Europese wijnen bevatten steeds hogere concentraties PFAS, blijkt uit recent onderzoek van het Pesticide Action Network Europe. Dat meldt Nieuwsuur. In 49 onderzochte wijnen uit tien Europese landen werd een alarmerende toename van trifluorazijnzuur (TFA) gevonden, een nauwelijks afbreekbare chemische stof uit de PFAS-familie.
Terwijl wijnen van vóór 1988 geen TFA bevatten, vertoonden exemplaren tussen 1988 en 2010 lichte verhogingen tot 21 microgram per liter. In wijnen na 2010 steeg dit echter dramatisch tot gemiddeld 121 microgram per liter. Biologische wijnen blijken over het algemeen minder verontreinigd dan conventioneel geproduceerde wijnen.
Gabriel Sigmund, universitair docent milieutechnologie aan Wageningen University & Research, noemt het onderzoek "waardevol" en wijst op een mogelijk verband met bestrijdingsmiddelen. "Omdat de stof niet afbreekbaar is, moeten we het risico niet nemen en stoppen met pesticiden die TFA als afbraakproduct hebben," aldus Sigmund.
De gezondheidseffecten van TFA zijn nog niet volledig bekend, maar er bestaan zorgen over mogelijke lever- en voortplantingsschade. De gemeten waarden in wijn liggen boven de grenswaarden voor drinkwater.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.