Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Schoof weer in de verdediging door extreemrechtse coalitie: 'Geen gegevens bijhouden van mensen met migratie-achtergrond'

  •  
06-12-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3516 keer bekeken
  •  
ANP-515039404

Het kabinet is niet van plan om opvattingen van mensen met een migratieachtergrond te gaan bijhouden. Dat heeft premier Dick Schoof gezegd tijdens zijn wekelijkse persconferentie, zo meldt ANP. Schoof reageerde daarmee op de ophef die ontstond nadat de (extreem-)rechtse partijen en de SP in de Tweede Kamer een racistische motie van regeringspartij VVD had aangenomen.

De motie verzocht de regering "gegevens over culturele en religieuze normen en waarden van Nederlanders met een migratieachtergrond bij te houden, bijvoorbeeld door het SCP te vragen dit (periodiek) te onderzoeken".

"Het mag duidelijk zijn dat het kabinet geen opvattingen van mensen met een migratieachtergrond gaat bijhouden", zei Schoof. Volgens de premier kan het voorstel prima worden meegenomen in het onderzoek dat het Sociaal Cultureel Planbureau elke vijf jaar doet naar de gehele bevolking.

Dat richt zich dus "niet specifiek naar mensen met een migratieachtergrond, laat staan dat we gegevens opslaan van mensen met een migratieachtergrond". Het is volgens de premier goed om "breed" te kijken "naar de kenmerken van mensen naar sociaal-economische status, opleidingsniveau, inkomen, gender, leeftijd, migratieachtergrond en stedelijkheid".

In de motie werd specifiek gevraagd om onderzoek naar de normen en waarden van mensen met een migratieachtergrond. Daarop zei Schoof dat het kabinet "zorgvuldig" zal omgaan met de motie, "omdat we weten hoe gevoelig dit in de samenleving ligt."

VVD-extreemrechtsbuiten Bente Becker, indiener van de motie, reageerde zelf op de ophef door te zeggen dat haar ronduit racistische oproep "totaal uit zijn verband gerukt" werd en is "neergezet" alsof zij mensen met een migratieachtergrond in een register wil volgen. Kortom, ze betreurt de ontstane ophef.

Online is er een petitie gestart om de motie van Becker terug te draaien. Die werd in korte tijd enkele duizenden keren ondertekend. De petitie verzoekt de Tweede Kamer om "1) saamhorigheid en naastenliefde te prediken in plaats van verdeeldheid te zaaien en om 2) de onderlinge politieke verschillen aan te kant te zetten om de parlementaire dwaling van het aannemen van de motie-Becker zo snel mogelijk ongedaan te maken."

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor