Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Premier De Croo: Energiecrisis leidt nog vijf tot tien jaar tot 'donkere winters'

  •  
23-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2677 keer bekeken
  •  
ANP-451151666

De Belgische premier Alexander De Croo lacht de problemen rond de internationale energiecrisis niet weg. Hij schetst een donker scenario voor de komende ‘vijf à tien’ winters. Niet alleen gezinnen worden getroffen maar ook bedrijven. De Croo sprak zijn waarschuwende woorden maandag tijdens een werkbezoek aan de haven van Zeebrugge, meldt de publieke omroep VRT.

"De komende vijf à tien winters gaat het moeilijk zijn. In een aantal sectoren is het echt moeilijk om met die hoge energieprijzen om te gaan. We volgen dat van nabij, maar we moeten transparant zijn: de komende maanden zullen moeilijk worden, de komende winters zullen moeilijk worden. Daar moet je vanuit gaan. Hope for the best, prepare for the worst. Als het dan uiteindelijk beter meevalt, is het toch goed dat we voorbereid waren."

Op dezelfde dag stegen de gasprijzen naar een nieuwe recordhoogte als gevolg van het staken van de leveringen door Rusland. Voor komende week heeft Moskou weer een onderhoudsbeurt voor de Nord Stream 1-pijpleiding naar Duitsland aangekondigd waardoor de gasleverantie stopt. Rusland levert nog maar 20 procent van de afgesproken hoeveelheden gas in een poging Europa te dwingen tot het intrekken van de sancties. 

Experts onderschrijven de waarschuwing van De Croo. De crisis zal naar aller waarschijnlijkheid jaren gaan duren. Die heeft al desastreuze gevolgen voor bedrijven. Zo werken 80 procent van de bakkers met gasovens en zien zich geconfronteerd met onbetaalbare energierekeningen. Sommigen sluiten daarom hun zaak. Ook een middelgrote textielfabriek stopt met produceren. De Morgen schrijft:

Twee geconsulteerde economen zien de sombere prognose van de premier net als een pleidooi om de transitie naar hernieuwbare energie versneld door te voeren. “Hij zegt dit in functie van gedragswijziging”, denkt Véronique Goossens, hoofdeconoom bij Belfius. “We moeten ons allemaal meer bewust worden van ons verbruik.” Ook binnen de regering klinkt die analyse. Het afgelopen jaar is het standpunt daarover verschoven. “Aanvankelijk leefde nog het idee dat de problemen tijdelijk waren en men ze kon milderen met een belastingverlaging. Maar dat is een dure operatie die niet veel zoden aan de dijk brengt, net omdat ze de vraag naar gas vergroot”, zegt professor empirische macro-economie Selien De Schryder (UGent).

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor