Een live debat tussen bondskanselier en SPD-lijsttrekker Olaf Scholz en zijn grote rivaal Friedrich Merz heeft vermoedelijk weinig verandering gebracht in de voorkeuren van de kiezers. In de peilingen is de conservatieve CDU van Merz bijna twee keer zo groot als de sociaaldemocratische SPD. Scholz, die het charisma heeft van een bushalte na het vertrek van de laatste dienst, slaagde er niet in Merz in het nauw te brengen. Ook niet op het meest heikele punt: de samenwerking van Merz met de extreemrechtse AfD, een politiek schandaal dat de afgelopen dagen honderdduizenden Duitsers de straat opdreef om er tegen te protesteren. Merz ontkende dat er sprake was van enige samenwerking - hij trachtte tevergeefs een wet door het parlement te loodsen met steun van AfD - en hield vol dat hij met die partij na de verkiezingen geen coalitie zal vormen.
Vooraf was één ding duidelijk: Scholz staat zo ver achter dat hij moest aanvallen. Dat probeerde hij, zeker op het doorbreken van de brandmuur, maar hij had het moeilijk. Hij moest bijvoorbeeld kort de vraag beantwoorden wat hij met Deutsche Bahn gaat doen, de treinvervoerder die door verouderd materieel kampt met grote vertragingen. Scholz hakkelde en gaf een veel te lang antwoord. De regering zou „doorgaan met het saneren” van het spoorbedrijf.
Belangrijkste thema's waren migratie en de economie. Die laatste stagneert al drie jaar op rij. Scholz maakte duidelijk dat hij daar niet voor verantwoordelijk kan worden gehouden omdat het een gevolg is van de agressie van Poetin. Merz ontkende dat laatste niet maar zei dat Scholz meer zou kunnen doen. Merz wil zelf ambtenaren ontslaan, het standaardrecept van conservatieven voor economische problemen.
Op het gebied van migratie klaagde Merz dat er te weinig vreemdelingen uitgezet worden en het aantal migranten toeneemt. Scholz wees er op dat zijn beleid harder is ten opzichte van vreemdelingen dan het voorheen was onder de CDU.
Op 23 februari zijn er landelijke verkiezingen in Duitsland. In de peilingen staat het CDU op 30 procent, dat was eerst hoger, en klimt de SPD naar 17 procent. AfD zit op 22 procent. De Groenen, Die Linke en de populistische stokebrand Shara Wagenknecht staan op respectievelijk 13, 5 en 6 procent. De liberale FPD dreigt met 4 procent de kiesdrempel niet te halen en verdwijnt mogelijk uit het parlement. Daarmee valt dan een belangrijke partner voor CDU weg. De FPD, een coalitiegenoot, forceerde vorig jaar de val van het kabinet van Scholz waardoor nieuwe verkiezingen nodig zijn.
Naar het zich nu laat aanzien is een coalitie tussen CDU en SPD na het tellen van de stemmen de enige mogelijkheid. Tenzij Merz geen woord houdt en alsnog met extreemrechts in zee gaat.
Meld je hieronder aan voor de nieuwsbrief van de Joop redactie die binnenkort van start gaat. Wekelijks ontvang je de beste artikelen, opinies en aanraders in je inbox.