Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Pensioenen en de asocialen van de financiële markt

  •  
22-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
nazar-amulets-65001_1280
Een minuut leestijd: Die lieden staan over twintig jaar voor de rechter wegens nalatigheid en voorkennis
Veel onduidelijk dit weekend over de nieuwe pensioenplannen. Hoewel alle neuzen één kant op stonden ging de achterban van de vakbond met de hakken in het zand. Ze wilden openbaarmaking van meer documenten en doorrekeningen. Kennelijk wordt er achterkamerpolitiek bedreven dat ze hierom moeten vragen. In een poging om achter de essentie van het plan te komen krijg je ook uit kranten en op het internet een weinig helder beeld. Behalve dan dat twee dingen wel duidelijk zijn. Het pensioen wordt afhankelijk van de financiële markten en pensioenfondsen hoeven niets meer te beloven over de toekomstige uitkeringen. Het was natuurlijk allemaal wel te verwachten van een neoliberale regering zonder al te veel toekomstvisie. Maar wel een erg somber vooruitzicht voor mensen die hun hele leven hebben gespaard voor een rustige oude dag.
Financiële markten hebben immers hun langste leven gehad. We hoeven het niet te hebben over degenen die door malversaties, ponzischema’s, belastingontduiking en handel met voorkennis nu al in het gevang zitten. Maar wel over het dagelijkse asociale gedrag van beurshandelaren die hun geld verdienen met speculatie van beurskoersen en grondstoffen en met handel in bedrijven en ingewikkelde financiële nepproducten. Die mogen natuurlijk niet de hoogte van de pensioenuitkering bepalen. Bovendien; die lieden staan over twintig jaar voor de rechter wegens nalatigheid en voorkennis.  Nalatigheid omdat ze voor meer ongelijkheid, honger en armoede zorgden terwijl dat tegen de rechten van de mens ingaat. En voorkennis omdat ze wisten dat ze met hun asociale bedrijvigheid het klimaat naar de knoppen hielpen. Dan is het tijd voor de echte hervormingen. Bijvoorbeeld vermogensbelasting die wordt aangewend voor inkomensoverdracht zoals pensioen en andere uitkeringen (zie Thomas Piketty).
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (24)

C@io1
C@io1
29 jun. 2020 - 17:28
@Dank Bert voor jou nuchtere bijdrage inzake gesjoemel met begripsbepaling, inhoud en statistiek.
C@io1
C@io1
29 jun. 2020 - 17:24
@Polletje volgens mij ga je voorbij aan het feit dat wij een beoogd democratie zijn in je respons, welk je wel degelijk aandeelhouder maakt (inzake rechten en vrijheden), als ook, aantasting van dien. Je dividend van dien laat ik aan jou zelf over om in te vullen thuis.
C@io1
C@io1
29 jun. 2020 - 17:18
@Polletje gemist dat er sprake is van uiting doormiddels beeldspraak is in verband tot de welgeroemde BV NL?
Polletje2
Polletje2
23 jun. 2020 - 23:03
"Financiële markten hebben immers hun langste leven gehad." Het monetaire systeem en de beurshandel zijn afhankelijk van vertrouwen. De voorstelling van zaken dat het in wezen zou gaan om de handel in bloembollen met monopoly-geld ondermijnt dat vertrouwen op gevaarlijke wijze. Het is ergerlijk dat een reactie waarin op spottende wijze de vraag wordt opgeworpen hoe men er in slaagt dat vertrouwen in stand te houden, niet wordt geplaatst.
GoudenBergen
GoudenBergen
22 jun. 2020 - 23:18
Mensen die 30 jaar geleden een huis gekocht hebben en de hypotheek inmiddels afgelost hebben zitten goed. Ze wonen nu gratis en hebben bezit dat altijd zijn waarde houdt. Huizenprijzen fluctueren maar er is altijd een ondergrens die gelijk is aan de stichtingskosten: grond, materiaal en arbeid. Als je daarnaast ook een baan hebt (gehad) in een goed betalende sector als de IT, heb je waarschijnlijk ook een redelijk pensioen opgebouwd en ook nog wat we kunnen zetten voor de winderige dagen.
Uitgekleed
Uitgekleed
22 jun. 2020 - 22:29
De pensioen beheerders zijn al reeds een speelbal van de beleggingsspecialisten, waardoor 25% van onze pensioenen elk jaar daarheen opgeslokt wordt. Dit kan betaald worden uit de goede resultaten van die beleggingen, althans zo wordt het ons verteld maar soms bekruipt me wel eens het gevoel, is al dat geld er wel. Die rekenrente is zo kunstmatig en er word zo aan vastgehouden alsof de wereld vergaat wanneer het hoger moet zijn. Daar komt bij dat al eens door de commissie Dijsselbloem is berekend dat met 1,3% rekenrente en de voorgestelde buffers onze pensioenen voor iedere deelnemer 60 jaar lang het pensioen uitgekeerd kan worden.met prijsindexatie, zoals het behoort te gaan. De vreemde move dat verhoging van de pensioenleeftijd en daardoor de mensen die echt nier langer kunnen, moeten worden ontzien, met de toezegging van de NB en de minister om in aanloop naar deze oplossing tijdelijk de berekening naar een noodzakelijk niveau van 90% van de uit te keren pensioenen zou moeten worden berekend lijkt op een drukmiddel voor het door de knieen gaan van de vakbonden akkoord te gaan met deze stelselwijziging zonder de absolute noodzaak hiervan te hoeven aan te tonen. Voor de werkgevers is deze stelselwijziging een enorme oplossing om de gevolgen van de flexarbeid in het MKB op te vangen. Voor de oudere werknemers is het wegvagen van toegezegde zekerheden niet uit te leggen.
2 Reacties
Zakenpief
Zakenpief23 jun. 2020 - 13:37
"De pensioen beheerders zijn al reeds een speelbal van de beleggingsspecialisten, waardoor 25% van onze pensioenen elk jaar daarheen opgeslokt wordt." Hoe kom je daarbij? De uitvoeringskosten per deelnemer van bv APG/ABP liggen beneden de €70/jaar.
Uitgekleed
Uitgekleed24 jun. 2020 - 16:28
Het enige verschil is dat er, met dank aan de Pensioenfederatie en DNB, meer gegevens beschikbaar zijn over de pensioensector. Op grond van de jaarverslagen rapporteert consultant LPG elk jaar trouw de totale kosten. In 2018 bedroegen de totale kosten in de sector 8,4 miljard euro, waarvan 7,5 miljard euro opgaat aan vermogensbeheer. Dat is ruim 25 procent van de premiegelden (33,2 miljard). Waarschijnlijk is dat overigens een onderschatting, daar kosten verderop in de uitbestedingsketen soms ten laste van het rendement worden gelegd.
C@io1
C@io1
22 jun. 2020 - 20:09
Dit is geen politiek bedrijven cq volkvertegenwoordigen maar gewoon creatief boekhouden..zie daar mijn opmerking maar over inzake onderneming en incorrect voorlichten aandeelhouders bij presenteren van kwartaalcijfers en diens juridische gevolg.
1 Reactie
Polletje2
Polletje222 jun. 2020 - 22:33
C@io1: "En zijn wij niet allemaal aandeelhouders dan in de zogenaamde democratische bv nl?", aldus C@io1 in drie delen. Nee, want dan zou je wel jaarlijks dividend ontvangen in plaats van belasting te betalen.
C@io1
C@io1
22 jun. 2020 - 20:06
En dat gecreeerde gat wordt (ten dele) opgevuld door te morrelen met en aan basic rechten van minderheden en de minst vermogenden in dit land. Geen indexering pensioenen, geen rente uitbetalen (ben bewust v ECB dit is het pragmatische perspectief microniveau), studieleningen en schuld, buitensluiten van grote groepen op voorzieningen ondanks behoefte (komen regeling, initiatieven en subsidies voor), bijna gratis werken met werkverdrukking tot gevolg, hogere bestaansonzekerheid doormiddels van toenemende flexibilisering om de gaten zsm te vullen, wederrechtelijk onderscheid participerenden met name wajong. Anders gesteld systemische marginalisatie voor heel wat individuen en daarmee meer werkverschaffing vd groepen die nodig zijn om dit soort ideeen te implementeren. Er zijn ook helemaal geen banen gecreeerd vermoed ik we zijn er meer kwijt geraakt, hetgeen opgelost werd...idd door de aanpassing vd inhoudelijke begripsbepaling van een baan. Hop 16 uur, 1 baan waar je van kon rondkomen v 32 uur werden er 2 in de flexibele schil, zonder enig oog v menselijkheid en met gerichte blik op de presentatie vd mooi positief gemanupileerde cijfers over toenemende werkgelegenheid en herstel gedurende de recessie. Ja zo kan ik het ook
C@io1
C@io1
22 jun. 2020 - 19:47
En zijn wij niet allemaal aandeelhouders dan in de zogenaamde democratische bv nl? Hier werkend, loon ontvangend (al dan niet in de vorm van een voorziening) en belasting betalend. Zeg het maar..vreemd dat in dit vergelijkbare geval dan ineens niet dezelfde regels en waarborgen gelden als in het bedrijfsleven vd mensen in de politiek welk aansprakelijk horen gesteld te worden voor zulks bestuurlijk wanbeheer, zoals in een onderneming. Ondanks diens voorliefde voor een vrije marktwerking zonder restricties. Blijkbaar ook zonder de restrictie van gezond verstand. En ja dit hoort nog steeds bij dit stukje en haakt aan op de noemer vd kapitaalmarkten inzake pensioen en bij werkgelegenheid op arbeidsmarkt als kenmerk ..ik zeg t maar omdat niemand anders dit lijkt te doen, om een of andere reden..
Starter2
Starter2
22 jun. 2020 - 16:22
Ik heb al 20 jaar een beschikbaar premie pensioen. Dat bevalt prima. Zelf bepalen wat je wil doen en laten met de pensioenpot. Kan simpel uitrekenen wat ik later aan pensioen kan kopen of wat het kost om eerder te stoppen. Zonder er heel veel verstand van te hebben heb ik over die 20 jaar een mooi rendement. Nogmaals ik vind het een uitkomst.
Pater
Pater
22 jun. 2020 - 16:06
Of het is een tendentieus artikel, of Burger snapt het niet. "Het pensioen wordt afhankelijk van de financiële markten en pensioenfondsen hoeven niets meer te beloven over de toekomstige uitkeringen." 1 Het pensioen is nog nooit niet afhankelijk geweest van de financiële markten. Denkt Burger dat de fondsen het geld nu in een koektrommeltje stoppen ? Op op een veilige, negatief renderende bankrekening zetten? 2 De fondsen doen al 20 jaar net alsof de toekomstige pensioenuitkering vast staat. Maar dat is niet zo, er is al ca. 17 jaar niet of nauwelijks geïndexeerd. ABP-Indexatie: Gerealiseerd Onze indexatie-ambitie 2019 0% 2,84% 2018 0% 2,08% 2017 0% 1,38% 2016 0% 0,19% 2015 0% 1,61% 2014 0% 0,63% 2013 0% 0,22% 2012 0% 0,70% 2011 0% 0,25% 2010 0,28% 1,16% Voor 2021 bestaat zelfs het risico van mínder pensioenuitkering, dankzij die vermaledijde rekenrente. Die verdwijnt in het pensioenakkoord. Het nadeel van het nieuwe stelsel is, dat de solidariteit tussen de generaties verdwijnt, waardoor de financiële beleggingsrisico's niet meer uitgesmeerd kunnen worden over alle deelnemers in het fonds. Dat nadeel wordt grotendeels opgevangen door de opbouw van een reserve van 10 % om die risico's op te vangen zodat geen mazzel- en pechgeneraties ontstaan. Het akkoord maakt het ook mogelijk de verhoging van de AOW-leeftijd te vertragen t.o.v. de huidige wetgeving. Dan moet het akkoord wel aangenomen worden.
1 Reactie
Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof23 jun. 2020 - 1:56
Ja, maar, feiten...
Markzelluf
Markzelluf
22 jun. 2020 - 15:07
Verdiep je even in de materie, Fons. De hoogte van het huidige pensioen is afhankelijk van de toekomstige verplichtingen, de rekenrente en het daadwerkelijke rendement: zij bepalen de dekkingsgraad. De rekenrente en het rendement hebben te maken met de kapitaalmarkt, dus een financiële markt. De toekomstige regels om de uitkeringen vast te stellen gaan enigszins veranderen als het akkoord wordt bekrachtigd, maar de financiële mogelijkheden van pensioenfondsen veranderen helemaal niet. Alleen de solidariteit tussen generaties verandert. Huidige pensioenuitkeringen blijven op peil en het risico komt vooral bij de groep 40 - 67 jaar te liggen. Daar hebben de ‘financiële markten’ part noch deel aan. Waar ‘zitten’ die markten trouwens? Enig idee?
TwoTone
TwoTone
22 jun. 2020 - 14:55
Het onrecht zit het in het gegeven dat De ECB als instituut van de EU de rente op nul heeft staan om de euro te redden. Pensioenfondsen kunnen nu niet anders dan beleggen eigenlijk en het het daar te maken rendement bepaald dan de pensioenhoogte. De kern van deze omwenteling ligt dus bij de EU (verdrag van Lissabon) en de ECB ivm eurobeleid. Daar moeten we tegen strijden, niet zomaar een nieuw pensioen stelsel maken.
bv-user-84072
bv-user-84072
22 jun. 2020 - 13:50
--- Dit bericht is verwijderd —
3 Reacties
Rutger Groot
Rutger Groot22 jun. 2020 - 14:46
En daarom hebben we een verplicht collectief pensioenstelsel, dat risico's en tegenvallers kan opvangen. Want wie draait er anders op als het misgaat en jij of je partner cq. nabestaanden geen geld meer hebben?
Starter2
Starter222 jun. 2020 - 16:26
Er is ook nog gewoon de AOW.
djh
djh22 jun. 2020 - 16:49
"Wanneer je je geld aan een ander geeft die je belooft dat je een financieel onbezorgde oude dag tegemoet gaat is in mijn ogen niet helemaal koekoek." Nou, nee, je hebt geen keuze. Op het moment dat je bij een bedrijf, vakgroep -of de overheid- in dienst komt ben je VERPLICHT lid van een door anderen bepaald pensioenfonds, of je wilt of niet. kijk hier maar eens: https://www.amweb.nl/pensioen/nieuws/2019/02/rechter-houdt-zzp-schilders-verplicht-bij-pensioenfonds-101115143?_ga=2.254134476.556471217.1592844401-1937655578.1592844401 geen kwestie van keuze dus of je koekoek wilt zijn, je bent met het mes op de strot koekoek
adriek
adriek
22 jun. 2020 - 12:43
"... die lieden staan over twintig jaar voor de rechter wegens nalatigheid ..." Welnee. Die lieden bepalen in steeds sterkere mate de regels, hun macht zal blijven groeien tot er uiteindelijk een revolutie uitbreekt onder de mensen die het geld voor hen verdienen.
2 Reacties
Cave Canem
Cave Canem22 jun. 2020 - 14:36
Welnee, die lieden pakken het ook in de toekomst zo slim aan dat de argelozen zich ook dan voor het karretje laten spannen om die lieden nog rijker te maken. Slachtoffers en bedroegen sloeberds kiezen doorgaans in grote meerderrheid voor rechtsradicaal.
Cave Canem
Cave Canem22 jun. 2020 - 14:37
bedrogen
Bouwman2
Bouwman2
22 jun. 2020 - 12:41
Pensioenen zijn voor een flink deel afhankelijk van de rendementen op de markt en er is niets beloofd. Dat mensen dat dachten is hun eigen schuld. Je denkt dat Mark Rutte en belofte deed van wel duizend euro, Maar de doorrekening was er niet en het stond niet zwart op wit. Er is geen persioenovereenkomst waar een grarantiebewijs bij wordt verstrekt. Alles berust op vertrouwen dat het allemaal goed komt. Zelfs electronisch betalen berust iop vertrouwen. En vertrouwen weet je, komt te voet en gaat te paard. Vandaar dat de Belastingdienst nagaat of iemand wel te vertrouwen is, of ie in staat is zijn eigen koste te verzamelen. En er is misbruik, reken maar. Iedereen is in zekere mate corrupt. Jij bent de uitzondering, maar ik vertrouw je niet helemaal. Schenk mij je vertrouwen en ik zal er misbruik van maken. Dat is zo oud als de menseheid.\ Exodus, geen geschiedenisboek maar een brochure voor ethisch handelen vertelt hoe de Schepper dacht dat de mens van nature prima was. Maar het eerstewatze deden toen ze samenwaren was niet dat je denkt, maar de Scheopper op de proef stellen: ze wilden niet alleen kennis van het goed maar ook proeven van het kwaad En dat is nog altijd zo, verboden vruchten smaken nog steeds fantastisch. Er zijn veel mensen geweest die wilden dat het kwad werd geëlimineerd. Maar dat is nooit gelukt. Mooie gebaren, lverlokkende woorden, schelden, op stel en sprong wijzigde er weinig. Er moet altijd heel veel water door de Schelde alvorens die verzandt en je scheepje aan de grond loopt. .
Bert de Vries
Bert de Vries
22 jun. 2020 - 12:40
Wouter Koolmees in een onversneden D66-er. Volbloed neoliberaal.Gericht op een minimale overheid die minimale kosten maakt, waardoor 'de economie' groeit. 'De economie', dat is voor velen, in het bijzonder voor de hogere middenklasse, de stand van de beurs en de gemiddelde winstmarge. Plus, natuurlijk, de werkgelegenheid. De werkloosheid daalt. Bijvoorbeeld doordat een baan vanaf van 1 uur per week leidt tot verlies van de status werkloze. Goee voor 'de economie'. Het BBP stijgt, dat is 'goed voor de economie'. Dat intussen het aantal armen groeit, telt niet. Even de definitie voor armoede aanpassen en 'de economie' groeit weer. Winstbelasting wordt verlaagd waardoor winstpercentages stijgen. Goed voor 'de economie'. De bijstand wordt elk jaar verlaagd, tot 2035. Leidt tot toenemende armoede. Goed voor 'de economie'. Nu dreigt Koolmees met korting op de pensioenen. Volmaakt D66. Eerst volop meedoen aan de plundering van de pensioenfondsen om de premies laag te houden. Goed voor 'de economie.' Vervolgens van het gegarandeerd pensioen een casino-pensioen maken en tenslotte blijvend lage premies garanderen bij wet. Goed voor 'de economie'. D66 ten voeten uit. En gaat het FNV akkoord met de wet van Koolmees, waarover ze moet beslissen zonder behoorlijk te zijn geïnformeerd over de inhoud en konsekwenties ervan, dan tekent het FNV haar doodvonnis. Dan verschrompelt ze tot een onderkruipsel dat geen rol meer speelt. De voorzitter van het FNV heeft daarmee niet zoveel moeite. Die weet niet wat arbeiders zijn.
7 Reacties
Pater
Pater22 jun. 2020 - 16:33
Of je snapt er niks van of je bent bewust bezig met fakenews. Bijv.: "blijvend lage premies garanderen bij wet" Larie. Het nieuwe contract is een premieregeling: niet de hoogte van de pensioenuitkering maar de ingelegde premie wordt vooraf vastgesteld. Dat gebeurt in het arbeidsvoorwaardenoverleg, op basis van de doelstelling van een koopkrachtige pensioenuitkering. Als de premie onvoldoende blijkt kan de premie verhoogd worden; óók het werkgeversdeel. Zie ook mijn reactie op Burger hierboven.
C@io1
C@io122 jun. 2020 - 19:40
Ja er is niet minder werkeloosheid zeg ik gevoelsmatig. Zou leuk zijn als een van jullie knappe koppen in de polemiek hier de cijfers hier van weet op het moment en dit te toetsen maakt. Waarom ik dit gevoelsmatig stel, is omdat bij ingang vd recessie de definitie van werkeloosheid is aangepast. Men heeft werkgelegenheid en is niet werkeloos als men ergens 16 uur maakt voor een werkgever. Nou is het in mijn optiek knap dat iemand die minimumloon verdient daarvan kan rondkomen, gezien dit voor minder dan een 10 euro in her uur bruto toch zeker onder sociaal minimum komt bruto en netto. Daarom vermoed ik dan ook dat wij doormiddel van gesjoemel met semantiek en de hieruit voortvloeiende statistiek met inachtneming van de gevolgen vd pandemie slechter/of overeenkomstig er voor staan dan daadwerkelijk het geval was ten tijde vd recessie.. We zijn qua werkeloosheid nooit hersteld, omdat door het veranderen vd begripsbepaling van dien dit niet nodig was om mooie en positieve cijfers te presenteren in Den Haag en door de media. Dit terwijl het gewoon ordinaire de regels van het spel veranderen was mid-game toen deze kaart getrokken werd. Er is dus bewust ingezet op armoede als verschijnsel zodat een aantal mensen carriere konden maken. Hetgeen zich wederom voltrekt met harmonisatie wajong. De lat zo laag leggen dat bijna niemand nog voldoet aan het predicaat en ook geen bestaanszekerheid er aan over kan houden. Om vervolgens allemaal mooie cijfers te presenteren gebaseerd op die lat die in pragmatische zin tekorten creeert doormiddel van besluiten op een vertekend beeld. Dit met volle intentie. Ik noem dat zelf geen politiek bedrijven maar corruptie. Zou je dit als bestuurder doen in een bv tegenover je aandeelhouders dan krijg je een motie van wanbestuur aan je broek en wordt je aansprakelijk gesteld voor alle schade! Ter voorbeeld, onlangs scheen dit nog het geval te zijn bij Telecom aanbieder Lebara
Bert de Vries
Bert de Vries23 jun. 2020 - 8:42
ater, complimenten. Werkgeversdeel van het pensioen. Jaja, de werkgever zal zijn werknemers een pensioendouceurtje geven. Pensioen is uitgesteld loon. Dat uitgesteld loon wordt premie genoemd. En dat werkgeversdeel is kletskoek. Een fiscaal voordelige k-constructie om werkgevers zeggenschap te geven over wat werknemers met hun loon doen. Zie de pensioenroof onder Lubbers, Kok, Balkenende en Rutte. Volle kassen, maar werkgevers wilden er een deel van terug want ze hadden het ook betaald. Door die roof zijn tekorten ontstaan waardoor nu gegarandeerd pensioen casinopensioen wordt. In plaats van herstel, de staat heeft bijvoorbeeld 30 miljard gulden aan de fondsen onthouden en nooit bijbetaald, wordt nu geprobeerd premieverhogingen te voorkomen. Daarbij zijn ook nog eens op een walgelijke manier generaties tegen elkaar opgezet. Bonden moeten beslissen zonder dat ze relevante informatie over beslissende onderdelen van de wet hebben gekregen. C@gio1, er wordt inderdaad voortdurend in enorme mate geknoeid met gegevens, bijvoorbeeld door definities (van werkloosheid, van armoede) te wijzigen. Ook is het weerzinwekend dat de overheid redeneert dat lager inkomen arbeidsdeelname stimuleert en darom de bijstand verlaagt, terwijl er alle ruime is voor extreme topinkomens omdat dat een erechte beloning is voor kwaliteit. Met andere woorden: je hebt paupers die geld krijgen dankzij de rijken (vlgs Rutte) en de rijken die halfgoden zijn.
LaBou
LaBou 23 jun. 2020 - 10:42
Ik zie aankomen dat Pater ontzettend op zijn neus gaat kijken op het moment dat zijn pensioen ingaat. Gelukkig weet hij dan wel precies wie hij de schuld moet geven: zichzelf. @Bert de Vries m.b.t. je opmerkingen over het aanpassen van definities: Lubbers wilde niet als premier meemaken dat het aantal WAO-ers boven het miljoen zou komen. Binnen een paar dagen was dat aantal drastisch afgenomen en had Ruud zijn zin.
Bert de Vries
Bert de Vries23 jun. 2020 - 15:03
La Bou, die kende ik niet. Dank.
Pater
Pater23 jun. 2020 - 16:31
@Labou Een argumentje of 1, 2 zouden de geloofwaardigheid van je opmerking groter maken. @Bert de Vries Jij schreef dat de nieuwe pensioenwet blijvend lasge premies garandeert. Ik zei: nee, die kunnen in de CAO-onderhandelingen worden bijgesteld, ook het werkgeversdeel kan omhoog. Geen garanties lage premie. Jij schrijft: Jaja, de werkgever zal zijn werknemers een pensioendouceurtje geven. Nou, als dat onderdeel van de CAO-strijd is kan dat zomaar gebeuren. Dat hangt natuurlijk sterk samen met de kracht van de vakbeweging. Essentieel is echter, dat de wet daar niks over voorschrijft, niks garandeert en dat jij dat nu ook niet meer bestrijdt. Goed zo.
LaBou
LaBou 25 jun. 2020 - 5:42
Die Pater toch. Je hele betoog bestaat uit aannames en mooie vergezichten van mogelijke oplossingen in de (verre) toekomst zonder enige onderbouwing. En dan toch eisen dat mensen die dat wat anders zien daar harde beijzen voor leveren en dat terwijl het verleden aantoont dat all mooie praatjes vooraf zelden tot het gesuggereerde resultaat leiden. Punt is dat jij met veel omhaal van woorden claimt dat het allemaal veel beter gaat worden en dan geldt simpelweg: wie eist, bewijst. En tot nu toe ben je daar in de verste verte niet in geslaagd.
Robert Follon
Robert Follon
22 jun. 2020 - 11:22
Dat is helemaal geen voorkennis, maar succes ermee Fons...!
Elias Unique
Elias Unique
22 jun. 2020 - 10:37
Rammelend betoog waarbij een aanstaand pensioenakkoord wordt aangegrepen om te ageren tegen financiële markten die klaarblijkelijk op hun laatste benen staan (echt?). En eindigen met een pleidooi voor een omslagstelsel dat wordt betaald dankzij hogere vermogensbelasting.
8 Reacties
gimli55
gimli5522 jun. 2020 - 11:50
De eerste 2 woorden zijn een verwijzing, waarna geen inhoudelijk relevante argumenten komen die 2 eerste woorden onderschrijven. Het huidige pensioen stelsel, wat internationaal gezien wordt als beste stelsel, wordt ingeruild door een casino pensioen. Later zal dit net als de marktwerking worden gezien als een van de slechte besluiten door Rutte. Er is een aantal jaren gekozen voor een controle volgens de rente stand. Die is daarna door de politiek nationaal en internationaal op 0% gezet, waardoor er opeens niet meer voldoende in kas zit om na 2070 de pensioenen te garanderen. Dat noem ik gegoochel en politiek gesjoemel om iets wat het beste van de wereld was en nog is, te vervangen door iets slechters. Waarom probeert deze regering ons iets te verkopen als een verbetering, als net als met de meeste van hun beleidsmaatregelen, het een verslechtering zal blijken te zijn. Ze schermen nu met mogelijke snellere indexering, terwijl de huidige financiele crisis vrijwel zeker een verlaging zal inhouden. Die loopt voor zowel de jeugd als de ouderen gewoon door. De verdeling van de pensioenpit is nog onbekend en zo nog vele inhoudelijke gevolgen van dit plan. Maar wel tekenen bij het kruisje is het devies. Onbetrouwbaarheid en leugenachtigheid zwermt om dit kabinet, waarom zou je ze geloven op hun mooie blauwe ogen. Ze hebben het toch constant over transparantie? Waarom nu niet? Neoliberalisme is stilstand en afbraak
Elias Unique
Elias Unique22 jun. 2020 - 12:14
@gimli55: Het nieuwe akkoord is geen verbetering voor de deelnemers, het is een bestendiging. En blijkbaar het hoogst haalbare na eindeloze onderhandelingen. Kan je oneerlijk vinden, maar het is de realiteit. Wat betreft het 'rammelend betoog': - werknemers sparen niet voor hun oude dag, het wordt geïnvesteerd. - financiële markten hebben hun langste tijd gehad(?) - ingewikkelde financiële nepproducten(?) - beurshandelaren die berecht worden voor voorkennis(?)
bv-user-49742
bv-user-4974222 jun. 2020 - 13:50
“Waarom probeert deze regering ons iets te verkopen als een verbetering, als net als met de meeste van hun beleidsmaatregelen, het een verslechtering zal blijken te zijn.” Niet alleen deze regering, alle regeringen (10 jaar lang) onder Rutte proberen ons van alles te verkopen onder het mom van ‘hervormen’, maar het waren en zijn gewoon allemaal ordinaire bezuinigingen. Met als gevolg een enorme afbraak van onze verzorgingsstaat, een verdubbeling van daklozen, meer en meer mensen die gebruik moeten maken van voedselbanken, verschil tussen arm en rijk gegroeid. En als kers op de VVD-taart in die 10 jaar: de pensioenen moet worden ‘hervormd’. Ja, ja.
gimli55
gimli5522 jun. 2020 - 14:23
Er werd al geinvesteerd, alleen werd de rekenrente bindend gemaakt om dit nieuwe stelsel erdoor te drukken. Totdat deze rekenmethode in werd gevoerd, heb ik nooit van een pensioen probleem gehoord. Het besluit van de rekenrente was genomen en opeens werd er niet meer geindexeerd en was er een pensioen probleem. De gepensioneerden en toekomstige ontvangers kunnen tot 2070 hun pensioen ontvangen. Er is een politiek probleem gecreeerd en de verdeling is nog niet eens geregeld. De vakbonden moeten iets tekenen, wat nog niet geregeld is. Hoe krom kun je het hebben. De jongeren kunnen hun eigen pensioen bij mekaar sparen. Dit wordt verkocht als een groot succes, terwijl het een verslechtering zal betekenen. Het is niet inzichtelijk, transparant en als dit het hoogst haakbare is, zitten de bonden, werkgevers en politiek te kloten. Ik lever al 2,5 jaar AOW in, terwijl ik 45 jaar betaald heb, en nu wordt er niet geindexeerd en vrijwel zeker gekort. Of heb je crisis na de Covid19 nog niet zien aankomen. De regering kijkt met glimmende oogjes naar de €1500 miljard om de crisis te betalen. Met de noodwet zal er vast wel een trucje in het verschiet liggen om een greep te doen.
bv-user-49742
bv-user-4974222 jun. 2020 - 15:54
“De regering kijkt met glimmende oogjes naar de €1500 miljard om de crisis te betalen. Met de noodwet zal er vast wel een trucje in het verschiet liggen om een greep te doen.” Dat zal niet de eerste keer zijn: DE PENSIOENROOF VAN FL. 32,86 MILJARD WAAR WEINIGEN VAN AF WETEN https://www.stopdebankiers.com/de-pensioenroof-van-fl-3286-miljard-waar-weinigen-van-af-weten/
Pater
Pater22 jun. 2020 - 16:50
Eens met Elias. De rekenrente wordt nu eenmaal gesteund door een kamermeerderheid, daar zul je mee moeten dealen. Die verdwijnt onder het nieuwe stelsel, en dat is een vooruitgang. De rekenrente werd overigens flexibel als gevolg van de sterk dalende aandelenkoersen in 2000-2002. Daarvoor werd standaard 4 % gerekend. NL zit met de strengste rekenrente te wereld. Ongeveer het enige positieve dat 50+ in de Kamer heeft gedaan is het indienen van wetsvoorstel om die rekenrente te verzachten, helaas zonder resultaat. Het is ook een vooruitgang dat de fondsen niet meer verplicht in om voor een kwart te investeren in risicoloze overheidsobligaties, die ook niks opbrengen. De fondsen zouden dat kwart geleidelijk kunnen herinvesteren in evenzo (vrijwel) risicoloze investeringen in bijv. de woningbouw of andere nuts-achtige bestemmingen.
Woeki Hypo
Woeki Hypo23 jun. 2020 - 12:56
@Pater, 22 juni 2020 at 18:50, Het is merkwaardig om in het nieuwe pensioen stelsel een vooruitgang te moeten zien in oplossingen voor problemen, welke door de "neoliberale" (manipulatieve) politiek zelf veroorzaakt zijn, zoals door jou genoemd: die rekenrente en die verplichte beleggingen. Mij lijken deze twee voorbeelden vormen van politieke afpersing. Vormen van afpersing mogen volgens mij niet meewegen bij o.a. een economische of wetenschappelijke vergelijking tussen en evaluatie van het oude en het nieuwe pensioen stelsel. Woeki Hypo is gematigd liberaal.
Pater
Pater23 jun. 2020 - 16:35
@Wypo Tja, je kunt natuurlijk roepen: dat is gemeen ! En gelijk heb je. Maar dat schiet niet op. Je zult mij niet horen zeggen dat de nieuwe wet ideaal is. Wel dat het het beste is wat op dit moment haalbaar is en dat de bonden het goed gedaan hebben. Veel zal ook nog afhangen van de toekomstige invulling. De regeling zware beroepen vind ik fundamenteel.
JD2
JD2
22 jun. 2020 - 10:36
Heb even op de Engelstalige (!) website difweb.org gekeken en geen doorwrochte analyse van het pensioenstelsel kunnen vinden, wel iets over boomknuffelen (geen grap). Zowel in het oude als nieuwe systeem wordt beleggen als middel gehanteerd om de jeugd van nu een alleszins redelijk pensioen aan te kunnen bieden. In plaats van te voorspellen dat er over twintig jaar iemand wordt aangeklaagd, ik voorspel van niet, kom dan met een alternatief voor een, weliswaar een Hollands compromis, maar breed gedragen oplossing (afgezien van een uitermate klein aantal FNV leden).
2 Reacties
gimli55
gimli5522 jun. 2020 - 14:29
Uiteraard is het voor rechts makkelijk om het op persoonlijk vlak te spelen. Op de persoon, vooruitschuiven, en ontwijken zijn een bekend principe van neoliberaal rechts. Het ligt altijd aan het tijdstip, de persoon, de vorm of andere ontwijkende smoesjes om ergens niet inhoudelijk op in te gaan. Dat is de bekende arrogantie van de macht, dat snap je toch wel? Als ik dan vraag waarom, dan volgen de bekende voorspelbare taktieken. Niet inhoudelijk, niet relevant, maar wel ontwijkend.
JD2
JD222 jun. 2020 - 15:55
Op deze site kom ik veel paragnosten tegen die weten hoe iemand anders zijn politieke voorkeur is. Ik vind het inderdaad vreemd dat Joop niet een pensioenexpert uitnodigt om eens objectief, voor zover dat kan, het huidige en voorgestelde stelsel uit te leggen, het is al complex genoeg. Ik ben de eerste die toegeeft dat het niet meevalt om helder te krijgen wat het nieuwe voorstel brengt, laat staan voor mijn kinderen. Dit artikel geeft daar geen enkel uitsluitsel over. Ben het overigens wel eens met uw opmerking dat er door verschillende partijen kwijlend naar die pensioenpot wordt gekeken, inclusief de EU. Op naar een Nexit?
bv-user-49742
bv-user-49742
22 jun. 2020 - 10:27
Een nieuw pensioenstelsel bedacht door een D66-er, bovendien minister in een kneiterrechts kabinet, is bij voorbaat al verdacht.
1 Reactie
Klaas Punt
Klaas Punt22 jun. 2020 - 13:02
Laat ik dit nu met je eens zijn. Ik begrijp niet waarom het veranderd moet worden. Maar zoals je zegt, verdacht.
bv-user-84072
bv-user-84072
22 jun. 2020 - 10:26
--- Dit bericht is verwijderd —
1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin23 jun. 2020 - 9:47
Dan kun je per direct het grootste deel aan inkomstenbelasting gaan betalen of men moet een andere manier van overdracht verzinnen..
Rutger Groot
Rutger Groot
22 jun. 2020 - 10:12
"Hoewel alle neuzen één kant op stonden ging de achterban van de vakbond met de hakken in het zand". Nee hoor een aantal kaderleden van de FNV heeft heel kinderachtig niet ingelogd en niet thuisgegeven tijdens een noodzakelijke raadpleging. De direct betrokkenen van de FNV bij dit akkoord hebben kennis van zaken en hebben hier keihard voor gewerkt met een redelijk resultaat. Jammer dat een aantal activistische kaderleden zonder enige kennis van de pensioenuitdagingen en alleen met oog voor hun eigen 50+ belangen alles weer 2 weken hebben vertraagd. "Het was natuurlijk allemaal wel te verwachten van een neoliberale regering zonder al te veel toekomstvisie." Dit is een akkoord van de vakbonden (eigenlijk een soort van FNV akkoord) met de pensioenfondsen en werkgevers met juist een toekomstvisie: namelijk het betaalbaar en eerlijk houden van de pensioenen. Onze neoliberale regering heeft dit akkoord niet bepaald. Ik raad de auteur aan eens met direct betrokkenen of mensen met kennis van pensioenzaken (een actuaris bijvoorbeeld) te praten en zich te verdiepen in zaken zoals bijvoorbeeld de gestegen levensverwachting. 1990: mannen: 74jr - 2010 mannen: 81jr) en de effecten hiervan, want dit is allemaal wel heel gemakkelijk geschreven.
Joop Schouten
Joop Schouten
22 jun. 2020 - 9:59
Helder! .... En maak geld weer van reële waarde.: https://libertaireorde.wordpress.com/2011/10/27/het-vrijgeld-van-silvio-gesell-1862-1930-ontneem-geld-zijn-machtsfunctie/

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor