Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rijk en arm worden van de crisis

  •  
10-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
120 keer bekeken
  •  
nepal

© Burger met team op de geitenfarm

Korte column: De 32 meest winstgevende multinationals sluiten dit crisisjaar af met 109 miljard dollar winst.
Misschien trapt het onderzoek van Oxfam Novib wel een open deur in maar de simpele feiten komen toch hard aan. Er zijn nog eens 500 miljoen mensen in armoede geraakt door de huidige crisis. 400 miljoen mensen verloren hun baan. 430 miljoen MKB-bedrijven dreigen failliet te gaan. Maar de 32 meest winstgevende multinationals sluiten dit jaar af met 109 miljard dollar winst.
Een “detail” uit het rapport wat mij trof was het enorme dividend dat kledingmerken in 2019 uitkeerden: 21 miljard dollar. Terwijl er nu in Bangladesh meer dan 2 miljoen werknemers hun baan kwijt zijn.
Ik ken het klappen van de zweep een beetje in die industrie. En u waarschijnlijk ook. Als u een T-shirt koopt voor 9,99 weet u heus wel dat na aftrek van wat de winkel, het merk, de importeurs en exporteurs daar aan verdienen en de invoer en uitvoerbelastingen, er voor de grondstof en de mensen die het in elkaar zetten niet meer dan misschien een dubbeltje overblijft. De textielarbeiders, die zes dagen per week, 12 uur per dag zaten te zweten, staan nu zonder uitkering op straat.
Ik ben zelf (onbezoldigd) bestuurder van een coöperatie die kasjmier kleding produceert in Nepal. We hebben onze eigen geitenfarm en spinnerij. Omdat het allemaal fair trade en 100% cashmere is, zijn de prijzen –zacht gezegd- nogal pittig. Maar het is daardoor wel mogelijk om de mensen tijdens de lockdown gewoon hun faire lonen door te betalen.
Onze coöperatie heeft geen aandeelhouders of leden die we winst hoeven uit te keren. We houden dan wel geen miljarden over maar het is wel de oplossing voor de toekomst. Een bedrijf dat eigendom is van iedereen is die ervoor werkt.
Het Oxfam/Novib rapport noemt meer dan 100 gevallen waar bedrijven dividend blijven uitkeren terwijl ze een asociaal arbeidsbeleid voeren, mensen ontslaan en profiteren van overheidsmaatregelen.
Een minuut voor twaalf: herstructureer de financiële markt
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden
11 sep. 2020 - 2:52
Het klinkt mooi, maar dat is het niet. Volgens mij zouden Nederlandse coöperaties van vlas (en hennep) alles kunnen maken wat de Nederlander nodig heeft en dat voor een hele redelijke prijs. Daarbij worden bovendien grote hoeveelheden CO2 aan de lucht onttrokken. Veel dom-rechtse mensen reageren dan gelijk dat je blijkbaar terug wilt naar de middeleeuwen - https://www.youtube.com/watch?v=LLGzBiESDPQ Maar tegenwoordig gaat dat zo - https://www.youtube.com/watch?v=z9DrwA6R6ko - https://www.youtube.com/watch?v=br06QFwxB3M - https://www.c-and-a.com/nl/nl/shop/trend-linnen-kleding Algemeen - https://www.vibe.be/wp-content/uploads/2016/06/KF-textiel.pdf
Kuifje3
Kuifje3
10 sep. 2020 - 16:48
Vandaag ook in het nieuws dat het aantal faillissementen het laagste is van de afgelopen 21 jaar. Wel regent het ontslagen. Op zich is dat relatief gunstig nieuws. Zolang bedrijven niet omvallen kunnen ze zodra het economische weer de goede kant uit omslaat weer personeel aan gaan nemen. Het is voor de meeste ontslagen werknemers bijzonder zuur, maar het had heel veel slechter gekund. De echte cijfers moeten nog gaan komen, maar voor een crisis valt het dus nog mee.
Minoes&tuin
Minoes&tuin
10 sep. 2020 - 16:31
Bedrijven ontlopen het dan vaak weer door thuiswerk te laten doen. Daar helpt controle niet! Bovendien stelt die controle weinig voor!
Ejoth
Ejoth
10 sep. 2020 - 14:12
Als dit geld geinvesteerd wordt is dat prima. De uitgaven van het kabinet moeten ergens vandaan komen of denkt U dat het aan de bomen hangt.
1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen10 sep. 2020 - 16:03
Wow, bal op de stip, keep in de kantine en nog krijgt Ejoth hem er niet in. De uitgaven van het kabinet zouden, waar het multinationals betreft, niet gemaakt moeten worden, zodat we dit geld kunnen gebruiken voor de uitgaven die wel gedaan moeten worden.
