Werkgevers en politieke partijen zoals VVD en BBB hebben de mond vol over personeelstekorten. Hoogleraar Paul de Beer hekelt dat. Volgens mij terecht.
Volgens mij tonen de feiten van de arbeidsmarkt dat:
Het zogenaamde personeelstekort is het excuus voor veel. Van ziekenhuissluitingen tot het beperken van postbezorging en het weghalen van postbussen. Het laatste betekent dat vooral mensen zonder computer, worden beperkt.
Weg met de excuus Truus van het personeelstekort en stoppen met slechte contracten, leeftijds- en andere discriminatie. Betaal de mensen die met hun handen werken en essentieel zijn, een beter loon en zeur niet als die eerder versleten zijn dan de (te hoge) AOW-leeftijd. Stop met de slechte contracten en onderbetalingen.
Het heeft enorm veel te maken met de combinatie van lonen, de huizenmarkt en lokale dienstverlening. De kloof tussen randstad en periferie maakt dat nog erger.
In een klein drop in Drenthe gaat de notaris met pensioen. Er is een nieuwe nodig. Er zijn niet veel mensen die dat kunnen in de regio want er is geen universiteit aanwezig. Je moet dan een nieuwe kandidaat van buiten de regio halen. Wonen en kantoor houden is er goedkoop maar als je daar niet al oorspronkelijk vandaan komt, is er weinig reden om daar naartoe te gaan; de lokale winkels zijn al gesloten en er gaat slechts 1 bus per uur.
In Den Haag staan ze te trappelen om zorgmedewerkers. Die moeten wel fysiek aanwezig zijn daar om hun werkzaamheden uit te voeren. Dan moeten ze dus of in de buurt wonen, waar met hun salaris geen huisvesting te vinden is, of iedere dag vier uur lang heen en weer. Dat is ook niet te doen.
De mensen zijn er wel alleen deze arbeidsmarkt zit zo dicht dat vraag en aanbod niet samen komen.
En wat doet dit kabinet dan? Bezuinigen zodat er nog grotere gebreken ontstaan...
@DanielleDefoe
Er zit nogal een verschil tussen Groningen en een klein dorp dat alleen via smalle N-wegen bereikbaar is. Dat is al gauw 2,5 uur reistijd per dag.
Personeel van de RUG woont ook nog wel eens in die dorpen. Zo groot zijn de afstanden toch niet? Voor wie met de bus moet ligt het natuurlijk anders.
Schrijver had wel even mogen nakijken wat een "excuus Truus" (excuustruus dus) nou eigenlijk is. Ik zal hem helpen: dat is een vrouw die alleen (als vrouw) bij een organisatie is om de schijn van seksisme te minimaliseren. Dus in dit verband totaal niet van toepassing. Hier is het dus gewoon: "excuus".
Ik heb meer moeite met het idee dat iedereen die kan ook moet werken. Een volledige arbeidsmarkt is een sprookje. Ontstaan vanuit calvinisme en rechts gedachtegoed dan realiteit. Feit is dat de arbeidsmarkt een lokale markt is. Iemand met een HBO verpleegkunde in Leeuwarden kan best geen baan kunnen vinden terwijl bij het Erasmus in Rotterdam 50 vacatures open staan. En verhuizen is leuk tussen de 20 en 30 maar een verpleegkundige van 40 plus zaag je niet zomaar los van de wortels. Verder is de arbeidsmarkt sectoraal. Geschoolde medewerkers op MBO 4 niveau in de logistiek zijn niet inzetbaar in de procesindustrie of zorg. En tenslotte doen de personeelsproblemen zich voor voor geschoolde werknemers. Ongeschoold werk wordt gedaan door mensen die uitgebuit worden door werkgevers zoals arbeidsmigranten omdat opdat niveau de toegevoegde waarde van de arbeid nihil is. En je bovendien van dat inkomen niet kan leven in Nederland.
Daarom is een werkloosheid van 200.000 tot 300.000 werklozen in Nederland de ondergrens. Lager kan niet. Meer loon helpt ook niet vanwege de lokale en sectorale mismatch.
Kortom VVD en BBB hebben een mening over een onderwerp waar ze niets van afweten. Maar dat heeft mensen er nog nooit van weerhouden hun onzin van de daken te schreeuwen.
Verhuizen naar een stad, waar je geen huis kunt vinden voor een redelijke prijs?
Met het idee dat iedereen die kan werken ook zou moeten werken heb ik minder moeite, maar veel mensen hebben ook partners die op hun eigen niveau willen werken. Dan ligt het ook niet altijd voor de hand om te soliciteren naar een functie als huisarts in Lochem.
"En verhuizen is leuk tussen de 20 en 30"
Leuk idee misschien, maar zoals Gerygrr al opmerkt, niet betaalbaar.
@ Gerygrr
Jij schrijft: Verhuizen naar een stad, waar je geen huis kunt vinden voor een redelijke prijs?
https://www.woonnetrijnmond.nl/
https://www.woonnetrijnmond.nl/detail/rotterdam/ijsselmonde/rugbystraat-31/100105951
Rubystraat vlakbij Feyenoord stadion 774,77 per maand. Dus wel.
@ Volrin
Jij schrijft: Leuk idee misschien, maar zoals Gerygrr al opmerkt, niet betaalbaar.
Er is een krappe markt, maar wel gereguleerd. In Rotterdam komen jaarlijks meer dan 30.000 woningen op de markt. Van sociale huur tot 3 miljoen of meer. https://www.liberoaankoop.nl/blog/duurste-woningen-rotterdam/
En: https://www.funda.nl/detail/koop/rotterdam/appartement-bonaventurastraat-87-a02/43691786/
Bonaventurastraat 87-A02 185.000.
Het is er in alle soorten en maten.
Er vinden dus nog steeds mensen hun huis in de grote steden.
Zogenaamde vergrijzing? In 1950 hadden we nog circa 900 duizend mensen die ouder waren dan 65 jaar en nu dik 3,6 miljoen. In 2003 stonden er tegenover elke 65-plusser 5 mensen in de leeftijdscategorie 20-64. Nu zijn het er nog slechts 3.
En de trend is echt nog niet gekeerd.
Er valt nog veel meer te zeggen over deze column, maar alleen dit al geeft aan dat de schrijver zich nauwelijks ingelezen heeft.
Zie:
Gelukkig is bijna 50% van de 65-plussers gewoon aan het werk:
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2024/38/helft-65-jarigen-aan-het-werk
Hoe dat eruit zag in 1950 weet ik niet, maar dat percentage zal veel lager liggen.
Daar heb je helemaal gelijk in Gaitj! Maar daar gaat de post van Van Dijk niet over. Zijn verhaal rammelt aan alle kanten, maar over werkende ouderen schrijft hij niet. Jij ontkent toch ook niet dat we als Nederlandse samenleving vergrijzen?
@gail
U heeft de cijfers niet begrepen. Het cbs heeft het over het aantal 65 jarigen dat aan het werk is, terwijl u het heeft over het percentage 66-100 jarigen. Ik kan u verzekeren, van die laatste groep is geen 50% aan het werk.
Deporteren die 65-plussers. Dat is het middel dat deze nieuwe regering als oplossing heeft voor alle problemen. Dat kan in een moeite door met de ongewenste asielzoekers.
Komen er huizen vrij, gaan de kosten van de zorg drastisch omlaag en ga zo maar door.
Echt voor elke crisis is dit de oplossing.
En gek, het zou mij niet verbazen als deze regerings(nou ja regering)club iets in die richting gaat voorstellen.
En ik denk ook zomaar dat velen er hier ook wel voorstander van zijn. Al die opvreters de deur uit.
Er is geen tekort aan personeel, maar een teveel aan werkzoekenden, die werkgevers niet willen hebben.
Nee, er is een teveel aan banen en we creëren allerlei bullshitfuncties die maatschappelijk bezien niets toevoegen.
Anderzijds, ik heb de laatste dagen flink wat mensen gesproken die bij een organisatie werken waar ontslagen gaan vallen.
Er is ook een teveel aan werkgelegenheid waar Nederlanders niets meer in zien. Anderzijds houdt Blokker er mee op. In Scandinavië wordt ook meer ingezet op her- en bijscholing om mensen aan het werk te houden.
U zult meer werken, dat is de boodschap van dit kabinet.
Er zijn sinds corona zeker in de gezondheidszorg mensen ziek geworden, daar vooral veel afgekeurde post covid patiënten.
Ook onderwijs en kinderopvang hebben problemen…..
De manier om mensen te dwingen meer te werken, vertelde Mona Keizer zojuist, is het korten op de huurtoeslagen, juist aan de onderkant.
De armsten dus.
De servicekosten mogen dan niet meer meetellen, de gemeenten moeten daar wat op verzinnen.
Ook zullen gemeenten opdraaien voor degenen, die de lagere toeslag niet kan opvangen met meer werk, dan moet er maar bijzondere bijstand worden aangevraagd…..
Ga meer werken en u krijgt een hogere huurtoeslag.
Juist dat levert perverse prikkels aan de werkgevers.
Meer aanbod van arme werknemers, die die slechte contracten gaan accepteren…
Zodat rijke huiseigenaren en corporaties nog meer kunnen gaan verdienen.
Geen rem op de huren….
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.
Waarom zou er een personeelstekort zijn? Misschien omdat mensen geen zin hebben om uitgebuit te worden en daarom dus het 'werk' boycotten ?