De provincie Zuid-Holland heeft excuses gemaakt voor haar rol in het slavernijverleden. Dat meldt ANP. Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland, deed dat tijdens een bewonersbijeenkomst in het provinciehuis in Den Haag. Daar werden de resultaten gepresenteerd van het onderzoek dat de Universiteit Leiden, in opdracht van de provincie, heeft uitgevoerd naar het slavernijverleden in het gewest Holland en het latere Zuid-Holland.
"Als provinciebestuur van Zuid-Holland en haar rechtsvoorgangers bieden we excuses aan", zei Smit. "Dit had niet mogen gebeuren. We bieden postuum excuses aan aan de mensen die tot slaaf zijn gemaakt en al hun nazaten, tot in de huidige generatie." Ook sprak Smit van "een afschuwelijk en verwerpelijk systeem van wat ik noem 'dehumaniseren'. Een systeem waarin de ene mens het in zijn hoofd haalde om een ander mens in eigendom te nemen en zelfs aan de ketting te leggen. Ik schaam me daar kapot voor."
Noord-Holland bood vorig jaar als eerste provincie al officieel excuses aan voor de rol in het slavernijverleden. Dat deden ook onder meer de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag en De Nederlandsche Bank (DNB) en ABN AMRO. Premier Mark Rutte bood op 19 december excuses aan namens de Nederlandse staat voor het slavernijverleden.
Dit jaar staat in het teken van 150 jaar afschaffing van de Nederlandse slavernij. Formeel werd die beëindigd op 1863, maar tot slaaf gemaakten werden daarna nog tien jaar lang gedwongen om op de plantages te blijven werken om de slavenhouders te compenseren. Op 1 juli wordt in het Amsterdamse Oosterpark tijdens Keti Koti opnieuw een herdenkingsbijeenkomst gehouden. Daar zal dit keer ook koning Willem-Alexander spreken. De verwachting is dat ook hij excuses voor het slavernijverleden zal aanbieden.