Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Splits het BRICS-blok op en bevorder daarmee vrede

  •  
04-08-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
5529 keer bekeken
  •  
ANP-443614355

De enige juiste respons tegen een agressief land als Rusland zou zijn om het economisch buiten te sluiten van de internationale gemeenschap waardoor het land niet langer de oorlogsmachine kan onderhouden. 

De Russische ondermijning van de wereldvrede door de inval van Oekraïne kent veel verzet.Oekraïne wordt al maandenlang gesteund door het Westen via onder andere financiële middelen, wapens en sancties tegen Rusland. Terwijl de ogen van het Westen op de Russische invasie van Oekraïne waren gericht, heeft het BRICS-blok (bestaande uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) hun positie versterkt. 

Dit zou op het eerste gezicht geen probleem moeten zijn, want de BRICS-organisatie heeft zelf gezegd zich vooral te bekommeren om meer samenwerking rondom de thema’s van politiek en veiligheid, economie en financiën en tot slot cultuur. Wie iets verder kijkt komt er echter achter dat deze organisatie helemaal niet zo onschuldig is als het lijkt, want de BRICS-organisatie gaat er mede voor zorgen dat de stabiliteit binnen de wereld verdwijnt. Sterker nog, ze zijn er zelfs al mee bezig.

De ‘R’ (Rusland) binnen het BRICS-blok heeft keer op keer al bewezen om geen vredelievend land te zijn, kijk hiervoor naar de voormalige bemoeienissen van het land binnen Georgië, het militair pesten van NAVO-landen en nu de huidige invasie van Oekraïne. 

De enige juiste respons tegen een agressief land als Rusland zou zijn om het economisch buiten te sluiten van de internationale gemeenschap waardoor het land niet langer de oorlogsmachine kan onderhouden. 

De huidige sancties vanuit het Westen hebben volgens een onderzoek van wetenschappers aan de Amerikaanse universiteit Yale effect. Toch kan eenieder zich bedenken dat er veel effectievere economische neergang van Rusland mogelijk zou zijn, als de BRICS-landen ook solidair zouden zijn met het binnengevallen Oekraïne. Dit gaat niet gebeuren, want de BRICS-landen hebben hun eigen belangen en die belangen komen niet overeen met veiligheid en vrede, ook al beweren zij dat zelf wel.

China (De C binnen het BRICS-blok) laat op dit moment zien hoe graag zij daadwerkelijk veiligheid en vrede wil, door het bedreigen van Taiwan. China beschouwt Taiwan als afvallige provincie die uiteindelijk zal worden ingelijfd, met geweld als dat moet. 

Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse huis van Afgevaardigden, was recentelijk op bezoek in Taiwan en dat viel bij China niet in het juiste keelgat waardoor het land de druk op Taiwan militair nog verder opvoert via dreigementen. 

De Chinese strategie rondom Taiwan doet veel denken aan de Russische strategie rondom Oekraïne. Een invasie van Taiwan door China in de toekomst is zeker niet uitgesloten. Waarschijnlijk zal ook deze invasie vanuit het Westen veroordeeld worden, zoals bij Oekraïne. Misschien grijpt Amerika militair in, maar dat is nog onzeker. Wat zekerder is, is dat de BRICS-landen waarschijnlijk een andere kant op zullen kijken als China het onschuldige Taiwan binnenvalt. Net zoals zij nu doen bij de Russische invasie van Oekraïne.

Sinds de laatste BRICS-top is duidelijk geworden dat Iran, Argentinië, Saoedi-Arabië, Egypte én Turkije (een NAVO-lidstaat) deel willen worden van het BRICS-blok. De uitbreiding van het BRICS-blok zou een regelrechte ramp zijn voor de wereldvrede, want afschuwelijke militaire invallen van agressieve landen worden vanwege economische en politieke belangen niet veroordeeld door de BRICS-landen. Dit gaat als logisch gevolg hebben dat sterke landen vaker de kleinere, zwakkere landen zullen pesten om hun zin te krijgen. 

De meest logische stap van het Westen zou nu zijn om het BRICS-blok diplomatiek op te splitsen zoals zij tijdens de Koude Oorlog de Sovjet-Unie en China op hebben gesplit. Destijds is ingespeeld op de verschillende nationale belangen van China en de Sovjets om de splitsing te bevorderen. Nu zou het Westen in kunnen zetten op onder andere het territoriale conflict over wie Kasjmir (een regio tussen India, China en Pakistan) hoort te beheren. Dit conflict zet onder andere India en China tegen elkaar op. India heeft als gevolg van dit conflict een split met de Chinese belangen en dit kan de BRICS-landen tegen elkaar opzetten. 

Andere mogelijkheden zijn er ook, maar van belang is dat het Westen een punt vindt waarop de nationale belangen van de BRICS-landen zo ver uiteendrijven dat zij genoodzaakt zullen zijn om andere standpunten in te nemen. De verdeel-en-heersstrategie.

Als gevolg hiervan zullen de BRICS-landen te druk bezig zijn met elkaar waardoor zij zich niet meer zullen focussen op het militair bedreigen van neutrale landen. 

Tot een gewapend conflict tussen de BRICS-landen zal het niet komen, want deze landen zijn allen zowat grootmachten in hun eigen territorium. Het Westen moet snel op zoek naar een diplomatieke manier om hun macht te behouden, want als dit zo doorgaat zullen kleine, neutrale landen steeds vaker de dupe worden van het machtige BRICS-blok wat nu ontstaat.

Meer over:

rusland, oorlog, china, brics
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor