De nieuwe leden van de Eerste Kamer worden binnenkort gekozen. Op de valreep behandelt de oude senaat de nieuwe pensioenwet deze week, zodat daar voor de nieuwe samenstelling over gestemd kan worden.
Recente onderzoeken over het vertrouwen van de Nederlandse burgers in de politiek en politici wijzen uit dat voornoemd vertrouwen op een beschamend dieptepunt is beland. Mede veroorzaakt door het beleid van alle Rutte-kabinetten in de afgelopen jaren.
De meningen over de nieuwe pensioenwet lopen sterk uiteen. Onder politici en deskundigen. Waarbij zelfs binnen het CDA recent tweespalt naar buiten kwam. Het wetenschappelijk bureau ventileerde in de media dat de nieuwe wet zeker niet moet worden aangenomen, terwijl het CDA zich in de Tweede Kamer nog ruimhartig achter de inhoud van de wet schaarde.
Doorslaggevend voor het kunnen aannemen van de pensioenwet is het oordeel van de senaatsleden van PvdA en GroenLinks over deze wet. Beide woordvoerders van deze fracties gaven duidelijk aan dat de kans dat ze de wet niet zullen steunen als nihil kan worden beschouwd. De inbreng van deze partijen was vooral bedoeld voor de bühne. De nadruk werd gelegd op alle voordelen van de wet, terwijl alle latente risico’s werden gemarginaliseerd. Die risico’s worden niet zonder reden door vriend en vijand gedeeld. Het gaat immers om een bedrag van 1500 miljard collectief gespaard vermogen dat in individuele spaarpotten moet worden opgesplitst voor alle pensioendeelnemers.
Je hoeft geen deskundige te zijn om vast te stellen dat de nieuwe pensioenwet in haar voorbereiding en wijze van totstandkoming met alle thans bekende open eindjes en onzekerheden gewoon terug naar de tekentafel moet om een beter eindvoorstel van wet met aanzienlijk minder onzekerheden en minder voorzienbare grote risico’s op een later tijdstip bij het parlement in te dienen.
Het bewust de ogen sluiten voor de huidige economische onzekerheden in de wereld waaronder inflatietempo, de niet ondenkbare kans op een nieuwe bankencrisis waarbij ook systeembanken betrokken kunnen raken, de onzekerheid over de hoogte van de rentevoet en andere onzekere financieel-economische data, brengt voor iedere senator een immens grote verantwoordelijkheid met zich mee.
Nu de PvdA en GroenLinks de nadelen en onzekerheden van de nieuwe wet onderschatten om een meer brede verplichte pensioendeelname van meer burgers wettelijk te kunnen regelen, zou het CDA in theorie aanname van de wet nog kunnen tegenhouden. Dat zou een begin kunnen zijn van het verkrijgen van meer vertrouwen van de burger in de politiek.
Voor alle leden van de Eerste Kamer kan het zinvol zijn om de uitslag van de laatste peiling van Maurice de Hond te bekijken. Dan wordt duidelijk op hoeveel draagvlak bij de kiezers de potentiële voorstemmers nog kunnen rekenen.