Een Russische Shahed-drone heeft in februari ernstige schade toegebracht aan de beschermende koepel over de kernreactor van Tsjernobyl. De aanval boorde een gat van 15 vierkante meter in het dak van de 1,5 miljard euro kostende veiligheidsconstructie die in 2017 werd gebouwd. Dat blijkt nu het eerste onderzoek is afgerond, zo meldt The Guardian.
Hoewel er geen direct stralingsgevaar is ontstaan, bestaat er wel een risico dat radioactief stof nu ontsnapt en regenwater kan binnendringen. De reparatiekosten worden geschat op tientallen tot mogelijk honderden miljoenen euro's, veel meer dan het beschikbare noodfonds van 25 miljoen euro.
Experts waarschuwen dat volledige reparatie maanden tot jaren kan duren. De schade bedreigt de geplande levensduur van 100 jaar van de constructie, die essentieel is voor de veilige ontmanteling van de reactor die in 1986 de ergste kernramp ter wereld veroorzaakte.
"We hebben dit gebouw ontworpen voor allerlei situaties, maar niet voor oorlog," zegt ingenieur Schmieman. "Hoewel de meeste kerncentrales ontworpen zijn om de inslag van een vliegtuig te doorstaan, hebben we dat hier niet gedaan omdat er sinds het ongeluk in 1986 een vliegverbod gold boven Tsjernobyl. We dachten dat er niets overheen zou vliegen."
Westerse landen, waaronder de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, zullen waarschijnlijk moeten bijdragen aan de herstelkosten. De Oekraïense aanklagers beschouwen de aanval als een mogelijk opzettelijke Russische oorlogsmisdaad.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.