Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Toen Bernhard lid werd van de NSDAP...

  •  
04-10-2023
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
5534 keer bekeken
  •  
ANP-304066041

De toekomstige prins-gemaal was er nog net op tijd bij, want op 1 mei voerde de NSDAP een tijdelijke ledenstop in. Dat was de enige manier om de administratie weer in de hand te krijgen.

Je ziet hem overal op het internet, Bernhards lidmaatschapskaart van de NSDAP. De belangrijkste gegevens daarop zijn het lidmaatschapsnummer en de aanvangsdatum. Die zijn respectievelijk 2.583.004 en 1 mei 1933. Nazis met een laag nummer hadden zich al in een vroeg stadium bij Hitler aangesloten. Dat gold als een eervolle vermelding. Bernhard zu Lippe Biesterfeld kon daarmee niet pronken. Hij sloot zich pas aan, nadat Hitler zijn alleenheerschappij had gevestigd. Beetje laat. 

Hoe ging het ook al weer?

In januari 1933 vormde Franz von Papen, vriend van president Hindenburg en ooit prominent lid van de katholieke Zentrum partij, een coalitiekabinet van de NSDAP en de rechtse antidemocratische Duits Nationale Volkspartij. De nazi's bezaten op dat moment net geen derde van de zetels in de Rijksdag en moesten genoegen nemen met vier ministers. Wel werd Hitler benoemd tot rijkskanselier. De leider van de Duits Nationalen, de kranten- en filmmagnaat Alfred Hugenberg, dacht hem als marionet te kunnen gebruiken. Dat liep anders.

Op 27 februari 1933 stak de Nederlandse revolutionair Marinus van der Lubbe om een daad te stellen de Rijksdag in brand. Daarop gaf de oude president Hindenburg Hitler bijzondere volmachten om volk en staat te beschermen. Deze schreef voor 5 maart nieuwe verkiezingen uit terwijl de SA met veel geweld probeerde de propaganda van andere partijen te verhinderen. De NSDAP won maar kwam niet verder dan 43,9% van de stemmen. Men loste dit op door de verkiezing van de honderd communistische afgevaardigden ongeldig te verklaren maar dat was niet genoeg. Daarom diende Hitler een machtigingswet in die hem vier jaar lang de bevoegdheid gaf buiten de Rijksdag om te regeren. De twee katholieke partijen gaven hem de voor zo'n verregaand besluit noodzakelijke twee derde meerderheid. Als beloning werden ze nog in het jaar 1933 net als de andere partijen buiten de NSDAP verboden.

Ondertussen liep het storm op de administratie van de nazipartij. In een paar maanden steeg het aantal leden van ongeveer 900.000 tot meer dan twee en een half miljoen. De toekomstige prins-gemaal was er nog net op tijd bij, want op 1 mei voerde de NSDAP een tijdelijke ledenstop in. Dat was de enige manier om de administratie  weer in de hand te krijgen. Wat las Bernhard op die eerste mei van het jaar 1933 in de krant? Dankzij het Deutsches Zeitungsportal kunnen we ons daar gemakkelijk een indruk van vormen. Hitlers propagandachef, dr. Joseph Goebbels, inmiddels minister, had al een stevige greep op de media. Ze kwamen allemaal met dezelfde opening: de nationaalsocialistische 1 mei-viering in Berlijn. De Dortmunder Zeitung had bij de berichtgeving zelfs een gedicht geplaatst van een zekere Theodor Warthenau, waaruit de volgende strofe:

Ein Hitler rief Deutschland zum Leben zurück

Das durfte und sollte nicht sterben.

Auch weiter gilt dessen Gedeihen und Glück.

Sein glühendes Ringen und Werben

Fest hält er das Ruder des Reichs in der Hand

Dem Lotsen vergleichbar in wogendem Brand.

Und ob auch die Stützen erbeben

Das Vaterland muss und wird leben.

De Lippische Landeszeitung, uitgegeven in de Heimat van Bernhard kopte: "Der Ehrentag der deutschen Arbeit". De Morgenzeitung plaatste een tekening waarop een boer, een arbeider en een soort directeur elkaar de hand gaven.

Daarmee is de sfeer wel getekend.

Bernhard kon met zijn lidmaatschap dus weinig eer inleggen. Eerder mag de vraag gesteld worden waarom hij zich zo laat bij de partij aansloot. Dat heeft te maken met zijn afkomst. De oom van Bernhard zu Lippe Biesterfeld was de laatste vorst van Lippe, dat in 1918 bij de revolutie was omgevormd tot een Freistaat, onderdeel van de republiek van Weimar. Hij behoorde dus tot de hoge adel. In Duitsland betekende een dergelijke afkomst over het algemeen dat je een uitermate conservatieve inborst had met een hoop noblesse oblige erin maar ook een groot gevoel van meerderwaardigheid. Het heil van het Duitse vaderland lag in handen van jou en je standgenoten. De mooiste loopbaan was er een in het leger maar ook de rechterlijke macht of hoge bestuurlijke functies lagen in het verschiet. Aan de min of meer verantwoordelijke levensfase ging een wilde periode vooraf aan de universiteit waar men zich bij een exclusieve Verbindung, een studentencorps, aansloot, zoals het Berlijnse Borussia. Het behoorde tot de goede toon dat men minstens eenmaal ruzie met een studiegenoot beslechtte door middel van een duel op de sabel. Het gevecht eindigde als de tegenstanders elkaar een snee op het gezicht hadden bezorgd. Die werd dan door de dokter uiteraard zonder verdoving dichtgenaaid en vormde een permanent ereteken op de wang, de Schmiss. Bernhard heeft het nooit zover laten komen. Hij kon niet bogen op een Schmiss.

Jonge gasten van hoge afkomst zoals Bernhard liepen in de republiek van Weimar een beetje verloren rond. De adel was afgeschaft en hun titels hadden alleen nog maar informele betekenis. Ze waren te jong om krijgsroem te hebben vergaard op de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. De democratie verafschuwden zij. Over het algemeen vonden zij Hitler en zijn beweging te vulgair al waren de bedoelingen wellicht niet verkeerd. Over het algemeen behoorden nazi's tot  kringen waarmee men zich niet encanailleerde. Daar kwam verandering in naarmate de NSDAP meer aanhang verwierf. Zo kon Bernhard ertoe komen banden aan te gaan met de SA en de veel meer exclusieve SS, die in zijn oorsprong moest dienen als een soort lijfwacht voor Hitler. Het is tekenend voor de aristocratische mentaliteit van Bernhard dat hij zo lang wachtte voor hij zich bij de partij aansloot. 

Overigens was de stemming aan de universiteiten in de dagen van Weimar zeer rechts. De Verbindungen gaven de toon aan. Op gewone mensen werd met dedain neergekeken. De beruchte boekverbrandingen van 8 april 1933 waren niet eens een initiatief van Hitler of Goebbels. Die kwamen voort uit een actie van de landelijke Duitse studentenbond.

Goebbels benadrukte steeds, dat de Duitsers in een grote tijd leefden. Dat zal Bernhard ongetwijfeld van hem hebben aangenomen. En in deze context werd hij dan toch maar lid van de partij. Wie weet waren de tijden van een al te scherpe scheiding tussen het gewone volk en de aristocratie wel voorbij. Onder het motto: alles en iedereen voor het Duitse vaderland.

Maar erg diep zaten zulke denkbeelden natuurlijk niet bij een feestnummer als Bernhard zu Lippe Biesterfeld, prins zonder land en zonder geld die toch zijn stand moest zien op te houden.

Tot zover de context van wat nu al in ons goede vaderland de beruchtste lidmaatschapskaart aller tijden is.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: terugkeer van de confessionele politiek?

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

Molly Veenstra
Molly Veenstra
5 okt. 2023 - 20:50
Als overtuigd republikein moet ik iets overwinnen. Ik moet het gaan opnemen voor de koning. Dat had ik liever achterwege gelaten. Daar gaat-ie dan. 1- Dankzij Willem-Alexander is de lidmaatschapskaart van zijn opa boven water gekomen, is mijn stellige overtuiging. WA is historicus. Hij moet hebben geweten wat er te vinden was in de archiefdozen van zijn opa. 2- Het was eenvoudig geweest om de lidmaatschapskaart van zijn opa in de open haard te gooien. Dat heeft WA niet gedaan. 3- Om begrijpelijke redenen kon WA zijn ontdekking niet zelf naar buiten brengen. Dat heeft hij de archivaris laten doen. 4- Ook de rest van het archief komt naar buiten. We hebben kennelijk een koning die zich in de eerst plaats historicus voelt. Waarom geloof ik dat WA dit allemaal wist en oprecht meent dat alles uit het koninklijk archief naar buiten moet? Dat geloof ik omdat ik heb geluisterd naar zijn toespraak op de Dam, 4 mei 2020. Heel eventjes sloeg zijn stem over. Heel eventjes maar, en het was maar een klein beetje dat zijn stem oversloeg. Het was genoeg om mij te overtuigen. De koning is een slecht toneelspeler, die niet eens geloofwaardig de troonrede kan voorlezen. Hij meent het.
3 Reacties
henk-alexander
henk-alexander6 okt. 2023 - 11:39
'(...) Het was eenvoudig geweest om de lidmaatschapskaart van zijn opa in de open haard te gooien. Dat heeft WA niet gedaan. (...)' Hier toont WA zich als een ware historicus die bronnen bewaart en openbaart. Het getuigt van professionaliteit dat hij de NSDAP-lidmaatschapskaart van zijn opa niet in het vuur heeft gegooid - nazi's deden dat met voor hen onwelgevallige literatuur.
Mark Huysman
Mark Huysman6 okt. 2023 - 18:46
@Molly [Dankzij Willem-Alexander is de lidmaatschapskaart van zijn opa boven water gekomen, is mijn stellige overtuiging. WA is historicus. Hij moet hebben geweten wat er te vinden was in de archiefdozen van zijn opa.] Dat is de vraag. Hij kan er ook van uit zijn gegaan dat Bernhard sluw genoeg was om die kaart (en eventuele andere onverkwikkelijkheden) zelf te verwijderen. Hij heeft immers tot aan het bittere einde volgehouden geen partijlid te zijn geweest. Ik vraag me ernstig af of WA wist dat die partijkaart in Bernhards archief te vinden zou zijn. Het feit dat WA een opleiding geschiedenis heeft gedaan heeft daar volgens mij weinig mee te maken. Hij heeft al eerder laten blijken een buitengewoon gekleurd historisch bewustzijn te hebben toen hij naar een brief van Videla verwees in de hoop z’n foute schoonvader te witwassen.
Panthera
Panthera7 okt. 2023 - 7:45
Beste Molly, Misschien kan hij ook bij zijn schoonfamilie in de archieven nog materiaal vinden, om als historicus zijnde de onschuld van zijn schoonvader te kunnen gaan bewijzen!
henk-alexander
henk-alexander
5 okt. 2023 - 16:26
Als we de canceldoctrine consequent zouden volgen moet de naam van Prins Bernhard meteen uit de publieke ruimte. Of de naamboordjes o.i.d. voorzien van een soort disclaimer. Want hij was toch niet helemaal fout? Volgens de overlevering schoot Bernhard op 10 mei 1940 vanaf het dak van het koninklijk paleis op overvliegende Duitse vliegtuigen (?) en weigerde hij zelfs in 1945 in Wageningen met de capitulerende Duitsers Duits te praten (!) - dit kan zomaar opgevat worden als een vorm van patriotisme. Hoewel de Duitse feodale gemeenschap de nazi's onbeschaafd vond, deelde ze wel hun afkeer tegen communisten, zeker na wat de bolsjewieken met de Russische adel hadden gedaan. Dat Duitse adelijken (en Oostenrijkse) zonder scrupules lid werden van de NSDAP lag dus voor de hand. Overigens was het merendeel van de Europese adel ook wel gecharmeerd van de nazi's, zoals o.a. de hertog van Windsor heeft laten zien. Het is een raadsel waarom Bernhard zijn lidmaatschapskaart niet vernietigd had. Zijn bewering dat hij nooit een nazi is geweest, is dan ook ongeloofwaardig. Zoiets als iemand die lid is van de Dierenbescherming en zegt geen dierenvriend te zijn.
JosephHenricus
JosephHenricus
5 okt. 2023 - 15:06
Bernhard was dus een "Maarts Viooltje", een door NSDAP-ers die langer lid waren gebruikte scheldnaam voor opportunisten die op de valreep lid werden.
EricDonkaew
EricDonkaew
5 okt. 2023 - 13:39
Dit is Han van der Horst op zijn best. Geschiedkundig breed onderbouwd en met een vaardige pen geschreven. Mooi artikel!
Joop  den Uil
Joop den Uil
5 okt. 2023 - 10:33
Toch is de BernardGate zo fout als de pest; het KAN gewoon niet dat -specifiek in de roerige dertigers- er een nazi binnen het Koningshuis werd gehaald. (Koningshuis heeft toch al bewezen een hang naar de duistere kant, zoals oa argentinie en vastgoed). En, had nou werkelijk niemand van de incrowd geweten van de nazi hang van Bernard ? Heeft nou niemand de dozen archief OOIT geopend, maar gewacht tot de rijksarchivaris het nodig achtte dit te gebruiken voor reclame van zijn nieuwe boek ? (nu al een bestseller wegens de aandacht). Let wel: door de strapatsen van (oa) Bernard (zijn nazi, contacten met duistere figuren, onwettelijke (rotwoord) kinderen, lockheed .... was hij 100% chantabel. En dat in een hoge functie in de strijdmachten. Genant voor alle verzetsstrijders etc die met een anjer trots rondliepen. OOK: het koningshuis (en regering) kan hoeft nu nooit meer foute regimes terecht te gaan wijzen, laat staan excuses gaan maken voor foutstappen van koninkrijk Nederland. Fout fout fout tot op het bot... wat kunnen we doen ? - het kadaver opgraven en publiekelijk verbranden - het Koningshuis ''de eer aan henzelf'' laten houden en aftreden (allemaal), en de geleende goederen/land/buitenhuizen terug naar de natie (en die raceboot in Griekenland wil ik dan wel hebben)
1 Reactie
Molly Veenstra
Molly Veenstra5 okt. 2023 - 20:38
@Joop - '- het Koningshuis ''de eer aan henzelf'' laten houden en aftreden (allemaal), en de geleende goederen/land/buitenhuizen terug naar de natie (en die raceboot in Griekenland wil ik dan wel hebben)' Waarom wil je de huidige koning verantwoordelijk houden voor de merkwaardige levenswandel van zijn opa?
Molly Veenstra
Molly Veenstra
5 okt. 2023 - 9:08
Het is een geruststellende gedachte dat het wel mee viel met de sympathie voor Hitler en het derde rijk, van onze voormalige prins-gemaal. Dat hij zelf nooit een échte nazi was geweest zou wel eens zijn oprechte overtuiging geweest kunnen zijn. En dat lidmaatschap van de partij, ach. Een prinselijk uitglijertje zullen we maar zeggen. Het zou me niet verbazen als hij zich na de oorlog niet eens meer kon herinneren waarom hij ooit een lidmaatschap had aangevraagd. Hij was er de persoon niet naar om daar al te diep over na te denken en dus zal hij er ook wel niets over hebben geschreven. Dat is jammer, want nu moeten wij ernaar gissen wat hem heeft bewogen. 2,5 miljoen leden lijkt behoorlijk wat, maar toch was een lidmaatschap van de partij niet vanzelfsprekend in die tijd. Uit een andere bron (zie link) heb ik begrepen dat slechts 15% van de toenmalige Duitse volwassen bevolking lid was. Het was gewoner geweest als Bernhard geen lid was geworden van de partij, zeker als je in aanmerking neemt dat onder de aristocratie, de nazi's een tikje ordinair werden gevonden. Er moet destijds een bijzondere reden zijn geweest om tóch lid te worden. https://duitslandinstituut.nl/artikel/9731/onbewust-nsdap-lidmaatschap-is-een-mythe#:~:text=in%20zijn%20boek.-,Slechts%20zo'n%2015%20procent%20van%20de%20Duitsers%20was%20NSDAP,hele%20naziverenigingen%20automatisch%20lid%20gemaakt.
6 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman5 okt. 2023 - 14:19
@Molly Ik denk dat toen Bernhard lid werd het percentage een stuk lager was dan die 15%. In 1933 had Duitsland 66 miljoen inwoners. 2,5 miljoen is ongeveer 3,8%. Dat moet dan verrekend worden door kinderen van die 66 miljoen af te halen en ik schat in dat je dan op zo’n 5% van de volwassenen uitkomt. Hij behoorde dus tot een kleine minderheid die welbewust lid werd van de nazi-partij. Wetende dat die partij: -virulent antisemitisch was en een flink aantal anti-joodse wetten invoerde -linkse partijen en vakbonden vernietigde en aanhangers opsloot in concentratiekamp Dachau -een gewelddadige dictatuur invoerde
Molly Veenstra
Molly Veenstra5 okt. 2023 - 16:44
@Mark - 'In 1933 had Duitsland 66 miljoen inwoners. 2,5 miljoen is ongeveer 3,8%.' Klopt! Die 15% partijleden die in het artikel van het Deutschlandinstitut worden genoemd, geldt waarschijnlijk niet voor 1933, maar voor een ander jaar, later in de geschiedenis van het derde rijk. Dit maakt het nóg onduidelijker, waarom Bernard zo nodig lid moest worden.
Mark Huysman
Mark Huysman5 okt. 2023 - 21:36
Volgens mij is het niet zo raadselachtig waarom Bernhard lid werd van de NSDAP. Hij had naar ik aanneem nazistische sympathieën. Antisemitisme en anti-bolsjewisme waren in zijn kringen geen uitzondering. En Hitler maakte korte metten met zowel de joden als met links. Hij zal misschien moeite hebben gehad met het anti-elitarisme van bepaalde segmenten van het nazidom (m.n. de SA) maar daar maakte Hitler natuurlijk snel een einde aan nadat de industriële en adelijke elite zich achter hem schaarde.
Molly Veenstra
Molly Veenstra6 okt. 2023 - 10:44
@Mark - 'Hij zal misschien moeite hebben gehad met het anti-elitarisme van bepaalde segmenten van het nazidom (m.n. de SA)' Bernard was lid van de SA. Mij lijkt opportunisme de belangrijkste reden om lid te worden van zo'n beetje alle nazi-clubs die er waren, maar zeker weten kan ik dat niet want Bernard heeft er zelf helaas nooit iets over gezegd of geschreven. Had hij dit wel gedaan had het trouwens ook niet zo veel waarde gehad, want Bernard was niet bepaald een eerlijk en integer mens. Dit stuk van vandaag in de Volkskrant van Niels Waarlo (met deels dezelfde inhoud als het artikel van Han) gaat iets dieper in op zijn beweegredenen. Ook Waarlo zegt niet precies te weten wat hem heeft bewogen. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/mogelijk-hoopte-bernhard-als-nsdap-lid-makkelijker-carriere-te-kunnen-maken~be311e78/
Mark Huysman
Mark Huysman6 okt. 2023 - 15:33
@Molly Opportunisme kan een rol hebben gespeeld maar ik vermoed dat hij ook gewoon nazistische sympathieën had. Het is nogal een stap om je bij zo’n extremistische en vanaf het begin gewelddadige organisatie aan te sluiten. Dat doe je denk ik niet enkel omdat je hoopt een stap in je carrière te kunnen maken. Zeker niet in een periode dat het toch nog vrij uitzonderlijk was om lid te zijn van de NSDAP.
Mark Huysman
Mark Huysman6 okt. 2023 - 15:53
Aanvulling: Ook later zijn er altijd twijfels gebleven over Bernhards loyaliteiten. Ik meen dat bepaalde informatie om die reden niet met hem gedeeld werd toen hij in Londen zat. Ik vermoed dat hij altijd een zekere sympathie heeft gehouden voor het nazisme. Anders kan ik niet verklaren dat hij de partijkaart zorgvuldig bewaard heeft. Ik kan me niet voorstellen dat hij dat vergeten was aangezien hij er regelmatig om bevraagd werd. Dat hij ook later geen moeite had met extreme vormen van racisme en dictatuur blijkt ook uit het feit dat hij in de jaren 50 een officieel bezoek aan Zuid-Afrika bracht, tegen de zin van Juliana.