LBNB
LBNB
10 sep. 2020 - 14:09
Wat een schande dit, zoveel mensen in de problemen omdat al die landen voor een griepje xl op slot zijn gegaan. Om boos van te worden.
Aart van de aap
Aart van de aap
10 sep. 2020 - 11:18
Onze coöperatie heeft geen aandeelhouders of leden die we winst hoeven uit te keren. We houden dan wel geen miljarden over maar het is wel de oplossing voor de toekomst. Een bedrijf dat eigendom is van iedereen is die ervoor werkt. Ja, dat is ook de anarchistische strategie. Het opzetten van coorpreatieve structuren, in de economie, waar IEDEREEN iets aan heeft. Wat betreft de kledingindustrie. Het is een compleet decadent gebeuren, hoe dat allemaal. Grotesk gewoon, totaal verziekt. Erger dan de ergste horrorfilm. Ik koop mijn kleding daarom ook meestal tweedehands, weetje wel. Nooit problemen mee gehad. Een jas die 400 euro kost, kost dan 50 euro. Tweede hands. Of ruil je kleren. Op mijn studie hadden de meisjes een soort kleding ruil club.
2 Reacties
GHS
GHS10 sep. 2020 - 11:53
Ik draag mijn kleding tot het werkelijk nodig is om nieuwe te kopen. Als ik zie hoeveel mensen kleding kopen, die ze echt niet nodig hebben, maar alleen om "ik wel eens wat anders". En tweede hands/ruilen? Ja, men wil geen gedragen kleding hebben (tenzij misschien gestoomd, maar dan is de "snit" soms wel verdwenen.) Wat dat betreft: zijn we een rijk volk.
Aart van de aap
Aart van de aap10 sep. 2020 - 12:26
Ik heb alleen maar goede ervaringen met tweede hands. Je stopt het in de kookwas, zodat het goed schoon is. Daarnaast zijn er ook fairtrade bedrijven, die kleding verkopen die wel daadwerkelijk duurzaam en fairtrade is. Helaas lopen die bedrijven niet zo goed, hier, in de stad. Een shirt kost dan niet een tientje, maar vijf tientjes. Dat is de normale prijs, eigenlijk. Snap je wat ik bedoel ? En hoe lang doe je met zo'n t-shirt ? Misschien wel drie jaar. Dus, dan is 50 euro een normale prijs. Kleding hoort heel duur te zijn, als het normaal tot stand komt, zonder criminele uitbuiting. Maar mensen hebben geleerd dat uitbuiting normaal is, op school en van de televisie, van de politieke consensus. Daarom blijft het neoliberalisme bestaan. Daarom stappen we er niet collectief uit. Hersenspoel de massa. Doe ze geloven dat dit normaal is en 'niet anders kan'. Stalin deed eigenlijk hetzelfde. Het kán niet anders, zeiden de sovjet tirannen. En het volk knikte instemmend.
Hendrik5
Hendrik5
10 sep. 2020 - 11:04
Ik ken het klappen van de zweep een beetje in die industrie. En u waarschijnlijk ook. Als u een T-shirt koopt voor 9,99 weet u heus wel dat na aftrek van wat de winkel, het merk, de importeurs en exporteurs daar aan verdienen en de invoer en uitvoerbelastingen, er voor de grondstof en de mensen die het in elkaar zetten niet meer dan misschien een dubbeltje overblijft. De textielarbeiders, die zes dagen per week, 12 uur per dag zaten te zweten, staan nu zonder uitkering op straat. Dit voorbeeld geeft nu juist net de onmacht aan die je als normale burger hebt. Die vette winsten van deze multinationals worden alleen nog maar groter als een t-shirt 12,99 euro kost ipv 9,99 euro. Die 3 euro extra is een prijs stijging van 30% op het shirt. Maar als die 3 euro direct naar de arbeider en katoenproducent gaat dan heb je het over toename van 300% (4 euro ipv 1 euro). Alleen doen deze bedrijven dit niet, hooguit wordt het 1,10 of 1,20 voortaan en verdwijnt het grootste gedeelte in de keten van de retailer en producent. Deze bedrijven moeten dus gewoon rechtsom of linksom verplicht worden om hun fairshare te betalen.
1 Reactie
Aart van de aap
Aart van de aap10 sep. 2020 - 11:44
De staat moet dat hen verplichten ? De staat staat achter hen. Rutte = een van hen... Rutte vind het allemaal prachtig en geeft ze vrij spel. Dit zijn gewetenloze criminelen, de bazen van deze multinationals. En ze hebben de overheden van de wereld in hun zak.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor