor een enorme uitstoot van methaan, een zeer krachtig broeikasgas. Door de rundvleesconsumptie met 20 procent terug te brengen, zullen de methaanemissies met 11 procent dalen.

Als de mensheid erin slaagt om de helft van de biefstukken te vervangen door vleesvervangers, dan kan de ontbossing met 80 procent afnemen, stellen de wetenschappers van onder meer het Potsdam Instituut voor Climate Impact Research.

cc-foto: Picography

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (20)

herman46
herman46
10 mei 2022 - 10:41
Er is één doorslaggevende reden om geen vlees en zuivel meer te consumeren: Diereneed! Dat het het voor de mens, de natuur, het milieu beter is is ook waar. Maar de waanzinnige wreedheid waarmee we dieren behandelen ontstijgt elk ethisch normbesef. Te meer omdat dierlijke voeding moeiteloos uit het menselijk voedingspatroon kan worden geëlimineerd. Dat is The Inconvenient Truth.
dirk den boer
dirk den boer
9 mei 2022 - 21:07
N.a.v. opmerking van Kuifje hier beneden: wat is de waarde van sommetjes door biologen , agrnomen of ecologen over wat er mogelijk is bij diverse vormen van landbouw en -beheer? Dat zou nog nut kunnen hebben wanneer we geregeerd zouden zijn door eco - minded autocraten of dictators, maar in zo'n wereld leven we natuurlijk niet, we leven in een wereld waar de vrije keus vanboeren, handelaars, ondernemers en het gedrag van consumenten (alles zo goedkoop mogelijk) heersen. Dus, idd, bovenstaande helpt niet als basis gegeven om de situatie te verbeteren.
dirk den boer
dirk den boer
9 mei 2022 - 21:07
N.a.v. opmerking van Kuifje hier beneden: wat is de waarde van sommetjes door biologen , agrnomen of ecologen over wat er mogelijk is bij diverse vormen van landbouw en -beheer? Dat zou nog nut kunnen hebben wanneer we geregeerd zouden zijn door eco - minded autocraten of dictators, maar in zo'n wereld leven we natuurlijk niet, we leven in een wereld waar de vrije keus vanboeren, handelaars, ondernemers en het gedrag van consumenten (alles zo goedkoop mogelijk) heersen. Dus, idd, bovenstaande helpt niet als basis gegeven om de situatie te verbeteren.
FreddyvD
FreddyvD
9 mei 2022 - 4:53
Met symptoombestrijding los je natuurlijk de problemen op.... NOT. Minder vlees eten heeft geen zin, minder reizen ook niet. Uiteindelijk groeit de bevolking gewoon lekker door waardoor de winst die we hiermee maken teniet gedaan wordt. Dit zal zelfs gaan gelden voor als we allemaal zeewier gaan eten, dat we een stukje oceaan nodig hebben ter grootte van Portugal, zal dit binnen een relatief korte tijd ook niet genoeg zijn en hebben we meer, meer, meer nodig, want we blijven groeien. Het is letterlijk en figuurlijk dweilen met de kraan open en de enige oplossingen die worden aangeboden is verschillende manieren van dweilen, maar de kraan moet open blijven staan.
1 Reactie
vdbemt
vdbemt9 mei 2022 - 9:22
Wat een merkwaardige benadering. Omdat de bevolking gewoon lekker doorgroeit, hoef je het niet te doen. Maar het is natuurlijk het tegendeel: het maakt het des te noodzakelijker.
Kuifje3
Kuifje3
8 mei 2022 - 18:50
Ik vind ook dat we heel veel teveel vlees eten en ik vind de ontbossing dom en fout. Toch vind ik dat zomaar een relatie leggen tussen deze twee zaken en vervolgens die percentages noemen wat erg kort door de bocht. Ik weet er nog zo’n relatie en redenatie: mensen stoten CO2 uit dus er zijn teveel mensen. Putin moordt mensen uit dus is Putin goed bezig. Rare redenatie, maar geen speldt tussen te krijgen toch? Nogmaals: we eten teveel vlees. Dat is nergens goed voor en al helemaal niet voor de dieren zelf. Ontbossing maakt dat de CO2 in de atmosfeer niet goed verwerkt kan worden. Voedsel voor dieren kan net zo goed worden verbouwd als we de woestijnen gaan ontginnen zoals bijvoorbeeld in Israel wordt gedaan en ik las laatst ook een stukje over dat de Sahara steeds groener wordt. Dat is dan weer prima voor de CO2 problemen en zo kan er ook meer voedsel voor dieren verbouwd worden en kunnen anderen weer meer vlees eten. Ik niet dus.
dirk den boer
dirk den boer
8 mei 2022 - 17:30
Ik moet hier even iets kwijt over dit onderwerp. Ik heb 10 jr gewerkt voor NLs bedrijfsleven in Latijns Amerika, en daar dingen gezien waar ik nooit eerder van gehoord had, en tot op heden ook nooit gelezen in kranten. Ik woonde in een stad of dorp, maar werkte ergens verderop in volledig ontbost gebied, dat was daar zo sinds 10 of 20 jr, niet langer, daarvoor was alles regenbos. Er werden wegen aangelegd, steeds dieper dat bos in, en overal langs die wegen werd het bos gekapt en verbrand, door wie? Door houthakkers of landschapsplanners? Nee, gewoon door locale boertjes, die geen paard of trekker hadden, maar wel een bijl en machetes, er was maar 1 manier om iets eetbaars te produceren, bos kappen, branden en dan mais, rijst of cassave planten. Na 2 of 3 jr ging de vruchtbaarheid achteruit, en kapten ze een nieuw stukje bos (1 of 2 hectare), maar op dat oude stukje plantten ze gras in, en daarvoor kregen ze hulp, materiaal en wat cash van veehouders (nou ja, hobbyisten meer) uit de stad. Langzamerhand hadden die veehouders 90% van het land bezet met ruig grasland en zeboe koeien(dus niet zulke mooie vleesrassen als op foto boven), waarvoor ze een locale manager en cowboys in dienst hadden, zelf bleven ze in de stad en hadden daar eigen besognes. Zo ziet heel Latijns Amerika eruit dus, in bezit van handjevol rijkelui(vaak van europese komaf) die 100en, 1000en dieren hebben op grond door kleine boertjes ontgonnen en verlaten. Ga daar maar eens tegenin, onbegonnen werk.
1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer9 mei 2022 - 15:41
In de link van Arjan hier beneden is iets anders te lezen dan wat ik zei, mijn proces is het klassieke, meer dan een eeuw oud, dat van Arjan is daar dan nog eens bovenop gekomen, dus niet langer het spontane , wilde proces, zonder overheidsbemoeienis,van middelgrote jongens, maar het grote werk van de concerns en moloches, met overhieds regels en steun, om het allemaal nog eens erger te maken, en sneller naar de verdommenis. Ik raad trouwens niemand aan de link van Arjan te bekijken, want elk straaltje hoop dat het nog wel eens goed zou kunnen komen, wordt daardoor in de kiem gesmoord, weg hoop, richting afgrond, weg bos, weg biodiversitiet, daar hebben de dere wereld landen van eens geen boodschap aan, het gaat om de economische vooruitgang.
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout
8 mei 2022 - 11:36
Zeer veel info is te vinden in dit (interactieve) artikel: Devouring the rainforest https://www.washingtonpost.com/world/interactive/2022/amazon-beef-deforestation-brazil/
weereenmening
weereenmening
8 mei 2022 - 9:55
Minder vlees, minder soja producten, minder boeren, minder huizen. Uiteindelijk moet het toch duidelijk worden dat we gewoon minder mensen op deze kleine planeet kunnen herbergen. We proberen nu met minder productie meer mensen te voeden en te huisvesten. Het enige effect hiervan is inflatie. En de gevolgen daarvan zullen veel groter zijn dan welke crisis we ooit gehad hebben. Over 10 jaar heeft dan niemand het meer over milieu , migratie, laat staan stikstof. We zijn dan al blij als je de rekening van die maand kan betalen.
2 Reacties
Y-Line
Y-Line8 mei 2022 - 11:50
Deze reactie is verwijderd
Kuifje3
Kuifje38 mei 2022 - 19:02
@Mening: Met de strekking van je reactie ben ik het eens alleen de relatie met inflatie lijkt me wat onjuist. Prijsontwikkeling is een kwestie van vraag en aanbod. Meer vraag leidt vaak tot meer productie en dat KAN dan weer leiden tot juist een daling van de prijzen. Het oplopen van sommige prijzen kan ook weer minder vraag tot gevolg hebben. In het geval van voedsel kan het bijvoorbeeld leiden tot meer mensen die zelf hun voedsel gaan verbouwen waarna prijzen weer dalen. De allergrootste veroorzaker van inflatie is overal in de wereld de plaatselijke overheid die zonder dat de markt daar redenen voor geeft prijzen laat stijgen. Denk in eigen land aan OZB, BTW en al die andere belastingtarieven. Hierna roepen werknemers om compensatie. De afgelopen tientallen jaren is de voedselprijs juist gedaald ondanks de steeds grotere vraag.
PVDB2
PVDB2
8 mei 2022 - 9:30
Minder productie van vlees zou inderdaad beter zijn. Minder soja en mais uit Zuid-Amerika waar de Amazone voor gesloopt wordt. Het is beter soja direct te gebruiken voor menselijke consumptie (via vleesvervangers). Een nog beter alternatief is de Andes lupine welke nog beter is (eiwit, olie) en in Europa verbouwt kan worden. Minder transport, meer werkgelegenheid of transitie daarvan op eigen continent. Minder vlees is minder ruimingen, minder stikstof depositie, minder methaan, minder watergebruik (3000 liter per kg vlees), minder dierlijke overbemesting van wat verzuring van de toplaag van de grond veroorzaakt. Minder (mest) fraude. Voor de rest van de productie kan men in een kringlooplandbouw dierlijk mest gebruiken in plaats van kunstmest (minder nitraat uitspoeling; minder co2 en aardgas bij productie kunstmest). Rabobank zal uiteindelijk mee moeten gaan, met tegenzin want er is wat aan verdient en nog te verdienen. Nu nog mooie praat voor de bühne, later gewoon business. Maar als men slim gaat men op tijd mee. Because a change is gonna come.
Pietje Puk139
Pietje Puk139
8 mei 2022 - 9:27
Elke dag komen er 200.000 mensen bij op de wereld. Oorzaak: geen toegang tot anticonceptie. In Nigeria krijgt de gemiddelde vrouw ACHT kinderen. In Nederland 1,6 kind. Als 1 mannetje en 1 vrouwtje (= 2 personen) gemiddeld 1,6 kind krijgen, dan neemt de bevolking af. Tenminste, als niet, zoals bij ons, de ouderen steeds langer blijven leven vanwege steeds betere medische zorg. Maar, daar zal ooit een eind aan komen omdat de mens niet steeds ouder kan worden. Kortom, als wij zo slim zouden zijn om alle vrouwen over de hele wereld toegang tot anticonceptie te geven, zouden vele problemen op termijn vanzelf worden opgelost. Voor degenen die nog steeds niet begrijpen hoe politiek in elkaar zit, het volgende. De leidende politiek in de rijke landen is liberalisme. De liberale ideologie stelt dat de overheid zich zo weinig mogelijk moet bemoeien met het bedrijfsleven en in principe alleen voor politie, justitie en leger moet zorgen. Dat houdt al meteen in: weg met alle sociale voorzieningen. En het betekent uiteraard ook dat de regering niet van zins is om maatschappelijke problemen op te lossen. Inmiddels bestaat de tweede kamer in ons land voor 80 % uit min of meer liberale partijen. Zo lang dit stemgedrag zo blijft, blijft het aantal mensen op aarde stijgen, wordt er niets gedaan om bedrijven van de fossiele brandstoffen af te helpen, is er steeds meer rundvlees nodig, zal de zeespiegel exponentieel stijgen en als gevolg daarvan miljoenen ontheemd worden. Gezellig.
1 Reactie
GHS
GHS9 mei 2022 - 8:53
Deze reactie is verwijderd
Juppé🎗
Juppé🎗
8 mei 2022 - 9:22
Er moet om een aantal redenen minder vlees worden gegeten. Die redenen zij ook vaak een directe invalshoek om dit te bereiken. Veelal dreigt dan het dierenwelzijn weer de sluitpost die niet bereikt wordt te worden. Beter om daar van uit te gaan dan bereiken we co2, stikstof, natuur en infrastructuur doelen ook. Ik eet nog steeds vlees, maar wel minder en altijd van dieren de ruimte hebben gehad, een goede behandeling hadden. Niet in massa zijn geslacht en niet over idiote afstanden zijn vervoerd. Daar is een keurmerk voor inFrankrijk. Door voldoende ruimte valt het met de co2 en de stikstof in deze meest gemengde bedrijven ook wel mee. Ook nog een persoonlijke mening over vleesvervangers. Ik vind ze vreselijk en neem ze niet. Op de dagen dat we geen vlees etc. eten maken we heel wat anders, met vaak eiwitaanvulling dus van diverse soorten bonen maar ook paddestoelen, aubergines, courges. Dat altijd goed gekruid en met diverse sauzen met knoflook, kappertjes of noten enz. dat over een uitgebreide salade romaine en je mist het vlees niet. Veel lekkerder dan die vleesvervangers. Als je dat goed afwisselt en eet nog wel wat keren vlees dan heb je om die reden volgens mij en mijn arts geen supplementen nodig. Ik red het met mijn vitamine D tot maart en dan hopelijk al eind februari met de eerste straaltjes in de zon. Wel B12 verder gaat dat prima.
2 Reacties
herman46
herman468 mei 2022 - 16:42
[..]Ik eet nog steeds vlees, maar wel minder en altijd van dieren de ruimte hebben gehad, een goede behandeling hadden. [..] Heel mooi. Maar ook - of misschien wel júist - dieren die een 'goed leven' hebben gehad willen niet dood. Je schijnt goed te zijn in het bereidden van vega(n) maaltijden. Waarom dan niet helemaal plantaardig eten? Overigens ben ik het absoluut niet eens met de stelling dat de vleesvervangers niet lekker zouden. Heel veel vleesvervangers doen in voedingswaarde, smaak en beleving absoluut niet onder voor gangbaar vlees. En dat zeg ik als iemand die meer dan zestig een fervent vleeseter is geweest en u al meer dan vijftien jaar geen snippertje vlees meer eet. Ik eet alle dagen lekker en gezond mét vleesvervangers.
Juppé🎗
Juppé🎗9 mei 2022 - 7:04
« Je schijnt goed te zijn in het bereidden van vega(n) maaltijden.« …..we noemen het beslist geen vegamaaltijden herman. Dat is onze insteek niet. Wel minder vlees en vooral uit megastallen en slachterijen. Dus is ons menu de laatste 20:jaar steeds meer uitgebreid en dus afgewisseld met dingen zoals ik beschreef. We gaan er rationeel mee om en niet principieel. Dat geldt ook voor onze gezondheid, dus er staan ook knapperige frites, vette sauzen en grote glazen wijn bij. Lekker is uiteraard een kwestie van smaak en ik neem uw woorden gelijk aan. De mijne waren meer bedoeld voor mensen die ook minder vlees willen, maar dan iedere middag dat kunstbiefstukje dat het voor hen net niet is aan zitten te hikken. Maak totaal iets anders van je maaltijd en probeer dat aan je smaak aan te passen. Tja en die eerste opmerking van U daar heb ik geen antwoord op. Waarschijnlijk hadden ze dan helemaal niet geleefd maar dat is een letterlijke dooddoener. Ik ben al slecht in mensenpsychologie laat staan runderpsychologie.
pahan
pahan
8 mei 2022 - 7:20
Wat is dan de rol van rundveehouderij bij ontbossing, vraag ik me af? En waarom wordt niet de waterramp in het verhaal meegenomen? Er zijn zoveel positieve gevolgen van minder vlees dat ik bij dit artikel een beetje een klok en klepel gevoel krijg.
