Door de coronacrisis hebben pakketbezorgers het dit jaar overal drukker dan ooit. Ze moeten vaak keihard werken voor een karig inkomen. Een vast contract zit er doorgaans niet in. Ook in andere opzichten worden ze niet goed beschermd. In Zuid-Korea zijn er dit jaar al vijftien pakketbezorgers overleden, schrijft The New York Times.
Volgens hun collega’s zijn de overleden bezorgers het slachtoffer geworden van extreem overwerk. Gemiddeld werken pakketbezorgers in Zuid-Korea twaalf uur per dag, zes dagen per week. Terwijl andere Zuid-Koreanen maximaal 52 uur per week mogen werken, geldt die regel niet voor pakketbezorgers. Officieel zijn de pakketbezorgers immers ‘zelfstandige ondernemers’ die werken op commissiebasis.
Sinds eind jaren negentig zijn de bezorgkosten gehalveerd. Bovendien worden de bezorgers beboet als ze niet op tijd bezorgen. Ze lopen vaak blessures op, omdat ze zware spullen tillen of over hekken moeten klimmen van mensen die niet thuis zijn. Ook gebeurt het geregeld dat buren de politie bellen omdat ze de pakketbezorgers aanzien voor inbrekers.
Ook in Nederland hebben pakketbezorgers het zwaar. In het AD staat daarom een oproep om de bezorgers iets te geven aan het einde van het jaar. “Met dat gebaar laat je zien dat je snapt dat ook zij het extra zwaar hebben in deze tijd”, zegt Mildred van Norde tegen de krant. Vorig jaar organiseerden journalisten Jeroen van Bergeijk en Lex Boon al een actie waarbij pakketbezorgers een reep chocola kregen.
O wat grappig, ik had die oproep nog niet gezien, maar bij mij in de gang staan een aantal cadeautasjes voor de bezorgers, met een kaartje, een tientje, chocolade, een sleutelhanger, een armband en een hanger. Dat had ik weken geleden al bedacht. Heb er al 2 weggegeven
Het probleem zit hem in het kapitalisme. Door het bewind van Rutte zijn vaste banen de nek omgewrongen. Voeger had je Tante Post die het allemaal vlekkeloos voor je regelde. En als ambtenaren hadden ze ook bescherming. Bescherming tegen uitbuiting. En een redelijk salaris. Tevens zorgden ze als onderdeel van de sociale controle voor veiligheid in de buurten.
Nu is het een complete chaos. Pakketten worden dikwijls op het verkeerde adres afgegeven, zonder een briefje op het goede adres achter te laten. Als je reclameert wordt je compleet het bos in gestuurd.
Ik heb medelijden met de pakketbezorgers. Wij Nederlanders, hebben het echt allemaal aan ons eigen te danken. Door op zo'n minkukels als de VVD, CDA, PvdA, PVV, FVD, D66 en GL te stemmen.
Want al deze partijen zijn verantwoordelijk voor de kapitalistische schijnwereld in dit land.
Zelfs de SP begint nu ook al naar rechts af te buigen.
Ik denk niet dat ik nog ga stemmen.
Zoek het allemaal maar zelf uit, het zal mijn tijd wel duren.
Nee, het probleem zit het 'm in de cultuur die in veel Aziatische landen heerst. Als je daar niet meer 'wil' werken (bijvoorbeeld meer dan in je contract staat) is dat voor veel bazen/bazinnen een teken dat je niet gemotiveerd bent en dus niet in aanmerking komt voor een promotie oid.
Mooi om te lezen hoe enorm blij de Koreanen zijn met hun bezorgfunctie.
“ Ms. Choi, 43, and other delivery workers in South Korea say they feel lucky to have jobs amid growing unemployment, and that they are proud to play an essential role in keeping the country’s Covid-19 cases down”