De extreemrechtse prutscoalitie die de mond vol heeft van "bestaanszekerheid", zadelt Nederlandse gezinnen de komende jaren op met miljarden aan lastenverzwaringen als direct gevolg van het kabinetsbeleid. Dit blijkt uit een recente analyse van de voorjaarsnota door het Centraal Planbureau (CPB).
Waar het kabinet-Schoof "zuinigheid" predikt, komt de rekening vooral bij huishoudens terecht. Na een relatief bescheiden lastenstijging van 200 miljoen euro dit jaar, volgt een forse verhoging van 3,8 miljard euro in 2026, oplopend naar 4,3 miljard euro in 2027. In 2028 volgt nog eens een extra last van 1,8 miljard euro.
Het CPB waarschuwt dat de tijdelijke verlichting door lagere energiebelasting en premies voor de Zorgverzekeringswet "in latere jaren teniet wordt gedaan" door andere maatregelen.
De voorjaarsnota, waar coalitieleden PVV, VVD, NSC en BBB na 26 uur onderhandelen een akkoord over bereikten, bevat diverse maatregelen die direct de portemonnee van burgers raken. Zo gaan mensen meer belasting betalen over spaargeld en ander vermogen, wordt de inkomstenbelasting verhoogd en is de bijna-gratis kinderopvang met twee jaar uitgesteld. Ook wordt er bezuinigd op het kindgebonden budget en wordt de WW verkort van twee jaar naar achttien maanden.
Tegelijkertijd stijgen de lasten voor bedrijven aanzienlijk minder hard: 900 miljoen euro volgend jaar, 700 miljoen in 2027 en 900 miljoen in 2028.
Het CPB twijfelt ook aan de haalbaarheid van verschillende bezuinigingsplannen. Zo worden de voorgenomen kostenbesparingen van 22 procent op ministeries "niet plausibel" genoemd en zijn besparingen op de asielketen "met grote onzekerheid omgeven". Niet in de laatste plaats omdat verantwoordelijk PVV-minister van Vreemdelingenhaat Marjolein Faber geen flauw idee heeft waar ze mee bezig is.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.