Donald Trump, het reality tv genie dat door de Amerikanen is gekozen om het land om te vormen tot een real life version van de visionaire comedy Idiocracy, heeft een drastische verhoging van de invoerbelasting voor alle goederen afgekondigd. Prijzen voor producten die buiten de USA worden gemaakt worden, daarbij met tientallen procenten tegelijk verhoogd. Trump wil zo een einde maken aan de vrije wereldhandel. Hij is ervan overtuigd dat producten dan weer lokaal gefabriceerd gaan worden. Economen voorspellen dat het gaat leiden tot een wereldwijde krimp van de economie, zeker als landen met gelijke munt terugbetalen en de invoerbelasting voor Amerikaanse producten verhogen. Een iPhone bijvoorbeeld kan dan ineens een paar honderd euro duurder worden.
De grootste handelspartners, de EU en China, krijgen heffingen opgelegd van 20 respectievelijk 34 procent. Voor China komt dat nog eens bovenop heffingen die al eerder door de VS zijn opgelegd. Ook Japan (24 procent) en het snelgroeiende India (26 procent) zien hoge heffingen tegemoet. Door de EU-landen werd rekening gehouden met tarieven ergens tussen de 10 en 25 procent. Deze heffing komt dus hoog uit binnen die bandbreedte. (...) Dat maakt een scenario waarschijnlijker waar veel economen al maanden voor waarschuwen, waarbij andere landen Amerikaanse heffingen met eigen heffingen beantwoorden. Economische groei zal volgens hun berekeningen in alle landen, zeker ook in de VS, klappen oplopen en sommige landen kunnen in een recessie worden gestort. Consumenten zullen de nieuwe heffingen doorgevoerd zien in hogere prijzen die ze in de winkel moeten betalen. De inflatie stijgt dan weer. Bedrijven zien hun inkoopkosten oplopen en hun productieketens ernstig verstoord raken. De onzekerheid zal toenemen, bedrijven zullen aarzelen waar ze het beste in de wereld kunnen investeren.
Trump heeft alle economische kennis over de ingewikkelde methodes om wereldhandel in goede banen te leiden ter zijde geschoven en hanteert een eigen tarievenmodel. Het Witte Huis beweerde dat daar een gecompliceerde methode voor werd gehanteerd maar een financieel journalist doorzag al snel hoe de bizarre tarieven tot stand waren gekomen: "Ik ben er net achter waar die neptarieven vandaan komen. (...) Ze namen ze voor elk land gewoon ons handelstekort met dat land en deelden dat door de export van dat land naar ons. Dus we hebben een handelstekort van $ 17,9 miljard met Indonesië. De export naar ons is $ 28 miljard. $ 17,9 / $ 28 = 64%, wat volgens Trump het tarief is dat Indonesië ons in rekening brengt. Wat een buitengewone onzin is dit."
NRC wijst op een ander plan achter de verhoging van de invoerbelastingen. Hij zou daarmee andere belastingen kunnen verlagen. Daarbij wordt er geen rekening mee gehouden dat het belemmeren van de import grote economische schade gaat aanrichten.
Daarnaast zit er meer gebruikelijke onzin in. Zo worden ook de belastingen verhoogd voor eilanden waar allleen wat pinguins wonen. EU-topvrouw Ursula von der Leyen heeft gewaarschuwd voor de chaos die Trump ontketent: "alle handelspartners van de VS zullen getroffen worden. Medicijnkosten zullen stijgen, boodschappen worden duurder en de inflatie gaat omhoog."
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.