bv-user-56949
bv-user-56949
5 okt. 2023 - 8:49
Heel informatief.
android1984
android1984
5 okt. 2023 - 8:31
De media smullen ervan om over zijn lidmaatschap te praten. Daarmee framen we het koninklijk huis fijn als Nazi's. Praten over al zijn verwoede pogingen om zich nuttig te maken voor de engelse oorlogsmachine tegen de nazi's is niet leuk. De engelsen wantrouwden hem als man van duitse afkomst. Maar hij heeft onmiskenbaar geprobeert om de oorlogsinspanning TEGEN de Nazi's te steunen. Opportunisme? Dat kun je van beide vinden. Voorlopig is het genant om te zien hoe er selectief in zijn verleden geshopt blijft worden om het koninklijk huis fijn als bruinhemden te bashen. Den Uyl himself heeft destijds al bij leven een ordeel over Bernhard mogen vellen. Na zijn dood daar nog eens fijn over discussieren riekt naar aasgieren.
1 Reactie
Molly Veenstra
Molly Veenstra5 okt. 2023 - 10:27
De schrijver Günther Grass publiceerde in 2007 een autobiografische roman: 'Beim häuten der Zwiebel' (in het Nederlands vertaald: 'de rokken van de ui.') Grass verteld hier over zijn tijd bij de SS in de oorlog. Na de oorlog ontpopte Grass zich als 'het linkse geweten van Duitsland'. De openhartigheid van Grass werd door velen niet op prijs gesteld. Wat hypocriet van Grass, om de hele tijd met linkse praatjes te komen, en nu pas te vertellen over zijn oorlogsverleden! Het valt op dat zulke mensen heel wat milder oordelen over het verzwegen lidmaatschap van de nazi-partij van een prominent lid van het koninklijk huis. Van een linkse schrijver verwacht men zuiver gedrag. Dit in tegenstelling tot de echtgenoot van ons staatshoofd.
Panthera
Panthera
5 okt. 2023 - 7:25
En dan te bedenken dat zijn dochter ging trouwen met iemand die bij de Hitlerjugend en de Wehrmacht had gezeten, en de zoon daarvan ging weer trouwen met de dochter van een persoon die misdaden tegen de menselijkheid had gepleegd! En de toelages voor de leden van deze familie zijn dit jaar ook weer aanzienlijk verhoogd, en dan te bedenken dat er nou in Den Haag bedisseld wordt wanneer en met hoeveel het minimumloon verhoogd mag worden. En in die inkomensgroep zitten ongetwijfeld ook de nazaten van hen die in ons land in het verzet actief zijn geweest.
Socialidas
Socialidas
5 okt. 2023 - 7:18
Die SS heeft er volgens mij niets mee te maken evenals het aantal leden als reden voor het lidmaatschap. Ik heb dat ook nergens kunnen lezen. Bernard was lid van het zevende ruitersregement in Berlijn. Dit was een aristocratisch clubje dat goede relaties in die kringen had. Alleen omdat Bernard relaties had met leden en het een elite clubje was, sloot hij zich aan. Het heeft niks met het totaal aantal leden of ss te maken. Dit regiment is overigens als enige niet veroordeeld in Neurenberg, waarschijnlijk omdat Bernard lid was.
1 Reactie
Molly Veenstra
Molly Veenstra5 okt. 2023 - 12:42
@Socialidas - 'Bernard was lid van het zevende ruitersregement in Berlijn.' Is de officiële naam voor deze club niet de 'Reiter-divisie Schutz Staffel'? Klinkt toch een beetje SS-erig. Inhoudelijk klopt het wat je zegt voor zover ik heb kunnen nagaan. Er schijnen wel meer SS-afdelingen te zijn geweest waarvan mensen lid werden uit opportunistische overwegingen. Zo schijnt voormalig CDA-fractievoorzitter Aantje lid te zijn geweest van de Germaanse SS. Niet uit overtuiging, maar ik meen om de Arbeidseinsatz te ontlopen of zo iets. Je kunt alleen niet volhouden dat het allemaal helemaal niets met de SS te maken had. Als je meer wilt weten over het nazi-verleden van Bernard, kun je dit artikel uit 1995 lezen, waarin zijn lidmaatschap van de NSDAP (en van de SS, en van de SA) reeds genoemd werden. https://www.groene.nl/artikel/het-nazi-verleden-van-prins-bernhard
RaymondenJoop
RaymondenJoop
5 okt. 2023 - 7:08
Ik denk sowieso dat een schrikbarend deel van de bevolking mee heult met de dan heersende opvattingen. Zal toen niet anders zijn geweest. Reden is ook hetzelfde gebleven, men denkt/verwacht er zelf beter van te worden
pahan
pahan
5 okt. 2023 - 5:40
Ik had al een vermoeden dat Han deze op zou pakken. Lid zijn van de NSDAP maakte je nog geen nazi. Ik denk niet dat je veel keus had destijds, en als je ziet hoe lang het duurde voor men in het algemeen doorkreeg heoe ver het allemaal ging is het ook best aannemelijk dat veel mensen lid werden zonder de onderliggende agenda te steunen. Er zijn nog steeds mensen die ontkennen dat het allemaal ooit gebeurd is, dus ach. Het gaat ook niet eens om het lidmaatschap, maar meer om het gegeven dat de man in alle toonaarden ontkende dat hij lid geweest was. Maar ook aangaf dat hij er van baalde dat hij nooit vrijuit mocht spreken. Misschien vindt iemand nog wel een dagboek of brief waarin hij het uitlegt, maar ik denk dat we nu overgeleverd zijn aan de X-stormtroepen.
7 Reacties
Norsemen
Norsemen5 okt. 2023 - 7:00
Een nazi is letterlijk genomen een aanhanger van de NSDAP. En lid zijn gaat nog een stapje verder dan aanhanger zijn. Dus lid zijn van de NSDAP maakte je wel een nazi.
Mark Huysman
Mark Huysman5 okt. 2023 - 7:41
[Lid zijn van de NSDAP maakte je nog geen nazi.] Nee, Bernhard zal zeer beledigd zijn geweest als iemand hem toen nazi genoemd had. Net als deze meneer: https://www.youtube.com/watch?v=zvgZtdmyKlI
itsme3
itsme35 okt. 2023 - 8:20
@Norsemen "Een nazi is letterlijk genomen een aanhanger van de NSDAP. En lid zijn gaat nog een stapje verder dan aanhanger zijn. " Je hoeft geen aanhanger te zijn om ergens lid van te zijn. Indertijd was de halve sovjet unie lid van de communistische partij enkel en alleen omdat dat de enige mogelijkheid was om carriere te maken.
Volrin
Volrin5 okt. 2023 - 8:43
Toen Bernhard lid werd en was, was de meerderheid van het land geen lid van de partij. Dus het is echt onzin om te beweren dat er geen keus was.
MichielV2
MichielV25 okt. 2023 - 9:20
Lid zijn van de NSDAP maakt je nog geen nazi ??? Cognitieve dissonantie?
Jan Wijn
Jan Wijn5 okt. 2023 - 9:33
Hanny Schaft en duizenden andere verzetsstrijders hadden wel een keus, al lang voor de oorlog zoals Marinus van der Lubbe. Men had de keus om niet bij de NSB of de SS te gaan. Men had de keus om niet te collaboreren en zoals de meesten uit angst zich gedeisd te houden.
BrotherV
BrotherV5 okt. 2023 - 15:32
"Lid zijn van de NSDAP maakte je nog geen nazi" Toen stopte ik maar met lezen.
Gio Servas
Gio Servas
5 okt. 2023 - 3:51
Ik denk sowieso wel dat het een storm in een glas water is. Als ik mij niet vergis is hij er 3 jaar later weer mee gestopt en dat hij dit verzwegen heeft, kan ik mij voorstellen. Als hij in 33-36 had geweten wat de NSDAP later zou uitvoeren, dan was hij waarschijnlijk nooit lid geworden en de rest van zijn leven restte dan de schaamte die hij liever verzweeg. Tenminste, ik zou mij dat kunnen voorstellen.
2 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman5 okt. 2023 - 7:55
[Als ik mij niet vergis is hij er 3 jaar later weer mee gestopt] Omdat hij zich ging verloven met prinses Juliana en men in Nederland niet stond te juichen over het nazisme. Geen principiële breuk met het nazisme dus. Zoals Olav elders schrijft brachten vrienden van hem de Hitler-groet op het verlovingsfeest. [Als hij in 33-36 had geweten wat de NSDAP later zou uitvoeren, dan was hij waarschijnlijk nooit lid geworden] Iedereen die in deze periode lid werd wist op z’n minst dat de NSDAP: -virulent anti-joods was en een flink aantal wetten had ingevoerd om het leven van joden kapot te maken -vakbonden en linkse partijen vernietigd had en mensen in concentratiekampen had opgesloten (Dachau was al in 1933 geopend) -Duitsland in een dictatuur had veranderd.
Olav Meijer
Olav Meijer8 okt. 2023 - 1:26
Op 1 mei 1933 was al de beruchte Ermächtigungsgesetz (24 maart) aangenomen, die Hitler dictatoriale bevoegdheden gaf. De Rijksdagbrand gold als officiële aanleiding.
LaBou
LaBou
4 okt. 2023 - 20:59
"Op 27 februari 1933 stak de Nederlandse revolutionair Marinus van der Lubbe om een daad te stellen de Rijksdag in brand." Daar verschillen de meningen over: https://www.ad.nl/binnenland/marinus-van-der-lubbe-stak-rijksdag-niet-in-brand~a2728180/
3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst5 okt. 2023 - 8:42
Ik ben met Lou de Jong van mening dat Marinus van der Lubbe wel degelijk de rijkdag in brand gestoken heeft. Niet zo lang na de machtsovername liet Willi Münzenberg, die ik als een groot voorbeeld beschouw overigens, het Braunbuch samenstellen met een overzicht van de schanddaden van de nazis. Daarin staat dat zij zelf de rijksdag in brand staken op het moment dat Van der Lubbe daar liep te scharrelen met lucifers om het zo te zeggen. Münzenberg was een vooraanstaand lid van de KPD, die in de Weimarrepublik linkse bladen uitgaf die de lijn van de communisten volgde. Hier is een nummer van zijn Welt am Abend https://www.google.com/search?q=Welt+am+Abend+19.+Mai+1928&oq=Welt+am+Abend+19.+Mai+1928&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOTIHCAEQIRigAdIBCTEyNDE0ajBqN6gCALACAA&sourceid=chrome&ie=UTF-8#vhid=aJwNixy7HB5ksM&vssid=l En dit is de Arbeiter Illustrierte Zeitung op een pagina van de site Muënzenbergforum.de https://www.muenzenbergforum.de/tag/aiz/ Ik raad die hele site sterk aan.
LaBou
LaBou 5 okt. 2023 - 10:31
Die mening mag HvdH hebben, dat is zijn goed recht. Anderen zien het anders en om dan je mening als vaststaand feit te brengen gaat wel ver.
Hanvander Horst
Hanvander Horst5 okt. 2023 - 15:00
De consensus onder historici dat het Marinus van der Lubbe was, is anders groot.
guy yacobi
guy yacobi
4 okt. 2023 - 20:02
die bernhard was duidelijk een voorganger van rutte; liegen tot in het graf misschien is rutte wel een soort proxy buitenechtelijke of proxy geadopteerde zoon van die ouwe nsdap-er rutte moet het ergens geleerd hebben, dat liegen, die geheugenstoornis moet toch ergens vandaan komen
1 Reactie
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa4 okt. 2023 - 21:10
Rutte wilt ook met terugwerkende kracht graag lid worden van de NSDAP.
Gompie2
Gompie2
4 okt. 2023 - 19:32
Nu die stadhoudersbrief nog! https://nl.wikipedia.org/wiki/Stadhoudersbrief
2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst4 okt. 2023 - 21:55
Ik denk dat die niet bestaat of dat het een vervalsing van de Abwehr of een vergelijkbare instantie is om Bernhard bij de geallieerden verdacht te maken. Zulke acties ondernam men wel vaker ook aan geallieerde kant.
Gompie2
Gompie25 okt. 2023 - 11:12
En Christiaan Lindemans heeft-ie ook nooit ontmoet?
Gompie2
Gompie2
4 okt. 2023 - 19:29
Nu die stadhoudersbrief nog!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor