© cc-foto: United Nations Photo
Eilandstaten in de Stille Oceaan en landen als Australië, Nieuw-Zeeland en de VS zijn zeer bezorgd over een veiligheidsverdrag dat de regering van de Solomonseilanden wil sluiten met China. Volgens Australië verandert het verdrag de militaire situatie in de regio en zullen de Australische strijdkrachten veranderingen moeten aanbrengen in de manier waarop ze op zee en in de lucht opereren. De Chinese marine zou het Australisch veel dichter gaan naderen als gevolg van het verdrag.
Australië is een nauwe bondgenoot van de Solomonseilanden en traint onder meer de politie van de ruim 600.000 inwoners tellende eilandstaat. Afgelopen herfst kwam het er tot hevige onlusten, vooral in de Chinese buurt, waarbij verschillende doden vielen. Aanleiding was onder meer de toenadering tot China door premier Manasseh Sogavare, een Zevendedagsadventist, en het verbreken van de banden met Taiwan.
De Solomoneilanden worden regelmatig geteisterd door onrust. In een concept van het verdrag dat deze week werd gelekt staat dat de regering van de Solomoneilanden de hulp kan inroepen van de Chinese politie en militairen om de orde te handhaven. Ook kunnen Chinese marineschepen in de havens terecht voor logistieke operaties en mogen de Chinese strijdkrachten op het eiland de Chinese projecten beschermen.
De president van het buurland Federatie van Staten van Micronesië, David Panuelo, heeft Sogavare opgeroepen af te zien van het verdrag. Hij vreest dat de eilanden in de regio daardoor het middelpunt worden in een toekomstig conflict tussen de wereldmachten. Daarnaast waarschuwt hij dat de gezamenlijke inspanningen van de eilandstaten om klimaatverandering tegen te gaan in gevaar komen. Sogavare noemt de kritiek op het verdrag "beledigend" en is niet van plan zijn koers te wijzigen. Hij beweert met iedereen vrienden te willen zijn.\
cc-foto: United Nations