Het kabinet brengt een richtlijn uit voor de gezondheid van kinderen in relatie met het gevaar van smartphones. Ouders worden daarbij geadviseerd hun kinderen tot hun 15e levensjaar geen toegang te geven tot sociale media. De grens voor het bezit van een eigen smartphone wordt gelegd bij groep 8.
Demissionair staatssecretaris Vincent Karremans (VVD, Jeugd en Preventie) presenteert het advies dinsdag nadat eerder wetenschappers, experts en ouders alarm sloegen over de schadelijke gevolgen van de technologie. Zo heeft schermgebruik een negatieve invloed op de ontwikkeling van bepaalde hersenfuncties. In maart nam een meerderheid in de Tweede Kamer een motie aan van D66-Kamerlid Hanneke van der Werf en NSC-Kamerlid Jesse Six Dijkstra. In de motie werd het kabinet opgeroepen om tot een minimumleeftijd te komen, met 15 jaar als optie.
Europese regels schrijven voor dat jongeren onder de 16 alleen met toestemming van hun ouders een account mogen aanmaken op social media. Verder is het aan techbedrijven om te bepalen wie van hun diensten gebruik mag maken. Op basis van een representatieve peiling blijkt volgens Unicef dat meer dan de helft van de kinderen zich online onvoldoende beschermd voelt. Geen enkel platform doet voldoende om hen te beschermen, vinden de kinderen en jongeren. Maar liefst 88 procent van de ondervraagden gebruikt elke dag sociale media, meisjes vaker dan jongens (93 procent tegen 84 procent). Op de vraag of zij voor of tegen een verbod op sociale media zijn, antwoordde 69 procent daar voor te zijn. Veelgenoemde redenen zijn dat ze vinden dat sociale media verslavend, onveilig en schadelijk zijn en een negatieve impact hebben op hun mentale welzijn.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.