Het UMC Utrecht heeft de ontzegging voor ZEMBLA-journalist Ton van der Ham per direct ingetrokken. Dat heeft het ziekenhuis woensdagmiddag in een telefoongesprek aan Van der Ham zelf laten weten. Het besluit komt een dag nadat BNNVARA bekendmaakte naar de rechter te stappen omdat het ziekenhuis aanvankelijk weigerde om het toegangsverbod op te heffen.
In het telefoongesprek liet de perswoordvoerder van het UMCU aan Van der Ham weten:
"De ontzegging heeft tot een beeld geleid dat wij niet willen. Namelijk dat we de persvrijheid zouden willen beperken. Daar gaat het ons absoluut niet om."
BNNVARA sommeerde afgelopen vrijdag de Raad van Bestuur van het UMCU de ontzegging dinsdag voor twaalf uur ’s middags in te trekken. Dat weigerde het ziekenhuis. Daarom liet BNNVARA dinsdag weten een kort geding aan te spannen tegen het ziekenhuis. Een dag na die bekendmaking krabbelde het ziekenhuis terug en liet de woordvoerder van het UMCU weten dat ‘met de kennis van nu’ het toegangsverbod voor een jaar de verkeerde maatregel was.
Aangifte blijft staanVan der Ham werd opgepakt bij een lezing over openheid in het UMC Utrecht. Een terminaal zieke patiënt, Adrienne Cullen die door een fout van het ziekenhuis niet meer genezen kan worden, gaf de lezing. Het ziekenhuis deed daarna aangifte tegen Van der Ham en ontzegde hem de toegang tot het ziekenhuis gedurende een jaar. Die aangifte blijft wel staan, alleen het toegangsverbod is ingetrokken.
In de persverklaring van het UMC Utrecht staat een motivering voor de aanhouding van ZEMBLA-journalist Ton van der Ham: “Uitvoering van het beleid heeft op 13 april jl. geleid tot de aanhouding van een journalist, nadat hij diverse malen was verzocht om niet te filmen en hij daar geen gehoor aan gaf.”
Deze zin in de verklaring van het ziekenhuis is volgens ZEMBLA en BNNVARA onjuist. Van der Ham had juist een afspraak om mevrouw Cullen na de lezing in het ziekenhuis te filmen. In de tijd dat Van der Ham moest wachten tot de lezing was afgelopen, heeft hij zich aan de afspraken met het UMC Utrecht gehouden en niet gefilmd in het ziekenhuis.
En wat je altijd ziet bij 'uitgekiende communicatie uitingen' is dat je eigen standpunt zoveel mogelijk als een feit wordt neergezet (zie eerste zin die je citeert die natuurlijk waar is). Kwestie van psychologie.
Interessant -
wat zou hierachter steken?
Ofwel de CEO van UMCU en zijn lakeien hebben ingezien dat zij onrechtmatig gehandeld hebben, en gerede kans zouden lopen om dat kort geding te verliezen (combinatie van normbesef en redelijkheid, plus angst voor decorumverlies), ofwel deze lieden begrepen dat de negative publiciteit nu al tot imagoschade geleid heeft, en ze wilden hun eigen 'uitstraling naar de zorgconsumenten toe' zo gauw mogelijk weer optimaliseren.
'een beeld dat wij niet willen' (maar dat Cliffie wel degelijk had, en nog steeds heeft)
'dat we de persvrijheid zouden willen beperken...daar gaat het ons absoluut niet om.' (maar, zo denkt Cliffie, daar ging het wel degelijk om)
'met de kennis van nu' (Cliffie herkent deze frase onmiddelijk als zijnde gemunt door een voormalig Nederlands eerste minister die zijn handen in onschuld wilde wassen na zijn hulpvaardigheid bij een illegale oorlog die miljoenen het leven kostte)
'...en daar geen gehoor aan gaf.' (dat deed hij evident wél, meneer de CEO)
Als ik van der Ham was, dan zou ik dat ziekenhuis regelmatig binnenwandelen, en mijn oor eens goed bij de eerlijke zorgverleners te luisteren leggen. Misschien dat die anoniem, in een berghok of wasruimte, graag wat interessante informatie willen delen.
(Ach, dat laatste zeg ik omdat ik zo graag naar Inspector Frost en Endeavour Morse kijk, mensen. Ik zie een realistische ziekenhuisthriller in het verschiet.)
Wast erachter zou steken is dat de advocaat van het ziekenhuis ze heeft verteld dat ze evenveel kans hadden om het geding te winnen als een sneeuwvlokje om intact zal blijven in de hoogovens van Tata steel.
De rancune van de persvoorlichter won het bij het instellen van het toegangsverbod.
Kennelijk heeft overleg met de advocaat van het ziekenhuis de onhoudbaarheid van dit verbod duidelijk gemaakt aan de verantwoordelijken bij het UMCU.
Van der Ham heeft zich keurig gehouden aan de aanwijzingen van de persvoorlichter, er was geen enkele reden om de journalist en zijn cameraman de toegang te ontzeggen.
Zembla heeft eerder aangetoond dat er misstanden in het UMCU bestonden die de patiëntveiligheid in gevaar brachten.
Niet prettig voor het ziekenhuis maar openbaarmaking was in het belang van de patiënten.
Tegen deze nieuwsgaring kon het UMCU niets ondernemen, De uitzending berustte op feiten die het ziekenhuis niet kon ontkennen.
Het UMCU een slechte verliezer?