De Raad van State oordeelt vernietigend over de plannen van minister Femke Wiersma (BBB) om zogeheten PAS-melders te legaliseren. In nette bewoordingen schrijft de belangrijkste adviseur van het kabinet dat het wetsvoorstel van de BBB-bewindsvrouw van geen kanten deugt.
PAS-melders zijn bedrijven, meestal boeren, die sinds de bekende stikstofuitspraak van de Raad van State in 2019 eigenlijk geen toestemming meer hebben om stikstofverbindingen uit te stoten maar dat toch blijven doen.
Om Wiersma’s legalisatieplannen te laten slagen, moet de stikstofuitstoot fors omlaag. Maar de minister heeft daarvoor geen serieus plan. “Het voorstel bevat geen gerichte maatregelen die de uitstoot van stikstof bij de bron aanpakken”, constateert de Raad van State droogjes.
Uit alles blijkt dat Wiersma de ernst van de stikstofcrisis nog altijd ontkent. Ook blijkt ze geen kaas te hebben gegeten van het recht. De minister heeft broddelwerk afgeleverd. “De wettekst en toelichting bij het wetsvoorstel stroken niet met elkaar”, schrijft de Raad van State bijvoorbeeld.
Door het gekluns van de minister lopen illegale boeren nu de kans dat de rechter hun bedrijf gaat sluiten. Eerder waarschuwde Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment (MOB) al dat Wiersma de PAS-melders “in de mest laat zakken”.
Terwijl BBB eindeloos blijft traineren, wordt het probleem alleen maar groter. Eind vorig jaar kwam de Raad van State namelijk met een nieuwe stikstofuitspraak, waardoor nog eens duizenden extra boerenbedrijven buiten de wet opereren.
Eind januari beloofde Dick Schoof dat er binnen twee maanden nieuw beleid zou komen om de crisis op te lopen. Vooralsnog is de premier nog niet verder gekomen dan een ‘oplossing’ die eerder ook al niet werkte.
Dit toont toch alleen maar aan dat het beleid de laatste jaren niet heeft gewerkt en dat er niet is nagedacht in het verleden over de gevolgen van wetgeving.
Het veranderen door Balkenende om veel vergunningsplichtige activiteiten om te zetten in een meldingsplicht heeft op industrieterreinen wel gewerkt.
In de agrarische sector heeft allerlei beleid niet gewerkt. Er zijn nu diverse ministers min of meer al gesneuveld op dit dossier. Er moeten dus knopen worden door gehakt.
Ik zou het knap vinden als iemand de komende 24 maanden een oplossing bedenkt die wel werkt. En halvering van de veestapel gaat niet werken want dat mond uit in tientallen jaren rechtzaken en kost miljarden en miljarden. Een oplossing moet dus draagvlak hebben bij vele partijen.
Dat zou het mooist zijn, draagvlak bij vele partijen. Als dat draagvlak niet breed is, is het niet automatisch de verkeerde oplossing. Anders gezegd: als de beste oplossing weinig draagvlak heeft, moet een regering de moed hebben die toch door te voeren. Maar om te beginnen moet een oplossing oplossingsgericht zijn. Dat is dit van Wiersma niet. Zoals vele zaken waarmee dit kabinet komt (Faber, Keizer).
Het lijkt me dat dit ook de bedoeling is van BBB, boeren gewoon om laten vallen en hoppa 25 miljard bespaard die toch al geschrapt waren door Überburin VdPlas.
BBB is niet dom, die laten de boeren hangen, en maar afnemen van BigAgro en als dank worden het boerenbedrijf op verzoek vd rechter opgeheven. Doei boer, het was gezellig maar nu moet je gaan.
Begrijp ik je nou goed dat BigAgro blij zou zijn met minder klanten en dus minder afzet? Hoe logisch is dat?
Nee, vdbemt
BBB was dit al van plan toen ze die 25 miljard schrapte van het boerentransitie/stikstoffonds.
Gewoon zolang mogelijk de boeren gegijzeld houden en laten afnemen van BigAgro, en dan een deel vd boeren om laten vallen. Gratis en voor niks , want de rechter doet dan hun werk. In een actieve boerentransitie waren die boeren ook gestopt, veel boeren wilde hun bedrijf laten ombouwen tot camping of biologisch en dan zou dat al eerder tot verlies van klanten voor BigAgro betekent hebben. Maar omdat die 25 miljard niet gebruikt werd, die was al weg, bleven de boeren in een impasse, ergo bleven klant van BigAgro.
Aub, ff goed lezen want nu moet ik 2x hetzelfde schrijven.
@Gajes. Maar als je 2 maal hetzelfde schrijft, denk je dan dat mijn vraag anders wordt???? Als ze erop uit zijn een deel van de boeren om te laten vallen, hebben ze toch minder klanten en omzet. Dat wil je toch juist NIET??!!
Het kan geen kwaad nog eens de omnschrijving van wat een PAS-melder is hier te vermelden.
"PAS-melders zijn bedrijven en ondernemers die voor het Programma Aanpak Stikstof (PAS) een melding deden bij de overheid, bijvoorbeeld een melding van een uitbreiding. Zij hoefden daarvoor geen vergunning aan te vragen, een melding van de berekende stikstofbelasting was voldoende. Maar door een uitspraak van de Raad van State in 2019 moeten PAS-melders nu alsnog over een vergunning beschikken. Als gevolg van deze uitspraak zijn PAS-melders in overtreding als de melding die is gedaan wordt uitgevoerd. Hierdoor zijn de PAS-melders buiten hun schuld om in grote onzekerheid gebracht.
Diederik Samson was de grondlegger van deze regeling, Johan Vollebroek draaide die de nek om. Lang leve een betrouwbare ovcerheid!
jij ondersteund degene die de onzekerheid zullen laten omzetten in sluitingen. Dat is jou betrouwbare overheid: als je dan toch al aan het vernietigen bent mogen zowel de spreekwoordelijke alsook de fysieke levens vaporiseren.
.
En nee. Dat is -hoewel voorspelbaar- niet betrouwbaar.
Die overheid verdient geen prijs. Maar zowel bij de PAS zelf als bij het latere Pas-melden was het wél de bedoeling dat de uitstoot zou verminderen. Daar werden de boeren op vertrouwd. Maar zij blijken (ook) telkens onbetrouwbaar. Dáárom heeft de Raad van State besloten dat er alsnog vergunningen moesten komen. Want dit schoot niet op. En nu zitten we met een minister die het aan alle kanten nog slechter maakt.
Ambtenaren van het ministerie van Economische zaken paste een voorstel in 2011 aan dat tot de PAS zou leiden. Welke gesteund en gepromoot werd door Henk Bleker, staatssecretaris van Landbouw.
De PVV was 1 van de partijen die voor stemde. Naast het CDA, SGP, VVD en Christen Unie. Het werd in 2015 ingevoerd, Het is het bekendste geitenpaadje in dit reeds 60 jarige durende dossier.
@vdbemt
Nee, zo zit het niet. De stommiteit om dat soort doelen in wetten vast te leggen verschafte Vollebroek de gelegenheid te procederen. En met succes.
Ja oerstom man, biodiversiteit, schoon drinkwater, wat heb je daar nou aan!
@Akkermans. "De stommiteit om dat soort doelen in wetten vast te leggen" bleek nodig omdat boeren zich nogal eens niet aan de afspraken hielden, omdat ook vervolgens regeringen dat gedoogden(tegen eigen afspraken in) , waardoor die doelen nooit gehaald gingen worden. Het is maar goed dat ze zo stom zijn geweest dat in wetten vast te leggen. Zo konden en kunnen ze beter aan de doelen gehouden worden.
Zoals iemand anders al heel gevat verwoorde: dit kabinet is nog te incompetent om uit elkaar te vallen.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.
[Uit alles blijkt dat Wiersma de ernst van de stikstofcrisis nog altijd ontkent. Ook blijkt ze geen kaas te hebben gegeten van het recht]
-
Een beknopte weergave van de ernstige incompetentie van deze minister, die hierin niet onderdoet voor minister Faler. In het landsbelang dienen deze ministers vervangen te worden, nog voordat het kabinet-Schoof als geheel ter ziele gaat.
Onwil eerder dan incompetentie.