De lidstaten van de NAVO en de EU proberen Rusland met sancties te breken. Daarom dwong Minister van Energie Rob Jetten een aantal gemeentes hun voordelige langlopende contracten met Gazprom te verbreken. Ze kregen daarvoor een half jaar. Nu moeten zij, aldus de NOS, op de vrije markt nieuwe overeenkomsten sluiten tegen torenhoge prijzen. Het gas komt daarbij verder gewoon uit de kraan van Poetin die daardoor nu bij zijn Nederlandse overheidsklanten een grotere buit dan ooit binnen haalt. Jetten handhaaft echter zijn opdracht. Dat moet van Europa, vindt hij.
Andere lidstaten – Duitsland voorop – hebben een geitenpaadje gevonden om dit soort ongewenste gevolgen van het sanctiebeleid tegen te gaan maar Jetten wil dat, aldus nog steeds de NOS, niet betreden. Ongeveer als enige onder zijn collega’s in Europa denkt onze bewindsman dat dit niet zomaar gaat.
Het komt er dus op neer dat Rob Jetten de positie van Poetin niet verzwakt maar versterkt. De betrokken gemeentes zien hun begroting onderuit gehaald. Voor die kosten zullen uiteindelijk de burgers opdraaien: door hogere lasten of omdat zij op tal van manieren slachtoffer worden van bezuinigingen door het stadskantoor. Waarschijnljk allebei. Dat is slecht voor het moreel nu de gewone Nederlanders al zoveel offers moeten brengen. En voor hun toch al geleegde portemonnee.
Conclusie: met een man als Rob Jetten kun je de oorlog niet winnen. Als u en ik op het werk een dergelijke fout maken, als door onze schuld de concurrentie op voorsprong wordt gezet. moeten wij bij de grote baas zelf komen. Daar volgt dan het afscheidsgesprek. Het argument: “Maar we bedoelden het goed en we hebben toch altijd ons best gedaan”, helpt dan niet. We gaan de laan uit.
De politieke loopbaan van Rob Jetten hoort hier te eindigen. Deze fout is te monumentaal. Dit overstijgt in hoge mate het niet tijdig genoeg vinden van een bonnetje. Dit is qua enormiteit minstens zo erg als het fiasco rond de evacuatie uit Kaboel. Als hij karakter heeft treedt hij vandaag nog af.
Jetten mag zich dan troosten met de gedachte dat hij wel weer in genade wordt aangenomen en na een beperkte wachttijd een functie krijgt van gelijk gewicht. Zo gaat het immers in het systeem van Mark Rutte. Wij zouden de langdurige werkloosheid in gaan. Hij niet.
Sterker nog: Rob Jetten kan als hij dat wil, gewoon blijven zitten. De grote baas in Het Torentje zal schouderophalend aan deze kostbare blunder en deze feitelijke ondersteuning van de vijand voorbij gaan. Dat is geen doodzonde in zijn ogen. Op een zijspoor gezet word je pas als je zoals Pieter Omtzigt hardnekkig blijft proberen lastige waarheden boven tafel te krijgen. Dan ben je een gevaar. Niet als je door een combinatie van onhandigheid en formalisme de kas van de vijand spekt.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis.