Een rapport met vertrouwelijke medische informatie van een weggepeste medewerker is door Rijkswaterstaat gedeeld met de collega’s die juist van dat getreiter beschuldigd werden. Dat blijkt uit stukken ingezien door de Volkskrant. Rijkswaterstaat heeft de rapporten teruggevraagd, maar dat gebeurde pas nadat de informatie al was ingezien en zelfs doorgestuurd.
Het gaat om de zaak van nautisch verkeersleider Nicolette van Berkel, vuurtorenwachter op Terschelling. Enkele jaren geleden was zij nog te zien in voorlichtingsfilmpjes van Rijkswaterstaat, wat leidde tot interviewverzoeken van diverse media. Reden voor jaloezie bij de overwegend mannelijke collega’s, aldus Van Berkel. Die zouden vinden dat Van Berkel niet serieus genoeg over het werk sprak ‘met haar hoge hakken en blonde haren’.
Begin 2016 maakte Van Berkel officieel melding van pestgedrag en intimidatie bij haar leidinggevende. Die meldde haar vervolgens ziek en liet even later weten dat haar collega’s niet meer met haar wilden samenwerken. Inmiddels zit Van Berkel tegen haar zin nog altijd thuis.
Rijkswaterstaat liet in 2017 onderzoek doen naar de cultuur op de Brandaris, de beroemde vuurtoren op Terschelling. In het rapport werd ook uitgebreid gerapporteerd over de verslechterde gezondheid van Van Berkel als gevolg van de strijd om haar baan. De Volkskrant schrijft :
"Zonder haar toestemming werd het rapport vervolgens gedeeld met de collega’s die zij van pestgedrag beschuldigde. ‘Het hele eiland kreeg via hen te horen wat er in het rapport stond’, zegt Van Berkel. ‘Hoe kun je zoiets doen?’"
De Wet Bescherming Persoonsgegevens verbiedt informatie over de aard en oorzaak van de ziekte van personeel vast te leggen, laat staan dat die informatie mag worden gedeeld met andere werknemers. Volgens de Volkskrant laat Rijkswaterstaat momenteel uitzoeken waar het mis ging met het rapport en de verspreiding daarvan.