Landbouwgif in de lelieteelt brengt al jaren de gezondheid van bewoners in de gemeente Westerveld in gevaar.
De overheid houdt zich niet aan het voorzorgsbeginsel. Ook nu het CTGB (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden) eindelijk heeft toegegeven dat het testen van de risico’s van chemische bestrijdingsmiddelen op een foute manier is gedaan, blijven zowel het CTGB als de overheid stoïcijns.
Toch ben ik ervan overtuigd dat de zeer terechte protesten van de bewoners tegen de zeer giftige lelieteelt de gemeente Westerveld aan het denken heeft gezet. De eerste reacties uit het gemeentelijk apparaat zijn nog schokkend en onbeholpen. Want ze weten niet hoe ermee om te gaan.
Eén ding is zeker, de protesten van bewoners tegen de talloze bespuitingen van giftige bestrijdingsmiddelen nabij hun huizen en scholen hebben de bewustwording van de schadelijke tot zeer schadelijke gevolgen van het gebruik van pesticiden in de landbouw een nieuwe impuls gegeven.
De lelieteelt is een gevaarlijke teelt. Veehouders zouden hun land daarvoor niet moeten verhuren. Ook omdat in de jaren erna de koeien residuen van de gebruikte bestrijdingsmiddelen via het gras en de kuil binnen krijgen en de consument via de melk.
De bewoners in de gemeente Westerveld zijn boos en laten dat weten.
Lees mijn pleidooi voor duurzaam landbouwbeleid met een duidelijke stip aan de horizon: “Alle landbouw is uiterlijk (!) in 2050 ecologisch verantwoorde landbouw”.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.