1 Reactie
vdbemt
vdbemt8 mei 2022 - 9:15
Op de eerste plaats vind ik het goed te zien dat jij beseft dat er veel positieve gevolgen zijn aan minder vlees. In dit artikeltje wordt niet duidelijk gemaakt wat de rol van ontbossing is. De ontbossing vindt plaats voor akkerbouw, waarvan het overgote deel gaat naar veevoer. Dat is de schakel. Water is inderdaad een ander probleem aan de veehouderij. Maar het gaat er hier niet om alle problemen van de veehouderij te benoemen. Het probleem hier is de ontbossing. En daar heeft de veehouderij een groot aandeel in.
bv-user-51333
bv-user-51333
7 mei 2022 - 21:13
Opmerkelijk dat progressieve mensen altijd ' oplossingen ' zien in 'stoppen met' . Stoppen met vlees; met vliegen, met stikstof, etc Terwijl volgens Science stikstof onontbeerlijk is voor planten- en gewasgroei.. Maar... niet voor planten die stikstofarme omgevingen prefereren. De vraag is of we voor die planten alles op slot gooien..
2 Reacties
vdbemt
vdbemt8 mei 2022 - 9:17
Nee. De vraag is of wij door moeten gaan met deze levensstijl en daarmee het bestaan van allerlei soorten op slot moeten blijven gooien. En daarmee een steeds armere biotoop creëren.
Middenman
Middenman8 mei 2022 - 11:38
@Halas - dit artikel gaat helemaal niet over stikstof, maar over grootschalige ontbossing met klimaatverandering tot gevolg, door CO2. Maar je opmerking over planten die stikstof nodig hebben is een drogreden. Ook planten die van stikstof houden kunnen teveel krijgen. En dat is in Nederland het geval. Wij importeren gigantische hoeveelheden eiwit in de vorm van veevoer, met name soja. Eiwit wordt bij vlees- en zuivelproductie omgezet in stikstof. Het stikstofoverschot in Nederland is zo gigantisch groot, dat de biodiversiteit verdwijnt. Het gaat niet alleen om een paar soorten planten, maar om veel soorten planten, insecten en nog heel erg veel meer, De grootste ecologische ramp voltrekt zich echter in de bodem. Een groot deel van de landbouwgronden is al uitgeput of zal dat binnenkort zijn. De bodem in Nederland is op sterven na dood. Gangbare boeren kunnen nu al hun productie alleen op peil houden door steeds grotere hoeveelheden kunstmest; dat productiemodel is op de lange termijn onhoudbaar. Het gaat niet alleen om planten en dieren maar om het voortbestaan van de mensheid. Dit heeft niets met progressief zijn te maken, maar de eerlijke feiten laten spreken en niet een deel van de waarheid.
dirk den boer
dirk den boer
7 mei 2022 - 17:45
Net weer lekker stukje vlees gekocht bij de Jumbo, dat doe ik elke 2 weken of zo (anders gewoon een slavinkje of hamburger), het kwam uit Ierland, een groen eiland, ideaal voor de produktie van lekker vlees. NL is dat niet, ons land leent zich meer voor melkvee, kaas en boter dus. Ander land waar goede ribeyes vandaan komen zijn Argentinie, Uruguay, Paraguay, de pampas dus, ook grasland. Overal waar bos gekapt wordt voor rundvee of oliepalm, heb je het over tropisch of subtropische gebieden, Brazilie vooral, daar graast geen goed rundvee, maar zogenaamde zeboekoeien, die witte met bult, hoogstens goed genoeg voor hamburgers en corned beef. Ontbossing heeft dus niets te maken met kwaliteits vleesverbruik, wel met fast food consumptie, goedkoop vlees, en dat zal doorgaan zolang mensen zo goedkoop mogelijk dierlijk eiwit willen vreten, daar speelt Brazilie (en andere tropische landen) op in, die landen zijn suverein, dus trekken zich niets van onze ideeen over bos of ontbossing aan. Ze gaan voor competitie en goedkope levering van bulkvlees voor fastfood, zo gaat dat nou eenmaal.
3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 mei 2022 - 8:58
Minder vlees, u weet wel waarom. Verloren natuur is niet synoniem met gekapt bos.
vdbemt
vdbemt8 mei 2022 - 9:25
"zo gaat dat nou eenmaal" is wel heel erg gemakkelijk. En dat is, zoals je zegt: voor de competitie, de winst: eigen belang. Als het belang anders zou worden ingezien, dan kan het gerust ook anders. "Ontbossing heeft dus niets te maken met kwaliteits vleesverbruik, ...." Er wordt in dit artikel niet op gewezen dat ontbossing tot slechtere vleeskwaliteit leidt. De ontbossing leidt tot enorme klimaatproblemen EN groot verlies aan biotoop en biodiversiteit, aan natuurlijk leven, zowel plant als dier. Dat is waar het om gaat.
DanielleDefoe
DanielleDefoe9 mei 2022 - 7:27
Het verlies aan biotoop en biodiversiteit wordt ook niet zomaar verholpen door enkel bomen planten. Het ene bos is ook ht andere niet.
Hansje6
Hansje6
7 mei 2022 - 17:00
Wat ook help is het stoppen van de miljardensubsidie voor biomassa centrales in NL, want daar worden dankzij een aantal hypocriete politics ook hele bosses in opgestookt (uit verre werelddelen). Gemakkelijke maatregelen met direct effect, het overtuigen van vleeseters gaat veel langer duren..
1 Reactie
vdbemt
vdbemt8 mei 2022 - 9:26
Wat je zegt: dat helpt OOK. Moet OOK gebeuren.
Greendutch
Greendutch
7 mei 2022 - 16:03
het eten van vlees, het denken aan en over vlees eten maar ook omgang met dieren, het bestaan van dieren in het algemeen en vee in het bijzonder, en vooral respect voor dieren, planten, natuur, milieu en klimaat zijn allemaal dingen waar anders over gedacht moet gaan worden. het blijkt dat door meer welvaart -wat binnenkort in menig 3e wereldland staat te gebeuren- ook vleesconsumptie toeneemt. alleen goede informatie en voorlichting kan zorgen voor verandering. het woord ‘luxe' zal losgeweekt moeten worden van ‘vlees’ en heeft een goede vervanging nodig. al jaren ben ik bezig om mijn gewoonte -van kinds af bijgebracht- af te leren, het is moeilijker dan stoppen met roken omdat veganisme veel meer vergt. e.e.a. is veel makkelijker als kinderen van jongs af aan leren om dier-vrij te eten want dan is dát de gewoonte, meteen goed.
Wie o Wie
Wie o Wie
7 mei 2022 - 15:46
In Europa neemt het bosgebied gelukkig al jaren toe https://www.vice.com/amp/nl/article/7bga3d/kijk-hoeveel-groener-europa-is-geworden-op-deze-geanimeerde-kaart https://www.bosplus.be/k/nl/n167/news/view/47943/19367/zie-hoe-europa-nu-groener-is-dan-100-jaar-geleden.html
5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 mei 2022 - 9:06
Rond 6000 jaar geleden was Europa nog voor een groot deel bebost. Maar vanaf dat moment ging het hard bergafwaarts. Het ene na het andere bos moest wijken voor landbouw en veeteelt en later verstedelijking. Pas in de tweede helft vorige eeuw werd het gezien als een ongewenste ontwikkeling.
vdbemt
vdbemt8 mei 2022 - 9:39
https://wwf.be/nl/focus/stop-ontbossing?msclkid=365deb8dceb111ecaeb015e2ceaef1f0 https://nos.nl/artikel/2339646-nederland-heeft-er-1-6-miljoen-bomen-bij-en-dat-is-nog-maar-het-begin Volgens dit artikel: https://www.trouw.nl/wetenschap/in-europa-wordt-meer-hout-gekapt-maar-van-een-kaalslag-is-geen-sprake~b46b0bf4/?msclkid=d150ea52ceb111ecad7c073ebac09489 ....wordt er in Zd Amerika en Azie meer gekapt dan erbij komt: Een groeiend bos gebruikt CO2 en kan daarmee de uitstoot van dat broeikasgas door de mens compenseren. Bossen spelen daarom een belangrijk rol in alle klimaatplannen die er zijn. Maar dan moet je niet méér kappen dan er er bijgroeit, zoals in Zuid-Amerika en Azië gebeurt. Daar wordt de opname van CO2 veranderd in een uitstoot. Dat is in Europa niet zo: Dat is in Europa niet het geval, zegt Nabuurs. Nog niet. De Europese bossen zijn een belangrijk opnemer van CO2. “Nog steeds geldt voor alle landen in de EU dat de houtwinning minder is dan wat er bijgroeit. Het areaal breidt in de meeste landen uit en de houtvoorraad groeit.” ....Maar er moet meer gebeuren dan dit: Maar de satellietmetingen maken opnieuw duidelijk dat je moet blijven investeren in de bossen om dat zo te houden, zegt Nabuurs. Dat gebeurt ook wel; zo wil de Europese Commissie het areaal in de komende tien jaar uitbreiden met 3 miljard bomen. “Maar er is meer nodig”, zegt Nabuurs.
Wie o Wie
Wie o Wie8 mei 2022 - 14:46
Met 6000 jaar geleden heeft het niets te maken. Er is nu juist meer bos dan 100 jaar geleden in de EU. Super mooi!
DanielleDefoe
DanielleDefoe9 mei 2022 - 7:30
[meer bos dan 100 jaar geleden] is nog steeds veel te weinig!
vdbemt
vdbemt9 mei 2022 - 9:29
@Wie o wie. Dat in Europa (na de halvering in eeuwen voor ons) de laatste jaren bos weer toeneemt, is mooi. Maar, naast het feit dat dat aleen maar voor Europa geldt, is het met het blijvende vervuilende gedrag van de mensheid, nog niet genoeg om de klimaatdreiging weg te nemen. Niet zo mooi.
Break on through
Break on through
7 mei 2022 - 15:22
Totdat de gehele mensheid daadwerkelijk helemaal is opgehouden met biefstuk eten is het wellicht raadzaam tussentijds toch nog even lekker bomen bij te blijven planten. Desnoods in je eigen habitatje. Zo laat ik alle bomen die spontaan in mn tuin opkomen lekker doorgroeien, gooi ik snoeihout terug in de tuin zodat insecten zich er in en op kunnen vestigen. Wat dan weer goed is voor de vogelstand. En doe ik alle fruit, keuken en groenafval in mn compostvat. Vleeseten ben ik al lang mee gestopt. Dus ben ik voor nog 4 andere vleeseters aan uitstoot en boskap aan het besparen :) Inderdaad, met mij in de buurt gaat het vele malen stukken beter met den wereld!:)
KM2
KM2
7 mei 2022 - 14:53
Overstappen op dubbeldoel. Deze produceren al aanzienlijk minder methaan dan de frisian holsteiner en kunnen af op veel armere gronden. Frisian holsteiner is een "superras" die alleen goed is in melkproductie maar verder een verschrikkelijk slecht ras is. Dubbeldoel in Nederland scheelt een gigantische hoeveelheid import van vlees uit Argentinie, Ierland en Duitsland. Het uitsluitend houden van runderen voor de biefstuk is zowiezo van de zotte, dat is maar 15% van het totale gewicht dat je uit een rund haalt. Het overige is niet intressant voor de consument totdat het tot gehakt gedraait wordt.
3 Reacties
dirk den boer
dirk den boer7 mei 2022 - 20:49
Dubbeldoelers (blaarkoppen e.a.) in NL is zeker mogelijk, met al het grasland en veevoer dat we hebben/importeren/produceren zouden we zelfvoorzienend kunnen zijn, ware het niet dat onze grond te duur is voor zulke eenvoudig te produceren producten als vlees en melk (dat kan overal, zelfs zonder enige investering of meer dan basale kennis). helaas, onze grond is veel te duur daarvoor, dus laten we dat vleesaspect voornamelijk over aan het buitenland. Een hectare pampas kost 500 euro, 1 ha weidegrond hier 50 duizend of meer, dus tel uit je verlies als je voor vlees gaat. In Ierland kan het net (al vraag ik me af hoeveel subsidie er daar mee te vangen is). Van een koe wordt natuurlijk alles netjes gebruikt, behalve de dure ossenhaas, de biefstuk, de steaks, wordt het mindere vlees in goedkoop gehakt verwerkt(zeg je zelf al), en de uiers en ander spul in de frikandellen
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 mei 2022 - 9:22
Maar voorouders waren boer. Had ik de grond dan zou ik wat lakenvelders willen. Gewoon om naar te kijken.
dirk den boer
dirk den boer8 mei 2022 - 15:50
Het voorrecht van kasteelheren, en klein groepje bevoorrechten nu die Zeldzaam Huisdier lezen en daar aan bijdragen (jarenlang redactuer van geweest, met veelplezier), maar de wereld draait gewoon door, Danielle, op raaigras en Holsteiners, dat weet je ook best natuurlijk. Daar moeten we het mee doen. Dit weekend in mijn krant NRC: Zet eens een koe naast een palmboom, van een Wageningse onderzoeker en gedrevene, zo ben ik ook ooit begonnen, maar komt niets van terecht natuurlijk, dat zie je voor je ogen gebeuren, het is een mega-carroussel/roller coaster aan het worden, tot het barst, over en uit....
Pindaklaas
Pindaklaas
7 mei 2022 - 14:39
Ik eet al mijn hele volwassen leven geen vlees. Het is zo gemakkelijk en lekker, en je mist niets als je je voeding erop aanpast. Wel rekening houdende met de lage voedingswaarde die ons voedsel tegenwoordig heeft dus suplementatie is belangrijk. Echter, veel vleeseters zijn egoïsten. Ik ken veel vleeseters, en er is er werkelijk geen een van plan minder vlees te gaan eten. Die ontbossing gaat dus gewoon door en al die vleeseters verdienen gewoon dat de wereld vergaat door hun gedrag.
4 Reacties
Ranonkel2
Ranonkel27 mei 2022 - 18:33
"Het is zo gemakkelijk en lekker, en je mist niets als je je voeding erop aanpast." Het is een kwestie van smaak. Ik vind bvb niks zo lekker als een ribeye van de green egg. Eigenlijk mist er gewoon iets als er geen vlees bij de maaltijd zit. En voedings supplementen zijn gelukkig niet nodig met mijn dieet.
vdbemt
vdbemt8 mei 2022 - 9:46
@Ranonkel. Het is een kwestie van smaak. De vraag is nu of jouw persoonlijke smaak zo vreselijk veel belangrijker is dan het behoud van een gezonde natuur en klimaat voor de toekomst. En of het minder eten van vlees nou meteen jouw hele smaak is vergald. Alsof het niet mogelijk is andere zaken dan vlees lekker te vinden. Maar terug naar de kern: jij vindt jouw smaakprobleem veel belangrijker dan het wereldprobleem van natuur- en klimaatbehoud.
Ranonkel2
Ranonkel28 mei 2022 - 14:43
Vdbemt, Wij hebben thuis bewust geen kinderen genomen. Op die manier besparen wij vele malen meer uitstoot dan dat met een stukje vlees te besparen is. Kinderen stoten in hun hele leven nogal wat uit namelijk, vooral als zij zelf ook kinderen nemen. Een stukje vlees hoeven wij thuis dan ook echt niet te laten... Een ieder zal op zijn manier iets voor het klimaat moeten doen maar alles er voor laten laat ik over aan de fanatiekelingen.
vdbemt
vdbemt9 mei 2022 - 9:31
@Ranonkel. Het is duidelijk hoe jij erin staat.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor