Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sint Maarten gaat excuses voor slavernij maandag niet accepteren

  •  
17-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5971 keer bekeken
  •  
52387044004_8004e47b2e_k

© cc-foto: UN Women

Sint Maarten, een van de vier landen van het Koninkrijk der Nederlanden, zal maandag de Haagse excuses voor het slavernijverleden niet accepteren. Dat heeft premier Silveria Jacobs verklaard: "We hebben duidelijk gemaakt dat we geen excuses accepteren voordat onze adviescommissie daarover overleg heeft gehad en we als land een discussie hebben gevoerd."

De premier heeft Den Haag deze week in een brief uitleg gevraagd over de invulling van 19 december. Daar is nog niet op gereageerd. ,,We zullen afwachten wat het excuus inhoudt’’, zegt Jacobs. ,,En we wachten op een antwoord op onze laatste brief. Maar we zullen ons er beleefd tegen verzetten.’’ (…) Op Sint Maarten zijn geen discussiebijeenkomsten of parlementaire debatten geweest over het slavernijverleden en excuses. Pas afgelopen woensdag kwam er vaart in de politieke discussie, na de petitie van One SXM. De organisatie lichtte die in het parlement toe, waarna verschillende parlementsleden bij de regering erop aandrongen de excuses niet te te accepteren. Premier Jacobs refereerde in haar reactie daarop aan een overleg van de Antilliaanse eilanden met Van Huffelen, op 23 november op Curaçao. ,,Ze zag de weerstand van Sint Maarten en andere groepen in het koninkrijk die verontrust zijn over de haast waarmee de excuses worden voorgesteld’’, zegt Jacobs. ,,Sint Maarten moet de gelegenheid hebben om hierover te overleggen, onderzoek te doen en een standpunt in te nemen.’’

Officieel is nog steeds niet bekendgemaakt dat het kabinet maandag excuses aanbiedt, meldt de NOS. Minister Kuipers bezoekt het 45.000 inwoners tellende land namens het kabinet.

One SXM stelt in een brief aan het parlement dat er geen sprake kan zijn van excuses zonder herstelbetalingen. "Onze tot slaaf gemaakte voorouders verdienen beter." Nederland was een van de laatste landen waar slavernij werd afgeschaft. Maar constateert One SXM het kolonialisme is nog niet voorbij. Zo voerde de Nederlandse overheid middenin de pandemie een korting van 12,5 procent op de salarissen door. One SXM wil dat er een referendum wordt gehouden over het verlaten van het koninkrijk.  

cc-foto: UN Women 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor