Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rusland profiteert van oorlog in Oekraïne: veel meer fossiele inkomsten

  •  
28-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1437 keer bekeken
  •  
nordstream

De Russische inkomsten uit de export van gas, olie en kolen zijn enorm toegenomen sinds het land Oekraïne is binnengevallen. Rusland harkte de afgelopen twee maanden 62 miljard euro binnen met de verkoop van fossiele producten, zo becijfert het Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA).

De Europese Unie is verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de import: de lidstaten maakten in totaal 44 miljard euro over naar Rusland. Ter vergelijking: vorig jaar betaalden de Europese landen gemiddeld 12 miljard euro per maand.

Hoewel EU-lidstaten minder fossiele producten uit Rusland importeren, zijn de prijzen enorm gestegen. Zo houdt Rusland toch meer over. Het geld dat gemoeid is met de handel in olie, gas en kolen komt voor het grootste deel terecht bij de Russische staat die flinke belangen heeft in de energiebedrijven.

“De export van fossiele brandstoffen houdt het Poetin-regime in het zadel”, zegt Lauri Myllyvirta van CREA tegen The Guardian. Ook andere schurkenstaten die grossieren in het schenden van mensenrechten, zoals Saoedi-Arabië en Kazachstan, profiteren van de gestegen prijzen voor fossiele brandstoffen.

Europese regeringen spelen het Russische regime in de kaart met maatregelen die de vraag naar fossiele producten op peil houden. Verscheidene landen besloten bijvoorbeeld om de accijns op benzine te verlagen.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

Déjà vu
Déjà vu
28 apr. 2022 - 21:39
"Ook andere schurkenstaten die grossieren in het schenden van mensenrechten, zoals Saoedi-Arabië en Kazachstan, profiteren van de gestegen prijzen voor fossiele brandstoffen" Steevast wordt hierbij de USA over het hoofd gezien!
Martin van der Linde
Martin van der Linde
28 apr. 2022 - 11:20
Rusland heeft vooral in de aanloop naar de oorlog veel verdient. Maar het is een verkeerde voorstelling van zaken te suggereren dat we daarmee bewust de oorlog mogelijk hebben gemaakt. Dat blijkt wel uit de reactie toen we wisten wat Poetin met dat geld had gedaan. Natuurlijk is er sprake van een na-ijl effect. Het duurt even voor iedereen overtuigd is van het nut van een maatregelen vooral omdat het zo veel verschillende landen betreft. En die overtuiging is alleen maar sterker geworden. Niet alleen bij de politiek maar ook bij de burger. Was men in het begin wat weifelend, zelfs het voorzichtige Duitsland kondigt aan geen Russisch olie meer te willen. In volume minder groot dan het gas maar in marge/winst een veel grotere aanslag op Poetins oorlogskas. De accijnsverlaging van Rutte is natuurlijk wel het paard achter de wagen spannen.
1 Reactie
Y-Line
Y-Line28 apr. 2022 - 17:26
' Maar het is een verkeerde voorstelling van zaken te suggereren dat we daarmee bewust de oorlog mogelijk hebben gemaakt. ' Dat is bewust, een valse tegenstelling om Jan met de pet schuldig te laten voelen voor het feit dat ze een gasfornuis hebben. Jij kookt op gas = dus jij bent verantwoordelijk voor doden in Oekraïne.
Greendutch
Greendutch
28 apr. 2022 - 9:19
kan men -in de situatie en in onderling overleg met alle olie/gas leverende landen- beurzen niet manipuleren zodat de prijzen zakken?
1 Reactie
Y-Line
Y-Line28 apr. 2022 - 17:27
Je snap het concept van 'vraag en aanbod' niet?
Sam V
Sam V
28 apr. 2022 - 8:55
De hogere import heeft niets met de accijnsverlaging op benzine te maken. Wel met het aanvullen van de reserves om tijd te winnen, zodat in de loop van dit jaar er echt een boycot mogelijk is. Niet alles is de schuld van de regering.
Ewout Pool
Ewout Pool
28 apr. 2022 - 8:52
Ik vrees dat het artikel gelijk heeft. Ik denk wel dat de Europese landen bezig zijn hun energiebehoefte te verschuiven naar andere bronnen. Dit kost echter tijd. Hoewel ik de redenatie van de hogere accijns snap, zit hier ook een andere kant aan: Hoge energieprijzen voor de West-Europese consument zou tot een nog grotere inflatie leiden en zou hiernaast enorme economische en maatschappelijke schade opleveren. Wat mij betreft zou het voor Nederland in ieder geval een goed idee zijn om flink in te zetten op isolatie van woningen om daarmee de energiebehoefte kleiner te maken met daarnaast een push naar (niet-Russische) bronnen van energie. Windmolens en zonnepanelen zouden onderdeel hiervan moeten zijn, maar ook kerncentrales, gas uit kleinere gasvelden en het importeren van gas en olie uit bijvoorbeeld VS en Canada.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor