Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Van #NaardeDam tot echte verbeteringen

  •  
02-11-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
13628865905_302549a1a4_k

© cc-foto: Sebastiaan ter Burg

We hebben concrete eisen nodig, die verder gaan dan een algemene oproep tot een ‘sociaal Nederland’
Ziekenhuizen worden ontruimd, basisscholen schakelen over naar een lesweek van vier dagen en Rutte-III besluit om de vennootschapsbelasting verder te verlagen. Dat is waarom de demonstratie van de FNV voor een sociaal Nederland op 10 november zo belangrijk is. Maar om te winnen moeten we harde eisen stellen en de krachten bundelen.
Drie dagen. Dat zat er tussen het nieuws dat het Slotervaartziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen uitstel van betaling hadden aangevraagd en het moment dat alle patiënten weg moesten zijn. Dit betekent dat honderden patiënten moesten worden overgeplaatst, honderden zorgwerkers werkloos gemaakt worden en duizenden mensen een grotere afstand moeten afleggen om bij een ziekenhuis te komen.
De voortvarendheid waarmee de ziekenhuizen, in het bezit van vastgoedondernemer Loek Winter, ontruimd werden, staat in schril contrast met de manier waarop wordt omgegaan met falende banken. Het zullen ook niet de laatste ziekenhuizen zijn: een kwart van de ziekenhuizen verkeert in financiële problemen. Achtereenvolgende regeringen maakten van de zorg een markt en van ziekenhuizen bedrijven die met elkaar concurreren om patiënten.
De ziekenhuissluitingen komen een maand nadat vier basisscholen in Zaandam de schoolweek noodgedwongen hebben moeten terugbrengen naar vier dagen vanwege een gebrek aan leraren. Op één school regelen ouders zelf dat hun kinderen die ene dag opgevangen worden. Dit lerarentekort is een direct gevolg van de jarenlange nullijn en een veel te hoge werkdruk waardoor veel docenten uitvallen. Er is veel meer geld nodig dan de door massale strijd afgedwongen 700 miljoen euro van vorig jaar.
Terwijl zorg en onderwijs kraken in hun voegen, wordt de 2 miljard euro die vrijkomt door het handhaven van de dividendbelasting uitgegeven aan extra belastingvoordelen voor het kapitaal.
Links in het offensief Rutte-III betekent een frontale aanval op de positie van de armen en werkenden. De vakbondsdemonstratie op 10 november is daarom een heel welkom initiatief. In de eerste plaats is het echter van cruciaal belang dat de inzet op een politieke confrontatie met het kabinet wordt gekoppeld aan de strijd die in de sectoren wordt gevoerd.
Dit is des te belangrijker omdat er nog steeds onderhandelingen gaande zijn over onze pensioenen. De bazen en het kabinet zijn er op gebrand om ons pensioenstelsel op termijn te privatiseren en de solidariteit tussen jong en oud te vervangen door persoonlijke pensioenpotjes. In ruil voor het minder snel verhogen van de pensioenleeftijd dreigt de vakbondsleiding nu akkoord te gaan met deze fundamentele hervorming van het pensioenstelsel.
Om onze belangen te verdedigen, hebben we een oriëntatie op strijd nodig, niet op inleveren aan de onderhandelingstafel. Maar in de tweede plaats hebben we concrete eisen nodig, die verder gaan dan een algemene oproep tot een ‘sociaal Nederland’. Enkel aansluiten bij de breed gedeelde woede over het kabinetsbeleid vertaalt zich niet naar politieke druk en zorgt ervoor dat deze woede evengoed naar rechts afgebogen kan worden.
Eisenpakket Daarom doen we een voorstel voor een eisenpakket dat de rekening legt bij de rijken, de publieke sector weer versterkt en de arbeidersklasse in een betere positie brengt om terug te vechten:
Haal het geld waar het zit. Schrap de verhoging van het lage btw-tarief en verhoog belastingen op vermogens en winst.
Loongolf nu. Na jaren van nullijn en stijgende kosten, is het tijd voor een inhaalslag. Terecht eist de FNV komend jaar een loonsverhoging van vijf procent voor werkende mensen.
Minimum omhoog. Het minimumloon en de uitkeringen moeten stevig omhoog. De ‘Primark Premie’ die bedrijven een extra subsidie geeft als ze hun personeel weinig betalen moet onmiddellijk van tafel.
Voer een studieloon in. Studenten moeten steeds hogere schulden maken om rond te komen. Uitwonende studenten moeten economisch zelfstandig kunnen zijn zonder met een torenhoge studieschuld te blijven zitten.
Investeer in betaalbare woningen. Wonen moet weer betaalbaar worden. Er moeten veel meer sociale huurwoningen worden bijgebouwd, de verhuurdersheffing moet van tafel en de hypotheekrenteaftrek moet worden gehandhaafd tot 350.000 euro.
Korter werken met behoud van loon. Het aantal werkenden dat thuis zit met een burn-out groeit, terwijl tegelijkertijd veel oudere werknemers moeite hebben met het vinden van een baan. Met een werkweek van 30 uur kan het werk beter verdeeld worden
Gegarandeerd pensioen. De collectiviteit in de pensioenopbouw moet worden gehandhaafd, elke generatie moet een geïndexeerd pensioen krijgen en de pensioenleeftijd moet terug naar 65 jaar.
Vaste contracten voor vast werk. Wie vast werk verricht moet ook een vast contract hebben. Flexwerk moet worden beperkt tot piekbelasting en inval bij ziekte of verlof.
Bundel het verzet In plaats van te onderhandelen binnen de smalle marges van de polder, is het belangrijk dat links tegenmacht bouwt op straat en op de werkplekken. De stevige cao-acties van de afgelopen jaren leggen daar een basis voor. Alleen op deze manier kunnen we de machtsverhoudingen in de maatschappij weer naar links schuiven en afrekenen met Rutte-III.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor