Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Russische repressie beperkt Duitse journalistiek: ARD-correspondenten Moskou uitgezet

  •  
27-11-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
520 keer bekeken
  •  
ard

De spanningen tussen Duitsland en Rusland nemen opnieuw toe, dit keer ten koste van journalistieke vrijheid. Twee medewerkers van de ARD, de Duitse publieke omroep, zijn door het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken opgedragen om hun accreditaties in te leveren. Dit betekent dat zij vanaf 16 december niet langer journalistiek kunnen werken in Rusland.

Vergeldingsmaatregel van Rusland
Het gaat om ARD-correspondent Frank Aischmann en de technische medewerker Sven Feller. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is de maatregel een „vergeldingsactie“ tegen de vermeende uitzetting van journalisten van de Russische zender Perwy Kanal (Eerste Kanaal) uit Duitsland. Maria Zacharova, woordvoerder van het Russische ministerie, verklaarde dat nieuw ARD-personeel pas een accreditatie krijgt als Russische journalisten in Duitsland weer „normaal“ kunnen werken.

De Duitse regering weerspreekt deze beschuldiging. Volgens een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er geen kantoren van Russische media gesloten en kunnen Russische journalisten in Duitsland vrij werken. Eventuele problemen met verblijfsvergunningen zouden door regionale overheden worden behandeld en staan los van de nationale politiek.

Beperkte persvrijheid in Rusland
De situatie voor buitenlandse journalisten in Rusland is de afgelopen jaren drastisch verslechterd, vooral sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne in februari 2022. Journalisten hebben steeds minder toegang tot visa, moeten hun verblijfsvergunningen regelmatig verlengen en worden geconfronteerd met beperkingen in hun verslaggeving. Cruciale onderwerpen zoals militaire activiteiten en de oorlog in Oekraïne zijn taboe.

Jörg Schönenborn, programmadirecteur van de WDR en aankomend ARD-coördinator, noemde het besluit van Rusland een „drastische stap.“ Hij prees het werk van het ARD-team in Moskou: „Ondanks voortdurende intimidatie en restricties blijven zij onder zeer moeilijke omstandigheden verslag doen.“

De toekomst van de journalistiek in Rusland
Hoewel de WDR onderzoekt hoe de berichtgeving vanuit Moskou kan worden voortgezet, lijkt de situatie steeds moeilijker te worden. Studiohoofd Ina Ruck benadrukt het belang van fysieke aanwezigheid in Rusland: „Het is essentieel om te begrijpen hoe deze samenleving functioneert, ook al wordt onze bewegingsruimte steeds verder beperkt.“

De uitzetting van de ARD-journalisten markeert een nieuwe laag in de diplomatieke crisis tussen Rusland en westerse landen. Het is een voorbeeld van de toenemende repressie die onafhankelijke berichtgeving in Rusland onder druk zet.

De bredere context
De diplomatieke spanningen zijn hoog, en de beperkingen die Rusland oplegt aan buitenlandse journalisten weerspiegelen het groeiende isolement van het land. Terwijl de Duitse regering benadrukt dat persvrijheid essentieel is, blijft Rusland vasthouden aan acties die deze vrijheid steeds verder beperken. Dit zorgt niet alleen voor uitdagingen voor journalisten, maar beperkt ook het vermogen van het internationale publiek om een volledig beeld van de situatie in Rusland te krijgen.

Dit artikel is ook verschenen op Duitslandvandaag.com.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor