De autoriteiten hebben voor Veen per direct een noodverordening afgekondigd en het door vuurwerkgeweld geplaagde dorp de komende dagen hermetisch wordt afgesloten. In de praktijk betekent het dat niemand van buiten de dorpsgrens nog mag passeren, tenzij er een dringende reden voor is. De burgemeester grijpt naar het zware machtsmiddel om verdere escalatie te voorkomen. In de noodverordening is ook een samenscholingsverbod en een vuurwerkverbod opgenomen. Die twee verboden waren eigenlijk al eerder van kracht, onder meer vanwege de coronamaatregelen, maar het bevoegde gezag durfde niet tegen overtreders op te treden uit angst voor toename van de ongeregeldheden. “De verordening gaat in op 27 december 2020 vanaf 17.00 uur en geldt tot en met 2 januari 2021 middernacht. Overtreding van deze noodverordening is een strafbaar feit, waarop een gevangenisstraf van ten hoogste drie maanden of een geldboete van maximaal € 4.350,- is gesteld.”
In een verklaring stelt de burgemeester:
"De oproep die ik gisteren samen met de hulpdiensten heb gedaan, heeft niet geleid tot een rustige nacht. Hoewel ik blij ben dat de hulpverleners geen strobreed in de weg is gelegd is de rust niet wedergekeerd. Het gebruik in Veen om tijdens de jaarwisseling sloopauto’s te laten branden op het kruispunt, neemt toe. De aanloopperiode naar oud & nieuw wordt langer, de branden worden heftiger en de aanzuigende werking op mensen van buiten wordt groter. Ook binnen het dorp, groeit de weerstand. Om verdere escalatie te voorkomen, is ingrijpen noodzakelijk gebleken. Gemeente en hulpdiensten hebben in gezamenlijkheid besloten dat het nu genoeg is. Deze situatie moet stoppen voordat het echt fout gaat."
Ook zaterdag zijn er ondanks een dringende oproep van de burgemeester weer auto’s in vlammen opgegaan in Veen, werd er illegaal vuurwerk afgestoken en zijn de coronamaatregelen genegeerd. De autoriteiten blijken niet in staat de praktijken te stoppen. Omroep Brabant meldt :
"Weer werden er auto’s in brand gestoken en kwamen mensen massaal bijeen op het beruchte kruispunt van de Witboomstraat met de Van der Loostraat. Volgens een ooggetuige stonden er ‘honderden mensen’ bij de autobranden te kijken en werd er zwaar vuurwerk afgestoken. (…) Het viel de ooggetuige op dat er ondanks de coronavoorschriften steeds honderden mensen op de autobranden afkomen. “Ook dit keer was dat zo. Aan alle kanten van de kruising stonden mensen te kijken naar het vuur.”"
Eerder: In het Brabantse Veen, dat in de achttiende eeuw al bekend stond om zijn opstandige bevolking, hebben relschoppers in de nacht van vrijdag op zaterdag vuurwerk afgestoken. Nadat zwaar vuurwerk onder een brandweerwagen terechtkwam, moesten de hulpverleners zich terugtrekken.
Volgens een ooggetuige werd het vuurwerk met opzet onder hun wagen gegooid. De brandweer zelf houdt een slag om de arm, en stelt dat er geen sprake hoeft te zijn geweest van opzet. Tegenover Omroep Brabant zegt een aanwezige dat de brandweer niet spreekt van een doelbewuste actie om zo te voorkomen dat de gemoederen verder verhit raken.
De brandweerlieden moesten uitrukken omdat vandalen een auto in brand hadden gestoken. Het AD meldt dat dat een ‘traditie’ is in de plaats waar de SGP bij de verkiezingen monsterscores haalt.
"In de aanloop naar de jaarwisseling is het traditie in Veen om sloopauto’s in brand te steken. De gemeente Altena worstelt al jaren met deze ‘traditie’: hard optreden of juist op afstand toezien? Het eeuwige dilemma van Veen is door corona nu nóg lastiger."
Volgens Omroep Brabant is het al dagen onrustig in Veen, waar op donderdag ook al vier auto’s in vlammen opgingen. De bewoners van Veen negeren bovendien de coronaregels, zo blijkt uit beelden van vannacht waarop een hossende menigte te zien is.
De voorzitter van de politievakbond ACP in West-Brabant Maarten Brink heeft op Twitter geen goed woord over voor de relschoppers die alle coronaregels aan hun laars lappen en hulpverleners het werk onmogelijk maken.
Ook in een andere christelijke gemeente, Urk, zijn de afgelopen weken veel problemen geweest. Rellende jongeren steken er zwaar vuurwerk af en bedreigen GGD-medewerkers die coronatesten uitvoeren.
Uit onderzoek dat het Reformatorisch Dagblad zeven jaar geleden deed, blijkt dat er rond de jaarwisseling veel meer schade wordt aangericht in orthodox-christelijke gemeenten dan in de rest van het land.