Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Populistische president van Korea schakelt democratie uit en kondigt staat van beleg af

  •  
03-12-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2212 keer bekeken
  •  

Updates onderaan artikel

De conservatieve populist Yoon Suk-yeol, die in 2022 werd gekozen na een vrouwvijandige campagne vol loze beloftes, heeft de staat van beleg afgekondigd. Met het uitroepen van de noodtoestand wordt het parlement uitgeschakeld. Volgens de wet kan de volksvertegenwoordiging de maatregel met een stemming ongedaan maken maar er wordt bericht dat de politie de toegang tot het parlement blokkeert.

Scherm­afbeelding 2024-12-03 om 15.59.42

Yoon Suk-yeol beweert dat de oppositie, die de meerderheid heeft, bestaat uit communisten die ten dienste staan van Noord-Korea. Hij zei in een verklaring op tv, laat op de avond, een nieuw Korea te willen opbouwen.

"Ik stel de noodtoestand in om de vrije Republiek Korea te beschermen tegen de dreiging van de Noord-Koreaanse communistische krachten, om de verachtelijke pro-Noord-Koreaanse elementen te elimineren die de vrijheid en het geluk van ons volk bedreigen en om de grondwettelijke orde te beschermen", zei hij.

De president kwam steeds meer onder vuur te liggen omdat hij maar weinig tot stand wist te brengen en er niet in slaagde de beloofde agenda door te voeren. Het uitroepen van de noodtoestand komt als een donderslag bij heldere hemel en leidt tot verbijsterde reacties omdat niemand die zag aankomen.

Het is nog niet duidelijk of de staatsgreep die Yoon pleegt zal slagen. De afkondiging is ook bekritiseerd door de leider van zijn eigen conservatieve partij. Die beloofde de maatregel ongedaan te maken "met steun van de bevolking". Oppositieleider Lee Jae-myung van de liberale Democratische Partij heeft zijn fractie bij elkaar geroepen en noemt de noodtoestand "Illegaal en ongrondwettig".

Update 17:00 uur:

Zuid-Koreaanse militairen hebben geprobeerd toegang te krijgen tot het hoofdgebouw van de Nationale Vergadering. Dat meldt persbureau Yonhap. Op sociale media en beelden van Zuid-Koreaanse media is te zien dat ook leden van de ordediensten in en rond het parlement aanwezig zijn. Yonhap meldt ook dat de toegang tot het parlementsgebouw was geblokkeerd. Eerder was al bericht dat topcommandanten bijeen waren geroepen door de minister van Defensie. De krijgsmacht kreeg van de bewindsman het verzoek om waakzaam te zijn.

Het AD meldt ondertussen dat het parlement van Zuid-Korea heeft gestemd voor het terugdraaien van de militaire noodtoestand. 

Update 18:00 uur:

De voorzitter van het Zuid-Koreaanse parlement zegt dat veiligheidstroepen weer vertrekken uit het parlementsgebouw. Dat meldt ANP. De militairen hadden de Nationale Vergadering bestormd nadat de noodtoestand was uitgeroepen door de president.

Op televisiebeelden was eerder live te zien hoe het tot botsingen kwam tussen de veiligheidstroepen en medewerkers van het parlement. Die spoten met brandblussers om de binnengevallen eenheden op afstand te houden.

Het parlement stemde later voor het beëindigen van de noodtoestand. Het is onduidelijk of dat ook de reden is dat de veiligheidstroepen weer vertrekken.

18:15 uur:

Duizenden betogers zijn naar het Zuid-Koreaanse parlement gekomen om te protesteren tegen de militaire noodtoestand die is afgekondigd. Op beelden uit de hoofdstad Seoul is te zien hoe mensen met vlaggen zwaaien. Mensen riepen op tot het opheffen van de noodtoestand en scandeerden "Arresteer Yoon Suk-yeol!", verwijzend naar de president.

Volgens de noodtoestand zijn politieke bijeenkomsten verboden, inclusief die in het parlement. Ook heeft de militair die nu de leiding heeft gezegd dat "bijeenkomsten die aanzetten tot maatschappelijke chaos" verboden zijn. Toch verzamelden zich sinds de afkondiging van het krijgsrecht bij het parlement meer en meer tegenstanders van de president.

Persbureau AFP meldt ondertussen dat de strijdkrachten de noodtoestand blijven handhaven tot de president die opheft. Aangezien het parlement heeft bevolen die weer op te heffen, is er nu de facto sprake van een staatsgreep.

20:30 uur:

De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol heeft de militaire noodtoestand die hij eerder op dinsdag uitriep, opgeheven. Naar eigen zeggen komt hij daarmee aan de wens van het parlement tegemoet. Eerder op de avond verschenen er berichten dat hij arrestatiebevelen had uitgevaardigd tegen oppositieleiders die zich hadden verzet tegen de staat van beleg.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor