Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vandaag overschrijden we de draagkracht van de Aarde

  •  
08-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
686 keer bekeken
  •  
Earth Overshoot Day is de dag in het jaar dat we de de draagkracht van de Aarde overschrijden. De organisatie Global Footprint Network berekent elk jaar wanneer de menselijke consumptie de capaciteit van wat de planeet in een jaar kan dragen. Die dag is dit jaar maandag 8 augustus. Dat is 5 dagen eerder dan in 2015 en 11 dagen eerder dan in 2014.
Het World Wide Fund (WWF) meldt het volgende:
"Dat betekent dat we, op iets meer dan 7 maanden, verbruikt hebben wat de Aarde op 1 jaar kan produceren en dat we de komende maanden op het kapitaal van de planeet moeten teren"
Koen Stuyck van WWF België licht toe wat het belang van Earth Overshoot Day is en hoe de natuur steeds minder in staat is zich te herstellen en de menselijke consumptie te compenseren:
"Deze datum symboliseert zo de uitputting van het ‘natuurlijk budget’ dat we jaarlijks beschikbaar hebben: we stoten meer koolstofdioxide uit dan onze bossen en onze oceanen kunnen absorberen, we halen meer vis uit de zee en kappen meer bomen dan er jaarlijks kunnen bijgroeien. Sinds het begin van de jaren 70 van de vorige eeuw werd een kritische drempel overschreden. Sindsdien passeert de consumptie de draagkracht van wat de aarde jaarlijks kan produceren aan grondstoffen en absorberen in termen van vrijgekomen CO2. De mensheid werkt zich diep in de ecologische schulden en de klimaatverandering is daar het meest dramatische voorbeeld van."
Ook heeft Stuyck het over de gestelde klimaatdoelen en de motivatie die soms mist om die te behalen maar sommige landen zetten zich beter in dan andere. In Costa Rica is het bijvoorbeeld wel gelukt om in de eerste drie maanden van het jaar 97 procent van zijn energiebehoeften te dekken met hernieuwbare energie. En in Portugal en Duitsland is de capaciteit ook sterk uitgebreid. In Nederland is de voetafdruk ongeveer drie keer zo groot als het land zelf. Struyck:
"Als we de historische uitkomst van de klimaattop in Parijs ernstig willen nemen, dan moet onze CO2-uitstoot haast volledig verdwijnen tegen 2050. Dat vraagt een nieuwe manier van leven op onze planeet. Het goede nieuws is dat het mogelijk is, als iedereen betere keuzes maakt die zijn impact verkleinen en de politiek dat voluit ondersteunt."
De uitputting van de aarde wordt vooral veroorzaakt door westerse landen maar de landen die er het meest last van hebben, door natuurrampen, droogte en hongersnood zitten in de derde wereld.
Bereken hier wat jouw voetafdruk is en hoe je die kunt verminderen
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor