Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

President van Ghana eist van Europa en de VS herstelbetalingen voor de transatlantische slavenhandel

  •  
25-09-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2771 keer bekeken
  •  
nana

Hij is misschien niet helemaal de eerst aangewezene om dat te doen 

President Nana Addo Dakwa Akufo-Addo van Ghana heeft in een scherpe toespraak voor de Verenigde Naties herstelbetalingen geëist voor de transatlantische slavenhandel. Over dit thema wordt eind van het jaar een wereldconferentie gehouden in Accra, de hoofdstad van Ghana. De rol van zijn eigen land in de transatlantische slavenhandel noemde de president niet. Wel hield hij de Verenigde Staten en Europa voor dat zij eindelijk moeten erkennen dat hun
“reusachtige rijkdom geoogst werd met het zweet, de tranen, het bloed en de verschrikkingen van de transatlantische slavenhandel”.

Akufo-Addo is van koninklijke afkomst. Hij stamt af van aristocraten die destijds gemene zaak maakten met het Engelse koloniale bewind en zich later aansloten bij de onafhankelijkheidsbeweging. Nog eerdere generaties leverden okyenhene of koningen aan het volk der Akyem.

Gegarandeerd dat zijn voorzaten betrokken waren bij de transatlantische slavenhandel als leveranciers van menselijke koopwaar aan Denen, Brandenburgers (ja, ook zij!) Britten en Nederlanders met hun forten aan de kust. In de zeventiende en de achttiende eeuw waren de Europese machten numeriek en technisch niet in staat Afrikaanse staten te onderwerpen. Slaven moesten zij kópen en meestal op de voorwaarden van de inheemse leveranciers. De oude beschavingen in West-Afrika kenden allemaal een uitgebreid en oud-gevestigd systeem van slavernij. Mensen waren een belangrijk exportartikel naar het Arabische noorden van het continent. Nu kwamen er nieuwe klanten bij. De transatlantische slavenhandel was een coproductie van Europeanen én Afrikanen. Pas in de laatste decennia van de negentiende eeuw werden de onafhankelijke staten in West Afrika een voor een door Frankrijk of Engeland onderworpen.

Landen als Ghana, Senegal, Nigeria, Togo en Benin zijn de opvolgersstaten van de oude slavenrijken. Vaak spelen de voormalige dynastieën nog een erkende rol in bestuur en politiek. President Akufo-Addo is met zijn koninklijke afkomst hiervan een treffend voorbeeld.

Daarom is zijn excellentie/zijne hoogheid misschien niet helemaal de eerst aangewezen persoon om zich uit te roepen tot zaakwaarnemer voor de nazaten van slaven die over de Atlantische Oceaan naar de Amerika’s werden ontvoerd. Het zou trouwens bijzonder vervelend zijn als zij óók herstelbetalingen van Ghana eisen. Onder het zesjarig bewind van Akufo-Addo is de economie in heftig vaarwater geraakt. Eind juli bedroeg de staatsschuld $49,7 miljard. Ze was in vier maanden tijd met twintig procent gegroeid. Het bruto binnenlands product in 2023 wordt momenteel op $66,62 miljard geschat. Van alle Afrikaanse landen heeft Ghana de hoogste schulden bij het IMF.

De gewone mensen worden door de ene golf prijsverhogingen na de andere overspoeld, zodat de voedselveiligheid in gevaar komt, aldus de Wereldbank in een recent verslag. Als de regering de juiste maatregelen neemt, kan de groei misschien over twee jaar hervat worden. In 2022 kwamen bijna 850.000 Ghanezen extra in de armoede terecht. Dit volgens de zeer lage normen die in Afrika gelden.

Je zou bijna denken dat president Akufo-Addo ergens de aandacht van af wil leiden.

Opmerking achteraf: president Akufo-Addo klaagde ook het feit aan dat door illegale export van geld Afrika elk jaar $88 miljard kwijt raakt, zoals blijkt uit een rapport dat tot stand kwam onder leiding van Thomas Mbeki. Deze gesmokkelde miljarden moeten allemaal terug, zei hij en dáár heeft Akufo-Addo groot gelijk in.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas net zo min.

Beluister Het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: bestaanszekerheid.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

DanielleDefoe
DanielleDefoe
26 sep. 2023 - 12:51
Ook Benin worstelt met zijn verleden. Linguist Olabiyi Babalola Joseph Yai (?-2020) claimde dat er nog steeds een kloof gaapt tussen de nazaten van de families die slachtoffer waren van de slavernij en die van de elite die ervan profiteerden. Bruce Chatwin schreef een roman, The Viceroy of Ouidah, geinspireerd op de slavenhandelaar Francisco Félix de Sousa wiens standbeeld nog steeds is te vinden in Quidah. https://www.washingtonpost.com/world/africa/an-african-country-reckons-with-its-history-of-selling-slaves/2018/01/29/5234f5aa-ff9a-11e7-86b9-8908743c79dd_story.html
bv-user-66257
bv-user-66257
26 sep. 2023 - 6:14
De Ghanese adel/elite heeft ongetwijfeld zijn zakken gevuld met de opbrengsten van de slavenhandel, net als in Europa het voordeel alleen voor een kleine elite was. Heeft Akufo-Addo zelf al herstelbetalingen gedaan aan de stammen die de koninklijke familie heeft verhandeld?
2 Reacties
Satya
Satya26 sep. 2023 - 11:55
Het voordeel is de volle bevolking ten goede gekomen in Nederland.
bv-user-66257
bv-user-6625726 sep. 2023 - 13:00
@Satya Dat kun je wel steeds roepen, maar ik kan me toch niet herinneren dat er in de Nederlandse geschiedenis ooit een bonus aan de bvolking is uitgedeeld uit de inkomsten uit slavenarbeid. En hoe ging dat in Ghana, de koning daar was een vroege socialist die de inkomsten van de verkochte slaven uitdeelde onder het plebs?
Mag
Mag
25 sep. 2023 - 17:00
" Ghana geen voordeel heeft gehad zoals Europa en VS " zo is dat Satya
5 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst25 sep. 2023 - 21:54
De Ghanese koninkrijken hebben er wel degelijk veel voordeel van gehad.
Satya
Satya26 sep. 2023 - 5:46
"De Ghanese koninkrijken hebben er wel degelijk veel voordeel van gehad." Hoe is dat relevant voor de Ghanese bevolking nu?
bv-user-66257
bv-user-6625726 sep. 2023 - 8:54
@Satya Net zo relevant als het voor de Europese bevolking is, namelijk: niet?
Satya
Satya26 sep. 2023 - 11:54
"Net zo relevant als het voor de Europese bevolking is, namelijk" Wel, de Europese bevolking heeft zichzelf verheven over de rug van Afrikanen. Hieronder verwijst een simpele ziel naar het Marshall plan. Wie denk je dat dat gefinancierd heeft? Afrika.
DanielleDefoe
DanielleDefoe26 sep. 2023 - 13:17
Op lokaal niveau in Nederland had de slavenhandel grote economische effecten en op nationaal niveau niet volgens Gerhard de Kok die in zijn proefschrift 'Walcherse Ketens' keek naar de belangrijkste slavenhandelssteden van Nederland in de tweede helft van de achttiende eeuw.
Nicolay2
Nicolay2
25 sep. 2023 - 14:26
Deze reactie is verwijderd
bv-user-50383
bv-user-50383
25 sep. 2023 - 13:49
Deze reactie is verwijderd
Gentleman
Gentleman
25 sep. 2023 - 12:16
Nazaten, voorouders!
MicroWolf
MicroWolf
25 sep. 2023 - 12:15
Ik denk niet dat wij Nederlanders, met onze bloedige geschiedenis van zelfverrijking door slavenhandel, verovering verwoesting, enig recht hebben om anderen te bekritiseren over zaken verband houden met slavernij...
9 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst25 sep. 2023 - 12:52
Wie bekritiseert wie? Die Ghanezen waren destijds trouwe zakenpartners in de slavenhandel. De president valt misschien meer in de categorie van excuses aanbieden.
Gio Servas
Gio Servas25 sep. 2023 - 13:27
Tja, welk land dan wel? Relatief gezien heeft Nederland maar een hele korte geschiedenis mbt slavernij dan de meeste landen in o.a. Afrika en Azie (overigens continenten waar nog steeds slavernij is). Overigens is zelfs de Nederlandse bloedige geschiedenis niets vergeleken met de bloedige geschiedenis van de Afrikaanse stammen onderling. Misschien dat het daardoor ook wel beter is om vooruit te kijken, dan achteruit. Wie weet kunnen we de naar schatting 70 miljoen huidige slaven een menswaardig bestaan geven.
Satya
Satya25 sep. 2023 - 16:37
Deze reactie is verwijderd
Satya
Satya25 sep. 2023 - 16:40
"De president valt misschien meer in de categorie van excuses aanbieden." Op basis waarvan? Is hij schuldig aan daden van ouders? Heeft Ghana welvaart op dit moment door zijn slavernij verleden zoals het westen dat heeft? Maar goed het zijn maar Afrikanen itt joden zijn wij vogelvrij.
Satya
Satya25 sep. 2023 - 21:13
"Overigens is zelfs de Nederlandse bloedige geschiedenis niets vergeleken met de bloedige geschiedenis van de Afrikaanse stammen onderling. " Wat is dit voor lulkoek? Dit is geschiedvervalsing met een racistische intentie.
Ch0k3r
Ch0k3r26 sep. 2023 - 7:20
@Satya ”Heeft Ghana welvaart op dit moment door zijn slavernij verleden zoals het westen dat heeft?” NL was zo goed als failliet na WO2. Het Marshallplan heeft ons er weer bovenop gekregen. Ben trouwens zeer benieuwd hoe jij met jezelf kan leven door te wonen in een land dat volgens jou alle te danken heeft aan slavernij, maar jij er dus zelf ondertussen ook van profiteert. Is jouw welvaart ook te danken aan slavernij?
Satya
Satya26 sep. 2023 - 11:53
"Ben trouwens zeer benieuwd hoe jij met jezelf kan leven door te wonen in een land dat volgens jou alle te danken heeft aan slavernij, maar jij er dus zelf ondertussen ook van profiteert." Hoe profiteer ik daarvan? Dankzij jouw parasiteren leef ik niet in mombasa. Hoe zou ik daar profijt van hebben?
FonsRietdijk
FonsRietdijk26 sep. 2023 - 19:19
Oh Satya, waar ben je toch allemaal mee bezig?
Ch0k3r
Ch0k3r27 sep. 2023 - 6:42
@Satya MIJN parasiteren?pardon? Jij maakt ook gebruik van alle Nederlandse rechten en openbare voorzieningen. Volgens jou allemaal bekostigt middels slavernij handel. Niets staat je trouwens in de weg om te verhuizen naar Mombasa.
Mag
Mag
25 sep. 2023 - 11:40
Als in Afrika en Noord Amerika de eerste bewoners wit waren, zou de wereld (de aarde) allang ophield te bestaan. Dat naar aanleiding (wat iemand schrijft) dat mensen egaal, wit of zwart slecht zijn.
Eric Minnens
Eric Minnens
25 sep. 2023 - 7:16
De mens is slecht, of hij nu zwart of wit is. Waren Europeanen zwart geweest en Afrikanen wit, dan was er in Europa nu institutioneel racisme geweest van zwarten jegens witten. Dan hadden zwarten de wereld bezeild en waren er zwarte koloniën geweest met witte slaven. Of ook.. , als Afrikanen eerder dan Europeanen de ontdekkingsreizigers van toen waren geweest, dan idem dito: zwarte koloniën in Zuid-Amerika met witte slaven, en zwarte overheersing van de wereld met discriminatie van witte minderheden. Nog weer anders geredeneerd: De witten hebben het 'geluk' (?) gehad dat zij 'de eersten' waren. Voor hetzelfde geld waren de zwarten 'de eersten' geweest. ------------ Is het bovenstaande een racistische redenering? Ik dacht het niet. We zijn allemaal mensen, met dezelfde goede en kwade bedoelingen. Wit of zwart (of Aziaat, etc.), maakt niet uit. En om positief te eindigen, draai ik mijn inleidende zinnetje even om: De mens is goed, of hij nu zwart of wit is. (Of hij nu Nana Addo Dakwa Akufo-Addo heet of juist niet.) ------------ Ik geef toe, het bovenstaande is wellicht een beetje een idiote redenering. Maar bedoeld als een anti-racistisch (lach-)spiegelbeeld. Hopelijk wordt het niet misverstaan.
13 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine25 sep. 2023 - 7:44
@Eric, het was niet echt een kwestie van geluk, (sub-Sahara) Afrika is geografisch gewoon erg ongunstig. De kustlijn heeft amper inhammen (weinig natuurlijke havens), de rivieren hebben snel hoogteverschillen (weinig binnenvaart), woestijnen, oerwoud, etc. Best logisch dat de ontwikkeling daar langzamer ging. En minder ontwikkelde / georganiseerde / geïsoleerde volkeren waren een perfecte prooi voor slavenhandelaren.
bv-user-56949
bv-user-5694925 sep. 2023 - 7:51
'De mens is slecht, of hij nu zwart of wit is.' Daarom zijn we ook uit het paradijs gegooid.
Eric Minnens
Eric Minnens25 sep. 2023 - 8:14
@Sunshine Je hebt gelijk, historisch en geografisch valt het allemaal goed te verklaren. Maar mijn redenering staat daar eigenlijk los van, althans is zo bedoeld.
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine25 sep. 2023 - 8:19
@Eric, snap ik, kleur is in deze helemaal niet relevant. Het waren andere zaken die de loop van de geschiedenis bepaald hebben.
Mathijsco
Mathijsco25 sep. 2023 - 9:56
'(..) We zijn allemaal gelijk.We zijn allemaal mensen. Wit of zwart.' Maar dat is volgens mij niet het onderwerp. De heer van der Horst legt een aantal standpunten van de president van Ghana naast de loop van de geschiedenis. Zullen we afspreken dat we voortaan de overbodige Frank Boeijaanse 'vlooierij' bewaren voor de borrel van het bakfiets-collectief?
Eric Minnens
Eric Minnens25 sep. 2023 - 10:36
@M, Af TeeJee, ga in je hok!
DanielleDefoe
DanielleDefoe25 sep. 2023 - 12:04
De eerste Europeanen die uit Afrika arriveerden waren donker van huid met blauwe ogen. Geleidelijk opgebleekt omdat dat voordelen heeft in een klimaat met weinig zon.
Hanvander Horst
Hanvander Horst25 sep. 2023 - 12:55
Sunshine, het is een mythe dat het binnenland van Afrika zo onontwikkeld was. Er waren grote, goed georganiseerde rijken die soms tot grote rijkdom kwamen zoals het Mali van de veertiende eeuw. (Dat had weinig met het Mali van nu te maken. De Arabische reiziger Ibn Batuta verwonderde zich over die rijkdom maar hij vond het niet netjes, dat de Malinezen hun slaven en slavinnen geen kleren gaven.
TheunT
TheunT25 sep. 2023 - 13:12
Iemand word niet slecht geboren, maar is slecht verworden door omgevingsfactoren. Daarom kan je eigenlijk niemand volledig toerekeningsvatbaar achten...
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine25 sep. 2023 - 16:57
@Han, er waren wel goed georganiseerde rijken, maar ook veel onderontwikkelde gebieden (die werden uitgebuit door wel georganiseerde rijken). En de rijken die er waren zijn ook allemaal weer vergaan zonder echte opvolging. Al met al veel minder ontwikkeling dan in Europa toch?
DanielleDefoe
DanielleDefoe25 sep. 2023 - 18:11
Ethiopië is ook zo'n voorbeeld van een pre-koloniaal koninkrijk dat goed is gedocumenteerd. Het zou al zo'n 3000 jaar bestaan al is het grondgebied inmiddels flink ingekrompen. Grotendeels christelijk met joodse invloeden. Recent korte tijd in het nieuws vanwege kwekersrechten mbt het locale graan "teff".
DanielleDefoe
DanielleDefoe25 sep. 2023 - 19:27
Slavernij en slavenhandel intern en extern had je er ook. https://www.theguardian.com/global-development/2023/jan/18/ethiopia-slaves-in-denial-about-injustices-of-the-past
Hanvander Horst
Hanvander Horst25 sep. 2023 - 21:56
Sunshine, dit is geen goede samenvatting, die je daar geeft. Tip: het boek gaat al enkele tientallen jaren mee maar het blijft de moeite waard: Basil Davidson, A history of Africa.
Deugkeizer
Deugkeizer
25 sep. 2023 - 6:28
Wat een Afrikabashing weer. De wereld in geholpen door blanke imperialisten. Zo kan ik ze ook verzinnen over blanken. De ghanezen zijn door blanke mensen geduwd, uitgewrongen en bestolen totdat ze zichzelf gingen verkopen omdat ze daar niet meer onderuit kwamen. Het is dezelfde tactiek die napoleon tegen Haïti gebruikte. Geef me geld anders kom ik met legers je land in nemen. Mooie eerlijke handel hoor. Enfin europa had er toch niks aan. Bleh. Ik hoop dat donkere mensen er niet in trappen. Maar ik vrees van wel.
14 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine25 sep. 2023 - 6:48
@Deugkeizer, ze verkochten niet 'zichzelf', maar vielen andere stammen / volken aan en verkochten deze als slaaf. In Europa vochten de blanken elkaar de tent uit met oneindig veel bloedige oorlogen, en in Afrika was dat niet anders.
Ch0k3r
Ch0k3r25 sep. 2023 - 7:01
”Wat een Afrikabashing weer. ” Dot is geen Afrikabashing. Dit is een beschrijving hoe het er aan toe ging. Dacht je werkelijk dat men met lege boten richting Afrika ging om daar aan land zelf op slavenkacht te gaan? Het was handel en er was een kopende en verkopende partij. En die verkopende partij was niet Europees. "Ik hoop dat donkere mensen er niet in trappen” In wat? Een beschrijving van het verleden door een historicus? Valt niet binnen jouw plaatje en daarom niet waar?
Geer1
Geer125 sep. 2023 - 7:28
Hier is geen Afrika bashing te vinden, enkel het plaatsen van de verantwoordelijkheid bij een bepaalde persoon. Punt 1: zoals de auteur schrijft waren de Europese handelaars niet in staat om de Afrikaanse rijken te bestrijden. Tot de kinine "ontdekt" werd was Afrika een levensgevaarlijk continent voor Europeanen en met name legers. Europeanen bleven weg uit het binnenland en met goede redenen. De blanken waren enkel de afzetmarkt. Punt 2: de latere afschaffing/het verbod van de slavenhandel (door de Engelsen) werd in deze landen beschouwd als een rampzalige beslissing. Als er al een erfschuld bestaat op de slavernij, dan zijn het de rijken uit zowel Europa als ook Afrika, en hun nageslacht, die hiervoor aansprakelijk zijn. Het wekt wrijving bij mij, dat wij hier op worden aangekeken. Voor mij en vrijwel iedereen geldt hetzelfde: dat mijn (vooral) uit Zuid-Oost Groningen afkomstige, straatarme familie in die tijd net zo werden uitgebuit door het zelfde soort kapitalisten als de slavenhouders. Armoede en uitbuiting is wel iets anders dan slavernij maar de begunstigden waren in beide gevallen de rijken van die tijd. De verantwoordelijkheid van mijn voorouders is echter nul komma nul. Laten de mensen die geld eisen voor de slavernij dit doen waar het geld terecht is gekomen: bij rijke families die de erfenis daadwerkelijk hebben.
Satya
Satya25 sep. 2023 - 8:32
"Laten de mensen die geld eisen voor de slavernij dit doen waar het geld terecht is gekomen: bij rijke families die de erfenis daadwerkelijk hebben." Doen ze toch?
Miss Piggy
Miss Piggy25 sep. 2023 - 9:26
Je doet je naam wel eer aan, Deugkeizer. Han geeft een goed betoog waarom oproep vanuit Ghana om herstelbetalingen door deze president gewoon niet kloppen. Het waren juist deze rijken en stammen die zowel de Europeanen als de Arabieren voorzagen van slaven. Als je dat Afrika-bashing vindt, raad ik je aan eens een fatsoenlijk geschiedenisboek hierover te lezen. Daarnaast heeft de Ghanese president wél een punt betreft de het illegaal verdwijnen van geld uit Afrika. En meer eerlijke handelsverhoudingen.
alweertelaat
alweertelaat25 sep. 2023 - 9:42
Feiten loze beschuldigingen en het ontkennen van geschiedkundige gebeurtenissen. Of ga je net als Han jouw stellingen nog onderbouwen?
Satya
Satya25 sep. 2023 - 10:26
"Han geeft een goed betoog waarom oproep vanuit Ghana om herstelbetalingen door deze president gewoon niet kloppen." Helemaal niet, tenzij jij vindt dat kinderen schuldig zijn aan daden ouders. Ghana heeft geen voordeel gehad op lange termijn zoals Europa en de VS.
Satya
Satya25 sep. 2023 - 10:29
"Of ga je net als Han jouw stellingen nog onderbouwen?" Han stelt kinderen verantwoordelijk voor daden ouders, haal je dat aspect weg vervalt zijn onderbouwing.
haarklover
haarklover25 sep. 2023 - 15:25
"Ghana heeft geen voordelen gehad op langere termijn". Het land misschien niet, maar de koninklijke familie(s) waarschijnlijk wel. Ik denk trouwens dat de huidige welvaartsverschillen niet rechtstreeks door de slavernij komen, eerder door het kolonialisme (uitbuiting van landen voor de levering van grondstoffen met name, en geen goede bestuursvorm opbouwen, zodat na de onafhankelijkheid corrupte klieken het land leegzuigen)
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine25 sep. 2023 - 17:00
@Satya, "Ghana heeft geen voordeel gehad op lange termijn zoals Europa en de VS", het is heel moeilijk vast te stellen wat de impact van de slavenhandel is geweest op de lange termijn ontwikkeling van Nederland. Tijdens de eerste wereldoorlog was dit een achtergesteld gebied, en na de tweede wereldoorlog was het een puinhoop. De welvaart die hier nu is, is niet/amper terug te herleiden naar de trans-Atlantische slavenhandel, die zelfs destijds maar een klein deel van de Nederlandse economie was.
DanielleDefoe
DanielleDefoe25 sep. 2023 - 22:59
@A little bit of sunshine Ook in de 19de eeuw was het armoe troef net als in andere delen van Europa. Mede als gevolg van misoogsten door plotselinge klimaatveranderingen in 1816 en 1817 waren er, ook in Nederland, voedseltekorten, relletjes en plunderingen. In de jaren 1845 – 1847 mislukten de aardappeloogsten in heel West-Europa als gevolg van de aardappelziekte. De armenzorg was in natura. Het Groningse Soephuisstraatje dankt er zijn naam aan. Naast soep werd er roggebrood uitgedeeld. Ook toen waren aan de onderkant van de samenleving en ihb voor vrouwen de lonen zo laag dat er niet van viel te leven.
Satya
Satya26 sep. 2023 - 5:48
"die zelfs destijds maar een klein deel van de Nederlandse economie was." Het was de stimulans en bracht welvaart aan arbeiders wat een inspiratie voor andere arbeiders was.
Satya
Satya26 sep. 2023 - 5:50
"Ik denk trouwens dat de huidige welvaartsverschillen niet rechtstreeks door de slavernij komen, eerder door het kolonialisme " Met de slavernij is de ontmenselijking begonnen die het nu nog mogelijk maakt Afrikaanse kinderen in slavernij naar mineralen te laten graven die onmisbaar zijn voor westerse luxe producten.
Deugkeizer
Deugkeizer30 sep. 2023 - 21:52
@Miss Piggy: Geschiedenisboeken vol met westers superieure geschiedvervalsing is irrelevant. Blanken hebben zich met agressieve handelstactieken meester van de ghanese regio gemaakt en gezorgd dat ze elkaar bloed konden drinken en er tegelijkertijd van konden profiteren. Het verspreiden van leugens, valse aannames, vijanden als vrienden houden is iets wat blanken deden. En dat weet men tegenwoordig nog donders goed. Waarom waren blanken zo agressief in de handel? Ze moesten een voorsprong behouden op andere Europese landen. Dus versnelde ze oorlogen op andere continenten. Bij volkeren die ze niet mochten en puur als handelwaar zagen. Het systeem waarbij het afdwingen van handel lucratief werd vond zijn episme tijdens de slavernij. De piraterij is niet voor niks ontstaan.
Francisco van Poelgeest
Francisco van Poelgeest
25 sep. 2023 - 6:11
Deze reactie is verwijderd

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor