Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vertel in het slavernijmuseum het héle verhaal over de slavenhandel hélemaal

  •  
20-02-2024
  •  
leestijd 7 minuten
  •  
3714 keer bekeken
  •  
ANP-430216478

Voor het Scheepvaartmuseum in Amsterdam ligt al meer dan dertig jaar de nauwkeurige replica van een spiegelretourschip, ooit het werkpaard van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Het origineel - met een singulier gebrek aan fantasie 'Amsterdam' genoemd - kreeg geen kans een schuldig schip te worden: op de eerste reis al zag de kapitein zich door een vliegende storm genoodzaakt haar op een Engels strand te zetten waar ze in het zand wegzakte. De 335 opvarenden wisten het vege lijf te redden.

En nu ligt er dus al drie decennia een nepper aan de kade, in een periode van acht jaar met veel ijver en grote precisie nagebouwd.  Daar is nu controverse over. Het Scheepvaartmuseum heeft de VOC-vlag uit de masten laten verwijderen  omdat er anders bij het publiek verwarring of opschudding zouden kunnen ontstaan. Eigentijdse kunstenaars hebben voor een 'meer inclusieve' vervanging gezorgd.

John Leerdam, een der kwartiermakers van het Nationaal Slavernijmuseum, is belachelijk gemaakt omdat hij zich liet interviewen over zijn taak met de Amsterdam als aanschouwelijk voorbeeld op de achtergrond. Hij zou bij het verkeerde schip hebben gestaan. Dat valt tegen. De Verenigde Oost-Indische Compagnie deed op grote schaal aan slavenhandel. Het is best mogelijk dat ook de Amsterdam daarvoor was ingezet als zij Azië had weten te bereiken. Niet als hoofdactiviteit in haar geval maar als een soort bijverdienste, door de VOC zelf of door bemanningsleden die zich bezondigden aan de streng verboden 'particuliere' handel.

Ik heb één keer aan boord van de Amsterdam gedineerd. Remmelt Daalder vierde er onderdeks met een echte 'blauwe hap' van de marine zijn promotie op het beroemde zeeschilderskoppel vader en zoon van de Velde. Het was een koele zomeravond maar toch was het binnenin het schip bedompt en nauwelijks te harden. Ik probeerde me voor te stellen hoe afschuwelijk het aan boord van zulke schepen moet zijn geweest op hun reis dwars door de tropen. Met honderden mensen op een schip van 1150 ton en een lengte van nog geen 50 meter. Met die hitte, vooral onderdeks. Met te weinig zoet water wegens gebrek aan laadruimte en voedsel dat tot de gevreesde scheurbuik zou leiden.

Ik moet altijd aan die ervaring denken als het over slavenschepen gaat. De VOC-vlag hoort juist wél aan de mast te wapperen. Ze maakt deel uit van het hele verhaal. Met dundoek van eigentijdse kunstenaars wordt dat verdoezeld.

'Vertel het Hele Verhaal' is niet voor niets de titel van het plan, dat de kwartiermakers John Leerdam, David Brandwagt en Peggy Brandon hebben gemaakt voor het Nationaal Slavernijmuseum. Eerst zag het er naar uit, dat het slechts over de trans-Atlantische slavenhandel zou gaan. Tijdens de vele gesprekken met het publiek bleek echter dat de slavenhandel in de landen rond de Indische Oceaan minstens zo belangrijk was. De kwartiermakers trokken daaruit de enig mogelijke conclusie: als het om een nationaal museum moet gaan, hoort deze kant van de Nederlandse geschiedenis er bij. En niet in een of ander bijrolletje.

 Om werkelijk héél te zijn dient het verhaal nog meer te omvatten: het mag niet louter een  geschiedenis van onderdrukking zijn. Het is net zo goed een relaas  van emancipatie en verzet. Het is tenslotte het hooglied van een bijzondere cultuur die tegen alle verdrukking in toch opbloeide. Bovendien – zo lezen wij – kan zo'n verhaal niet verteld worden zonder veel aandacht voor wat de opstellers van het plan 'complexe en gelaagde' Afrikaanse samenlevingen noemen. De eerste Nederlandse zeevaarders troffen goed georganiseerde rijken aan met een hoge cultuur en eeuwenoude tradities. Dat van rieten rokjes en armzalige hutjes is koloniale leugenpraat.

De toon en de stijl van Vertel het Hele Verhaal is gedreven, soms gezwollen en vaak emotioneel op het larmoyante af. Wie over de rol van Nederland in de slavenhandel schrijft, komt op zijn weg veel gevoeligheden tegen. Een verkeerd woord kan diepe psychische pijn veroorzaken. Ook daarmee hebben de kwartiermakers rekening moeten houden. Het staat er wel maar niet zo expliciet: die gelaagde en complexe samenlevingen in Afrika waren allemaal slavenmaatschappijen en niet zo zuinig ook. De Europese handelaren máákten geen slaven, ze kochten ze. Het ontbrak ze aan de mankracht en de wapens om het achterland te veroveren of mensen te kidnappen. Ze konden hoogstens met toestemming van de lokale machthebbers aan de kust eigen forten neerzetten. In Azië was dit net zo goed het geval. Grote koloniale veroveringen werden op enkele uitzonderingen na pas in de loop van de negentiende eeuw een haalbare kaart.

In West-Europa was de klassieke slavernij na de ondergang van het Romeinse Rijk langzaam maar zeker uitgestorven. In Afrika had dit stelsel zich in volledige omvang weten te handhaven.  In de vijftiende eeuw bezocht de Amazigh wereldreiziger Ibn Battoeta het machtige koninkrijk Mali. Hij zag overal slaven aan het werk, niet alleen in de zout- en kopermijnen of op het land maar ook in de huizen van de aristocraten en de  sultan zelf. Hij schrijft:

¨Wat ik afkeur, is het feit dat hun dienaressen, slavinnen en kleine meisjes naakt voor de mannen verschijnen met hun geslachtsdelen onbedekt. Gedurende de ramadan heb ik er veel in deze staat gezien want het is de gewoonte van de farariyya (hoge officieren) de vasten te breken  in het paleis van de sultan en elk van hen laat zijn eigen voedsel door twintig slavinnen binnen dragen, allemaal naakt. Een ander gegeven is dat hun dochters zich naakt en onbedekt in tegenwoordigheid van de sultan vertonen en dat zijn dochters naakt rond lopen. In de avond van de 25e ramadan zag ik 200 naakte slavinnen voedsel het paleis uit dragen samen met twee van zijn dochters met ronde borsten en niets om ze te bedekken

Nog een voorbeeld van traditionele praktijken: slaven van de Yoruba, een belangrijk volk in Nigeria, liepen de kans om op  bepaalde religieuze hoogtijdagen te worden geofferd. Zo vroeg de orixa (god) Esu, die we als Exu tegenkomen in de Afro Braziliaanse religie Candomblé,. om het offer van een vrouw.  Een behoorlijk aantal slachtoffers op je begrafenis verhoogde de status van de familie. Mensen met weinig geld slachtten hun oude en zieke slaven af maar rijken kozen er juist in de kracht van hun leven. Vaak waren ze speciaal als mensenoffer gekocht. Pas  aan het eind van de negentiende eeuw  kwam er langzaam maar zeker een einde aa dit gebruik, vooral  door actie van christelijke en islamitische predikers.

De rol van slavernij in de Afrikaanse samenlevingen zélf verdient duidelijke en zichtbare aandacht, die recht doet aan de betekenis van dit stelsel. Anders valt niet te begrijpen hoe Europeanen erin slaagden zoveel Afrikanen naar de Amerika's en Azië te ontvoeren. Even belangrijk zijn de bestaande slavenroutes die het personeel van de VOC in Azië aantrof.

Een element dat in Vertel het hele Verhaal volstrekt ontbreekt, is de zeer uitgebreide slavenhandel die werd bedreven onder de vlag van het Ottomaanse Rijk. Dit strekte zich uit van Marokko tot de Indische Oceaan en van de Donau tot aan de Perzische Golf. Veel slaven werden aangevoerd door kapers uit Noord-Afrikaanse havens. In de zeventiende en de achttiende eeuw liepen bemanning en passagiers op Europese schepen een reële kans terecht te komen op een slavenmarkt in het Ottomaanse rijk. Het totaal aantal Europeanen dat tussen pakweg 1600 en 1800 dit lot onderging, bedraagt ongeveer één miljoen. Daar waren minimaal tienduizend Nederlanders bij en waarschijnlijk veel meer.

Nederlandse slaven waren een goede investering. Je kon ze aan het werk zetten en vaak was de familie thuis bereid ze tegen hoge bedragen vrij te kopen. Deze praktijk wordt nu nog op grote schaal toegepast in Libië. Slachtoffers zijn Afrikanen die door de woestijn de kust proberen te bereiken in de hoop daar met een mensensmokkelaar de Middellandse Zee over te steken. Ook dit aspect van de slavenhandel verdient gepaste aandacht in het Nationaal Slavernijmuseum. Anders wordt niet het hele verhaal verteld.

Het is jammer dat de kwartiermakers deze zaak over het hoofd hebben gezien. Nederland kent tegenwoordig grote minderheden die hun afkomst terugvoeren op Marokko en  het Ottomaanse Rijk. Voor hen heeft dit aspect van de slavernijgeschiedenis een bijzondere betekenis. Dat geldt net zo goed voor de meeste Oost-Europese minderheden. Hun voorzaten werden actief bejaagd voor de slavenmarkten van Istanboel, Bursa, Trabzun en andere steden in het Ottomaanse rijk. Die van Caïro was eindbestemming voor veel vrouwen en meisjes uit Ethiopië en Eritrea. Ook bewaren etnische Nederlanders hier en daar nog herinneringen aan dit element in de slavenhandel, waar trouwens ook de nodige bekeerlingen aan deelnamen, zoals Jan Janszoon van Haarlem, waar Abdelkader Benali zo´n boeiende tv-serie over maakte.

Als al deze elementen in het Nationaal Slavernij Museum de aandacht krijgen die zij verdienen, wordt het er alleen maar sterker van. Dat is namelijk altijd het geval als je het héle verhaal ook hélemaal vertelt. Uiteindelijk wil je dat elke groep in het zo diverse Nederland de eigen slavernijgeschiedenis in dit nationale museum erkend ziet.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: het extraparlementair kabinet.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (21)

dirk den boer
dirk den boer
22 feb. 2024 - 19:34
Het verhaal van de slavernij: ik vrees het ergste daarover als ik nu ineens de onderschriften lees die in de musea nu te lezen zijn waar je naast de blanken, ook een zwart persoon ziet afgebeeld. Gisteren weer in het mauritshuis, de blanke dame lijkt verheven met haar waaier en kapsel, van de zwarte bediende weten we de naam niet eens. Nee, nogal wiedes, weten we de namen van de gewone figuren die Hals en Steen schilderden?? Het is werkelijk komisch wat ze tegenwoordig uit zgn schuldbesef (wat kopen wij of zij ervoor?) van maken in die musea..
1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer24 feb. 2024 - 17:54
En volgens mij heeft Robbin (met 2 b's dus) volledig gelijk met zijn beweringen over het onderwerp hier op dit blog, maar ik vrees dat meerderheid dat niet zo ziet.
Panthera
Panthera
22 feb. 2024 - 9:16
Een tip als het om buitenkunst gaat in Amsterdam, en je wil daar informatie over hebben. https://amsterdam.kunstwacht.nl/zoeken Hieronder kun je horen waarom bijvoorbeeld bij het beeld 'Zeeman op de uitkijk' op de kop van het Java-eiland de informatie in zijn tijd niet volledig was. https://amsterdam.kunstwacht.nl/css/frontend/kunstroute-oost/audiotour/1_Zeeman_op_de_uitkijk_Pieter_Starreveld_1950_herplaatst_in_2003.mp3
dirk den boer
dirk den boer
21 feb. 2024 - 11:54
Blijft de vraag spelen; waarom maken juist wij ons zo druk om dat slavernijverleden? In de musea en op monumenten van de Turken, Arabieren en Afrikanen kom je geen spoor van schuld of spijt erom tegen, en zelfs in Zuidelijk Europa niet, in het ethnologische (lijkt trouwens meer op een ethnocentrisch) museum van Madrid ook weinig of niets. Zelfs huidige spaansepolitici spreken nog rustig van het brengen van beschaving, christelijkheid en voorspoed in de voormalige Latijnse kolonies. Is het dan toch waar wat Bolkestein ooit beweerde, dat wij westerlingen een cultuur hebben die superieur is aan alle andere??
21 Reacties
Gerygrr
Gerygrr21 feb. 2024 - 15:26
Nee, wij zijn een multiculturele samenleving, geïnspireerd door veel grote denkers, zoals Desiderius Erasmus. De Tachtigjarige Oorlog zorgde voor de Calvinistische moraal, die ons ging bepalen als volk. De slavenhandel was binnen de Republiek van de 7 verenigde Nederlanden niet toegestaan. Bij andere geloven wel, de paus gaf indertijd zijn fiat aan het inpikken van grond van de “wilden”.
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 feb. 2024 - 17:04
Denemarken doet het rustig aan met de voorlichting over zijn slavernijverleden. https://en.natmus.dk/historical-knowledge/historical-themes/danish-colonies/the-danish-west-indies/slavery/
dirk den boer
dirk den boer21 feb. 2024 - 17:35
Over wie heb je het, ger, waar je het over " ons", hebt?Over de calvinisten, of over de nederlanders (waar de katholieke generaliteitslanden ook toe behoorden). Brabanders en Limburgers hebben 100en missionarissen geleverd die het christelijk geloof overal ter wereld verbreid hebben, Indonesie, Molukken, Afrika,China (heel erg vroeger). De paus had bepaald dat ook de wilden een ziel hadden, B. de las Casas (16de eeuw) begon ermee, en dat heeft uiteindelijk geleid tot de afschaffing vd slavernij, nergens anders vertoond, alleen dus in de westerse, beschaafde wereld (die voorop liep, en niet alleen in wetenschap en wapens),en de hegemonie die ze toen voerden dankzij overmacht, dat gaat nu dus veranderen, maar niet ten goede, vrees ik, kijk alleen eens naar die gekke Poetin!
dirk den boer
dirk den boer21 feb. 2024 - 19:29
Maar dat koloniale verleden vd Denen was natuurlijk wel minimaal, niet omdat ze zo moreel verheven waren, maar gewoon om andere redenen, te klein, te noordelijk, wel grappig dat in hun kolonieen een soortement van nedrlands gesproken werd, omdat die lui uit Guyana en Suriname kwamen (1000en slaven werkzaam op de vele plantages). Het schijnt dat die taal nu verdwenen is, alleen de alleroudsten daar spreken nog een woordje. Ja, zo gaat dat, een vriend van mij denkt dat ook het hele nederlands binnenkort (1 of 2 eeuwen) verdwijnt, en als ik de jeugd hoor praten, en ik mijn biertje bestel in cafes hier, kan ik me daar wel iets bij voor stellen.Overal elders en door de eeuwen heen altijd zo gegaan met kleine volkjes die onderworpen werden, zoals wij (want we hebben toch niets meer in te brengen, eigenlijk)...
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 feb. 2024 - 22:49
Het z.g. Dutch Creole is inderdaad uitgestorven. Onze eigen Nicoline van der Sijs heeft er ook nog over geschreven.
Gerygrr
Gerygrr22 feb. 2024 - 11:44
Beste Dirk, Dank voor je vraag. Ik heb het over de leiding, het bestuur van onze Republiek, de regenten. De 7 Verenigde Nederlanden. Zij lieten hun schepen handelen en deden aan die slavenhandel. Maar heel erg laf en inconsequent lieten ze geen slavernij toe in ons land. De slaven, die per ongeluk in Zeeland werden aangetroffen in e3n slavenschip zijn door de mensen bevrijd en vrijgelaten, ook door een rechter. Het protestantse geloof was staatsgodsdienst na de 80- jarige oorlog. Laf en inconsequent dus, dat men winsten behaalt door andere gelovigen hun vuile werk te laten doen!
Gerygrr
Gerygrr22 feb. 2024 - 11:49
Mijn Antilliaanse vriend heeft wel Deense roots en geen Nederlandse, anders dan gedacht. Dat van Denemarken klopt niet helemaal. Via de Maagdeneilanden veel uitwisseling kennelijk. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Deens-West-Indi%C3%AB
dirk den boer
dirk den boer22 feb. 2024 - 13:32
De koopman heeft het in de nederlanden altijd gewonnen van de dominee, Ger, maar dominee en pastoor bleven wel steeds preken dat het anders kon of moest op de preekstoelen. SInds val vd muur kwam er veel documentatie los van de herrnhuters in Herrnhut, ook veel brieven van prekers en slaven in Dutch Creole, gesproken op de Deense Maagdeneilanden. Heel interssant! Danielle noemt boven ook nog een nlse bron. Sinds kort is er een beweging in de US die de geschiedenis wil laten beginnen met het aan land treden van de eerste zwarten daar, op een NLs schip met kaapbrief, die lading zwarte slaven buitgemaakt hadden, maar niet wisten wat een slaaf was en wat je ermee kon, en sommigen ervan, meen ik, meegenomen hebben naar Vlissingen en daar de vrijheid gegeven. Maar ook hier al snel koopman die het won vd dominee, het begin van een profijtelijke slavenhandel voor de overal in opkomst zijnde tabaks en suikerrietvelden (waar de locale indianen het niet goed deden als werknemers, de afrikanen juist weer wel, ondermeer door hun resistentie tegen malaria). het is me wat, was me wat. Denen hadden trouwens een heel wat grote eiland als kolonie dan de caribische eilandjes, en hielden de bevolking daar er even flink onder als in de rest van de wereld het geval. Kinderen werden van hun ouders afgenomen, en in Denemarken opgevoed, dat weer wel...
Jozias2
Jozias222 feb. 2024 - 15:25
@dirk De Denen als onderdeel van de Vikingen hadden wel degelijk een grote rol met slavernij, veroveringen en kolonies. Waarom denk je dat Normandië zo heet?
dirk den boer
dirk den boer22 feb. 2024 - 18:57
Slavernij, Jozias, is al heel oud en overal bedreven, en zo gewoon als applepie. Maar waar laatste tijd (en nog niet eens zo erg lang) zoveel over te doen is, is de transatlantische handel en transport, met als lading de afrikaanse slaaf. Die beweging en die verontwaardiging is ook niet in NL begonnen, maar in de US, waar nakomelingen grote minderheid vormen en waar purisme en gelijkheidsidealen sterker leven dan waar ook (in Suriname nauwelijks een punt). Dus wat Germanen en Vikingen (en Ottomanen, Arabieren etc etc) ervan maakten is niet de deal hier, Denen deden ook even mee met plantages met zwarte slaven op de Maagdeneilanden. Daar gaat het hier om, en nergens anders om (of althans in veel mindere mate).
Jozias2
Jozias222 feb. 2024 - 20:55
@dirk Dat is juist de deal hier. Wie bepaald dat het over de trans-Atlantische slavenhandel moet gaan in een nationaal slavernij museum? Dat is juist de essentie van dit artikel. Waarom niet over Vikingen die Nederlanders (en anderen) tot slaaf maakten tijdens hun rooftochten?
dirk den boer
dirk den boer22 feb. 2024 - 21:42
Dat hele verhaal dat Han wil, verduistert nu net het narratief dat we graag willen horen, we willen graag een zwart-wit beeld zien en horen (zodat we verder kunnen met dat schuldbesef) en liever geen nuances, lees Robbin hier beneden die het duidelijk uitlegt.
DanielleDefoe
DanielleDefoe22 feb. 2024 - 23:33
Deense bronnen gaan wat mij betreft boven wiki. Wiki gebruikt ik uiteraard nooit.
dirk den boer
dirk den boer22 feb. 2024 - 23:43
Je kunt je ook afvragen, heeft een slavernijmuseum evenveel bestaansrecht, of potentiele bezoekers, als een feodaalmuseum, of horigenmuseum? Nee natuurlijk, naar een slavernijmuseum komen de mensen om nog eens bevestigd te zien hoe erg het was, behalve natuurlijk voor de rechtgeaarde historicus, die juist weer van nuances houdt. Maar een museum is er niet alleen voor die enkele historicus..het gaat om het publiek, om massa...(om kassa ook?).
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 feb. 2024 - 10:37
De Normandiers die Engeland veroverden waren "Fransen". Ze kwamen daar geen slaven halen.Na de eerste rooftochten naar de kust vestigden zich in de 8ste eeuw grote aantallen Scandinavische kolonisten in wat "Normandie" ging heten. Het is best een goed idee dit deel van de geschiedenis, net zo min als de Vikingexpansie in IJsland en Groenland, niet mee te nemen in een Nederlands museum over slavernij.
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 feb. 2024 - 10:46
PS de scandinavische kolonisten assimileerden en adopteerden de plaatselijke taal & cutuur.
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 feb. 2024 - 11:03
Voor een wat uitvoeriger verhaal over Denemarkens koloniale activiteiten zie bv https://nordics.info/show/artikel/the-colonialism-of-denmark-norway-and-its-legacies Noorwegen was ook een soort kolonie van Denemarken maar met geruime tijd een deel autonomie. Eigen wetten oa.
dirk den boer
dirk den boer23 feb. 2024 - 12:30
Het punt is natuurlijk, Danielle, dat er allerlei vormen van slavernij in de geschiedenis geweest zijn, van die vreselijke waarbij je moet denken aan een schip met veel te veel afrikanen in het bedompte vooronder, die al voor 40% gestorven waren voor aankomst (meer dus dan bij dat schip met 19000 koeien), en betrekkelijk welwillende en menselijke, zoals de verwelkoming van Odysseus door zijn slaaf Eumaius, de varkenshoeder. In een slavenmuseum willen we toch liever die eerste taferelen zien, om te gruwen en ons te ergeren (=feel good), en ons te realiseren dat we sindsdien wel wat opgeschoten zijn.
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 feb. 2024 - 13:17
De geschiedenis van de Friese vikingen is ook erg interessant maar niet zozeer als deel van het slavernijverleden. https://www.rug.nl/news/2017/11/medieval-frisia-more-_viking_-than-supposed
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 feb. 2024 - 13:27
dirk den boer De hang naar volledigheid deel ik dan ook niet. Wat mij betreft steken we ook de meeste tijd in het Nederlandse aandeel in de slavenhandel en plantagecultuur en beginnen we ook niet bij de pre-historie.
dirk den boer
dirk den boer23 feb. 2024 - 16:46
Dat verbaast me ook eigenlijk niets, Danielle, want we zitten over vrijwel alles op een lijn...
DaanOuwens
DaanOuwens
21 feb. 2024 - 8:01
Van der Horst wil een museum waar duidelijk wordt dat afrikaanse leiders die net een buurstam bijna uitgeroeid hadden langs de kust met palmbladeren zwaaiden naar passerende Hollandse schepen en smeekte om wat kralen waarna zij als dank de Hollandse ondernemers een paar honderd slaven meegaven. Die wisten ook niet wat ze daarmee aan moesten en brachten de slaven maar naar suriname om een nuttig en gezond leven te leiden op de plantages. Met deze manier van denken kan een aanpassing van de doelen van het Anne Frank huis niet ver weg zijn. Zonder het verhaal van dat palestijnse meisje dat smeekte om gered te worden maar toch werd gedood door israelisch vuur. En er moet natuurlijk ook aandacht komen voor de ambtenaren van de belastingdienst die keihard hebben gewerkt om het toeslagschandaal voor elkaar te krijgen. En natuurlijk het management van de NAM dat met grote tegenzin de Groningse aardbevingen moest veroorzaken moet aandacht krijgen. De slachtoffers moeten immers daders worden en de daders ook slachtoffer. Dat is de les van de geschiedenis.
4 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst21 feb. 2024 - 8:07
De les is dat geschiedenis zelden veel te maken heeft met de mythes waar jij je comfortabel bij voelt. Ik begrijp overigens niet wat jou aan mijn tekst mishaagt.
DaanOuwens
DaanOuwens21 feb. 2024 - 13:12
@ Hanvander Horst Jij schrijft: Ik begrijp overigens niet wat jou aan mijn tekst mishaagt. Het feit dat jij niet wil snappen waarom het van belang is dat het slavernij museum exclusief aandacht besteed aan het lot van de voorouders van de mensen die nu naast jou kunnen wonen en nog steeds geconfronteerd worden met de erfenis van die slavernij. Kortweg jouw zorgvuldig gecultiveerde desinteresse voor de mensen om je heen.
Hanvander Horst
Hanvander Horst21 feb. 2024 - 13:20
O ja, joh? En die Oost-Europeanen dan? En die Ethiopiërs, en die Eritreërs? En de Nederlanders van Marokkaanse of Turkse afkomst, wier voorouders misschien ook wel een rol hebben gespeeld in de slavenhandel? Je hebt een heel etnocentrisch beeld van het verleden op de een of andere manier. Niet vreemd. Zo heb je het geleerd maar tegenwoordig kijken we daar anders naar.
DaanOuwens
DaanOuwens22 feb. 2024 - 18:13
@ Hanvander Horst Jij schrijft: Je hebt een heel etnocentrisch beeld van het verleden op de een of andere manier. Niet vreemd. Zo heb je het geleerd maar tegenwoordig kijken we daar anders naar. Je laat zien dat je het niet willen snappen. De mensen die naast jou wonen interesseren jou dus geen bal. Ik kijk er niet anders naar. Jij vindt het belangrijker te melden dat anderen ook slaven hielden dan enige empathie voor de nabestaanden van de slachtoffers te hebben. En je gunt hen niet eens dat zij aandacht claimen voor hun achtergrond. Ik zou allerlei lullige opmerkingen kunnen maken over de zaken waar jij hier aandacht voor vraagt. Maar dat is mij te goedkoop. Ten aanzien van discriminatie en Israël/Palestina sla jij de plank fundamenteel mis.
DanielleDefoe
DanielleDefoe
20 feb. 2024 - 21:49
In de "vikingtijd" (AD400-1100) was Dublin een belangrijke hub voor de slavenhandel. De slaven werden heel Europa doorgesleept tot aan zelfs Anatolië toe. Rijke Ierse kooplui werden er nog rijker van. https://www.independent.ie/irish-news/when-medieval-merchants-traded-in-slaves-to-buy-wines-and-spices/30297692.html
JaapBo
JaapBo
20 feb. 2024 - 18:13
Goed artikel! Waar ook aandacht voor zou moeten zijn is de rol van het kapitalisme: hoe het mensen reduceert tot winst-objecten. De WIC deed aanvankelijk niet aan slavenhandel, tot ze op Braziliaanse plantages zelf slaven nodig hadden.
5 Reacties
Robbin_T
Robbin_T20 feb. 2024 - 20:51
Voor de 'uitvinding' van het kapitalisme bestond slavernij al duizenden jaren. Misschien kan iemand zelfs wel het argument maken dat de opkomst van het kapitalisme en de daardoor ontstane welvaart heeft geleid tot het afschaffen van de slavernij.
Volrin
Volrin21 feb. 2024 - 7:51
@Robbin_T "Misschien kan iemand zelfs wel het argument maken dat de opkomst van het kapitalisme en de daardoor ontstane welvaart heeft geleid tot het afschaffen van de slavernij." Geen steekhoudend argument.
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 feb. 2024 - 13:32
Mogelijk hebben slavernij en landbouw van voor de mechanisering toch veel met elkaar te maken.
dirk den boer
dirk den boer23 feb. 2024 - 14:00
Er wordt ook wel eens beweerd dat slavernij niet afgeschaft is uit morele overwegingen, maar omdat slafelijke arbeid niet meer nodig was na de industrialisering en mechanisering. Daar sta je dan als abolitionist...
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 feb. 2024 - 15:03
[Daar sta je dan als abolitionist...] Nah, dan kun je altijd nog een tijdje vrouwenkiesrecht tegenhouden. https://www.pbs.org/kenburns/not-for-ourselves-alone/abolition-suffrage
Ben  Liberaal
Ben Liberaal
20 feb. 2024 - 17:47
Wat ik enigszins onderbelicht vind is het volgende : toen slavernij halverwege 19e eeuw stopte en arbeiders op plantages wegtrokken,moest het ''werk'' vaak toch wel doorgaan. Met name in Suriname werden daarvoor Javanen (oa) naar de plantages gehaald die eigenlijk onder zelfde condities en omstandigheden hetzelfde werk deden als daarvoor de slaven. Over die toestanden lees ik helaas maar weinig. Een ''vergeten groep''??
3 Reacties
Volrin
Volrin20 feb. 2024 - 20:53
Helaas kan op de middelbare school maar een beperkt aantal uur x week aan geschiedenis besteed worden. Hierdoor worden veel dingen niet of onder belicht. W.b. slavernij wordt de vervanging in Suriname niet echt behandeld behalve af en toe een zinnetje over de nieuwe arbeiders die ook uitgebuit werden. Waar dan wel wat meer aandacht aan wordt besteed is de schuldslavernij in Indonesië waar de koelies in verstrikt raakten.
dirk den boer
dirk den boer22 feb. 2024 - 19:07
Als je het over het werk hebt dat op plantages bedreven werd (riet snijden, vervoeren, stapelen etc) hoef je niet zo ver weg in de tijd, dat wordt precies zo nog overal zo gedaan in Brazilie en Indonesie en elders. In de US en Australie is het gemechaniseerd, maar alleen daar en in de modernere delen vd wereld. Het is zwaar en ongezond werk, slecht betaald ook, echte slavenarbeid. Alleen niet meer door de echte slaven van toen. Ik heb in de laatste suikerplantage van Suriname, Marienburg, gewerkt, en gelukkig niet als veldwerker (nu ter ziele), dus kan het weten (veel Javanen, maar ook immigranten uit Brits Guyana, weinig Surinaamse creolen, die voelden zich daar te goed voor, en met recht).
dirk den boer
dirk den boer23 feb. 2024 - 14:06
In dat marienburg werd ook nog gewoon op de oude, arbeidsintensieve (dus slafelijke) manier gewerkt, voor het kappen werd de plantage ook nog eens in de brand gestoken, zodat alle oude blad wegbrandde en je er makkelijker doorheen kon, maar wel tussen al dat geblakerde spul heen, vreselijk, geen wonder dat het niet lang overleefde na de onafhankelijkheid (want modernisering van een en ander was er niet bij, per slot blijft het toch een failed state, als we Stef Blok mogen geloven).
pahan
pahan
20 feb. 2024 - 16:43
Het vreemde is, dat er weinig of niks geheim is aan de slavenhandel, maar dat inderdaad zelden of nooit het hele verhaal verteld wordt. Dat is dit natuurlijk ook niet, er zijn nog veel meer lagen in te ontdekken als je maar lang genoeg graaft. De slavenhandel op zich is niet bijzonder, dat speelt zich vandaag de dag ook nog af. Wat Nederland er mee gedaan heeft, is de reden dat men de vlag toch maar een beetje gestreken heeft. De scheepsbouw in Nederland is in zichzelf al een ode aan onmenselijkheid, ook nog wel een heel verhaal om te vertellen. O, enne... Blauwe hap? Hier moet ook nog een plasje overheen, beste Han. Zeker in het licht van het artikel.
DanielleDefoe
DanielleDefoe
20 feb. 2024 - 14:34
Voor een nationaal museum moet nu eenmaal gekozen worden. Internationaal is het einde nog niet inzicht. Handel in vrouwen en kinderen bloeit als nooit te voren. Ook in Azië is er een "niche markt" voor zwarte afrikaanse prostitutie.
5 Reacties
TheunT
TheunT20 feb. 2024 - 15:57
Er schijnen tegenwoordig zelfs meer slaven te zijn dan toen in absolute aantallen...
Willem van der Decken
Willem van der Decken20 feb. 2024 - 16:32
Deze reactie is verwijderd
DanielleDefoe
DanielleDefoe20 feb. 2024 - 18:51
Mijn advies zou zijn om de historie juist niet uitgebreid te behandelen maar verstandige keuzes te maken. Maar ik ben geen expert & mijn interesse in de slavernij beperkt zich tot Scandinavië. Een andere (Arabische?) reiziger, Ahmad ibn Fadlan, had het een en ander te melden over de slavinnen van de Russische Vikingen, al dan niet verzonnen.
Volrin
Volrin20 feb. 2024 - 20:56
@Theunt Gezien de gegroeide wereldbevolking is dat niet onverwacht.
DanielleDefoe
DanielleDefoe20 feb. 2024 - 21:50
TheunT er zijn in de tussentijd wat miljarden mensen bijgekomen.
Markzelluf
Markzelluf
20 feb. 2024 - 14:28
Het zou ook goed zijn als in het museum aandacht was voor de geldstromen rond de slavernij. Aan wie betaalden de handelaren? Wie ging er met de winst vandoor? en wat gebeurde er met dat geld? Of al de bemanningsleden van de boten die slaven vervoerden er rijk van werden, lees je in dit interessante verhaal (spoiler: de kapitein wel, maar het gros van de bemanning zeker niet). https://historiek.net/het-liep-slecht-af-met-slavenschip-en-leiders-d-eenigheid/49647/
4 Reacties
Volrin
Volrin20 feb. 2024 - 17:04
Dat is vrij algemeen bekend en ook we het op de middelbare school aan de leerlingen vertellen/uitleggen. Het waren vooral de rijke investeerders die er aan verdienden, niet de bemanning. En dat was ook al zo voor de slavenhandel. Bijvoorbeeld bij de Hanze handel in Noord Europa.
Markzelluf
Markzelluf20 feb. 2024 - 18:00
Maar wie verdienden er bijvoorbeeld geld mee in Afrika? Wordt dat ook behandeld? Zie bijvoorbeeld: https://www.historischnieuwsblad.nl/slavenhandel-maakte-afrikanen-rijk/
Volrin
Volrin20 feb. 2024 - 20:45
Er wordt vermeld dat de koningen en andere lokale machthebbers daar geld aan verdienden.
dirk den boer
dirk den boer22 feb. 2024 - 19:16
Ik vind een en ander ook vrij logisch, niets om over naar huis te schrijven. Het hele idee dat ieder mens gelijk is en zelfde rechten en welvaart zou moeten genieten is echt niet zo oud, zelfs niet in Europese landen. Buiten fort Europa bestaat het ook nauwelijks, ondanks de mensenrechten. Vandaar dat ze, als ze kunnen, op een bootje stappen en het hier gaan proberen.. Lees hierover Reybrouck, je gelooft niet wat je daar leest...
Mathijsco
Mathijsco
20 feb. 2024 - 13:09
Dank voor de leerzame en gedetailleerde uitleg. U doet er zijdelings uiteraard uw eigen 'diversiteits plasje' overheen maar de kern is machtig interessant. Goed dat u ook benadrukt dat slavernij in de tijd waar we het over hebben 'common sense' was. En niet -zoals bepaalde lieden graag willen doen beweren- een etnische kwestie. En inderdaad, om nog maar te zwijgen over de VOC-bemanning zélf, die niet zelden gerecruteerd werd met allerlei valse beloften om -eenmaal aan boord pas te bemerken in wat voor oorlogsmachine ze feitelijk waren belandt. 'In de boot genomen.'
5 Reacties
Zandb
Zandb20 feb. 2024 - 14:55
Mathijs Over welke lieden hebt u het dan? Ik citeer: "Goed dat u ook benadrukt dat slavernij in de tijd waar we het over hebben 'common sense' was. En niet -zoals bepaalde lieden graag willen doen beweren- een etnische kwestie." Ik heb namelijk nog nooit ergens mensen zien of hoeren beweren dat slavernij een etnische kwestie was. Ik ben absoluut tegen discriminatie in welke vorm dan ook. Dan zou ik daar meteen kritiek op leveren. Tenslotte denk ik dat de jongens die voor de Duitsers in Rusland gingen vechten net zo in boot genomen werden als diegenen die op een slavenschip aanmonsterden. En wat bedoelt u in vredesnaam met een "diversiteitsplasje". Wat wilt u nu weer met zo'n frame, dat dus kant noch wal raakt, in een kwaad daglicht stellen?
Mathijsco
Mathijsco20 feb. 2024 - 15:36
Deze reactie is verwijderd
Mohawk2
Mohawk220 feb. 2024 - 19:51
Mathijsco, Slavernij was "common sense"... ? Bedoelde je niet "common practice"? Anders kan ik geen chocola maken van wat je hier opschrijft. En net als Zandb ben ik ook wel benieuwd naar wat je bedoelt met het "diversiteitsplasje" van Han. Tot slot, ik heb hier in mijn inmiddels 15 jaar op Joop nog nooit iemand zien beweren dat slavernij een "etnische kwestie" was... waarmee je vast bedoelt het vermeende "woke"-idee dat slavernij uitsluitend een wit (o, sorry... blank) Westers ding was. Wat ik hier wel vaak gelezen heb zijn reacties op reageerders die te hoop liepen tegen excuses voor de slavernij, met als argument "andere volkeren deden het ook en slavernij bestaat nog steeds", dat dat een whataboutisme was (wat dus geen ontkenning is dat andere volken het ook deden noch dat slavernij nog steeds bestaat). Anderen deden/doen het ook is geen argument, zoals je vast wel weet. Maar dat zul je wel niet bedoeld hebben met "etnische kwestie", schat ik in na jouw manier van framen al talloze malen hier gelezen te hebben. Maar ik kan me natuurlijk vergissen...
Zandb
Zandb21 feb. 2024 - 8:40
Sorry van het 'hoeren', gelukkig niet op te vatten als 'de hoeren'.
Gerygrr
Gerygrr21 feb. 2024 - 15:30
Zandb, Jongens, die aanmonsterden op slavenschepen? Arme zwervende Duitse of Scandinavische gelukszoekers? Dronken gevoerd om ze te verleiden zich in te laten schepen? Weleens gelezen over het sterftecijfer onder de “pikbroeken?”
RobinParregea
RobinParregea
20 feb. 2024 - 13:03
Uitstekend , genuanceerd en leerzaam verhaal waarvoor dank !
Gerygrr
Gerygrr
20 feb. 2024 - 12:13
Bedankt, Han voor dit mondiale geschiedenislesje!
Volrin
Volrin
20 feb. 2024 - 12:06
"De Europese handelaren máákten geen slaven," Dit is gewoonweg onjuist. https://en.wikipedia.org/wiki/Slave_raiding#West_Africa " ze kochten ze. Het ontbrak ze aan de mankracht en de wapens om het achterland te veroveren of mensen te kidnappen." Maar ze hoefden dus niks te veroveren en gingen wel degelijk mensen kidnappen.
16 Reacties
Volrin
Volrin20 feb. 2024 - 12:10
Addendum: ook zijn er wel degelijk voorbeelden van Afrikanen die met geweld gedwongen werden mee te doen met de slavernij. https://www.thestkittsnevisobserver.com/the-myth-of-african-responsibility-for-the-slave-trade/
Sam V
Sam V20 feb. 2024 - 12:17
@ Volrin Hebt u het wel goed gelezen? In het begin probeerden de Portugezen het wel even, maar dat bleek al snel weinig kansrijk. Het was dan ook nagenoeg alleen opkopen, waarbij je natuurlijk wel kunt stellen dat de vraag ook aanbod genereert.
Robbin_T
Robbin_T20 feb. 2024 - 12:28
@Volrin Het artikel gaat vooral om reparations en daar past het narratief dat slaven gewoon te koop waren op lokale markten die ook voorzagen in de behoefte aan slaven voor lokale doeleinden niet echt lekker in. Er zullen vast en zeker ook mensen direct door Europeanen gekidnapt zijn maar laten we niet net gaan doen alsof er niet een levendige Afrikaanse slavenhandel bestond. De Arabieren en Afrikanen deden net zo goed aan slavernij het waren alleen de Europeanen die ze opkochten om ze vervolgens de halve wereld over te slepen omdat er mankracht nodig was in de nieuw opgerichte plantages in de kolonien.
Volrin
Volrin20 feb. 2024 - 12:50
@SamV "@ Volrin Hebt u het wel goed gelezen?" Jazeker. " In het begin probeerden de Portugezen het wel even," Onjuist, ook de Engelsen en niet alleen in het begin maar zelfs nog ruim 150 jaar na het begin: “In 1702, the Africans near Cape Mesurando complained to Willem Bosman of the Dutch West India Company that the English had been there, with two large vessels and had ravaged the country, destroyed all their canoes, plundered their houses, and carried off some of their people as slaves …. In 1716 the monarch of Fooni received five men from the Royal African Company’s chief agent on the River Gambia whose mission was to “panyar” (Kidnap) the people and make them slaves…..”." Het is dus gewoon feitelijk onjuist en misleiden om te stellen, zoals Han in dit artikel doet, dat: "De Europese handelaren máákten geen slaven, ze kochten ze." Het was beide. Ook de insinuatie dat alle Afrikanen (of in ieder geval de machthebbers) hier graag aan mee deden is gewoon feitelijk onjuist, net zoals het frame dat het exclusief aan de Europeanen te wijten was.
Gerygrr
Gerygrr20 feb. 2024 - 13:15
Volrin, Straks vertel je nog, dat onze Nederlandse voorvaders de Indiaanse bevolking van de Amerika’s hebben vermoord…. De Portugezen en Spanjaarden, daarna de erfgenamen van de gevluchte slachtoffers van de Spaanse inquisitie, zij erfden deze verschrikkelijke praktijken. Zoek het geld.
Miss Piggy
Miss Piggy20 feb. 2024 - 13:15
"In 1702, the Africans near Cape Mesurando complained to Willem Bosman of the Dutch West India Company" Aanvullend feitje, in Ghana wonen nog diverse mensen die van deze Willem Bosman afstammen. Ze dragen vaak de achternaam 'Bossman'
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine20 feb. 2024 - 13:21
@Volrin, ok, dus zo'n 5-10% van de slaven werd gekidnapt en de rest werd gekocht van andere Afrikanen? En niet alle Afrikaanse machthebbers deden hier graag aan mee, maar wel zo'n 90%? wat een nuance opeens.
Markzelluf
Markzelluf20 feb. 2024 - 14:21
Volrin, wellicht goed om even dit artikel van onverdachte bron (dagblad Trouw) te lezen. Je zult best gelijk hebben dat er inheemse Afrikaanse bewoners zijn geweest die door Europeanen als slaaf zijn gemaakt, maar dat is bepaald niet de meerderheid. Dat is natuurlijk ook onmogelijk, want hoe wilden die beperkte groep handelaren de binnenlanden intrekken om die duizenden mensen te kidnappen? Het beeld is vreselijker dan jij lijkt te vermoeden. https://www.trouw.nl/home/ook-afrika-verdiende-aan-de-slavenhandel~ba2a374d/?referrer=https://www.google.nl/
Volrin
Volrin20 feb. 2024 - 16:44
@Robin "@Volrin Het artikel gaat vooral om reparations en daar past het narratief dat slaven gewoon te koop waren op lokale markten die ook voorzagen in de behoefte aan slaven voor lokale doeleinden niet echt lekker in." Compleet irrelevant. Mijn punt ging over de bewering van Han dat Europeanen alleen maar slaven kochten en niet zelf kidnapten. Dat is gewoonweg niet waar. "Er zullen vast en zeker ook mensen direct door Europeanen gekidnapt zijn maar laten we niet net gaan doen alsof er niet een levendige Afrikaanse slavenhandel bestond." Laten we reageren op wat mensen daadwerkelijk schrijven en niet stropoppen aanvallen. Nergens heb ik geïnisinueerd, laat staan beweerd dat er geen Afrikaanse slavenhandel was. "De Arabieren en Afrikanen deden net zo goed aan slavernij het waren alleen de Europeanen die ze opkochten om ze vervolgens de halve wereld over te slepen omdat er mankracht nodig was in de nieuw opgerichte plantages in de kolonien." Nergens heb ik dit ontkent. Nogmaals, ga in op wat ik daadwerkelijk schrijf, houdt op stropoppen aan te vallen.
Volrin
Volrin20 feb. 2024 - 16:45
@Gerygr "Volrin, Straks vertel je nog, dat onze Nederlandse voorvaders de Indiaanse bevolking van de Amerika’s hebben vermoord…." Straks reageert u nog eens op wat ik daadwerkelijk schrijf in plaats van mij dingen in de mond te leggen. "De Portugezen en Spanjaarden, daarna de erfgenamen van de gevluchte slachtoffers van de Spaanse inquisitie, zij erfden deze verschrikkelijke praktijken. Zoek het geld." Gaat totaal niet in op het punt dat ik maakte.
Volrin
Volrin20 feb. 2024 - 16:48
@sunshine "@Volrin, ok, dus zo'n 5-10% van de slaven werd gekidnapt en de rest werd gekocht van andere Afrikanen?" Ik weet niet wat de percentages zijn, ik doe daar geen uitspraken, vooral ook omdat het niet uit maakt voor het punt dat ik maakte. "En niet alle Afrikaanse machthebbers deden hier graag aan mee, maar wel zo'n 90%? wat een nuance opeens." Nogmaals, Han stelde letterlijk dat Europeanen geen slaven kidnapten alleen kochten. Dat is gewoon feitelijk onjuist. Hij stelde ook dat alle Afrikaanse rijken waar wij die slaven van kochten dit vrijwillig deden. Ook dat is gewoon feitelijk onjuist. Dat is alles. De rest verzint u er zelf bij.
Volrin
Volrin20 feb. 2024 - 16:53
@Markzelluf "Volrin, wellicht goed om even dit artikel van onverdachte bron (dagblad Trouw) te lezen." Als u mij beschuldigt van het gebruik van onbetrouwbare bronnen, wees dan ook zo redelijk en eerlijk om met bewijs te komen. De bronnen die ik heb gebruikt, specifiek de stukken waar ik naar verwees komen uiteindelijk uit The Story of the Atlantic Slave Trade, 1440-1870 van de historicus Hugh Thomas. "Je zult best gelijk hebben dat er inheemse Afrikaanse bewoners zijn geweest die door Europeanen als slaaf zijn gemaakt, maar dat is bepaald niet de meerderheid." Ik heb ook NERGENS beweert of geïnsinueerd dat ze de meerderheid zouden zijn. Han stelde dat de Europeanen geen Afrikanen kidnapten. Dat is het enige wat ik corrigeerde. Want dat is gewoon niet waar. Het is niet relevant of dat vaak of weinig gebeurde. Het gebeurde, dus klopte de bewering van Han niet. "Het beeld is vreselijker dan jij lijkt te vermoeden." Nergens heb ik het gehad over hoe vreselijk het wel of niet was. Dit is dus wederom complete fantasie van uw kant. Reageer op wat ik schrijf, niet wat u verzint.
Markzelluf
Markzelluf20 feb. 2024 - 18:11
Volrin, ik zeg helemaal niets over jouw bronnen. Ik geef je gelijk dat er ook een aantal Afrikaanse mensen door Europese handelaren tot slaaf gemaakt zijn. Ik begrijp dus niet waarom jij mij beschuldigt van zaken die ik niet noem. Het enige dat ik stel waarmee je het oneens kunt zijn dat ik het onvoorstelbaar vind dat je door je ‘Peers’ gekidnapt wordt. En dat ik dat nog idioter vind dat door een totaal ander volk.
Gerygrr
Gerygrr21 feb. 2024 - 12:12
Volrin, Geschiedenis is een tijdlijn van elkaar uitlokkende gebeurtenissen. -De Zijderoute was onmogelijk geworden door de kruistochten. -De route over zee moest uitkomst bieden. -de Portugezen ontdekten de zeeroute. -vervolgens moest er een oorlog gefinancierd worden en de Spaanse koningen stuurden Columbus de andere kant op om goudland te vinden. -De inheemse bevolking die op de Caraïben woonden zijn uitgeroeid door de Spanjaard3n en werden ook eerst uitgeprobeerd voor slavenarbeid. De wereld kende altijd en overal slavernij. Niets nieuws. Geen slavernij geen kolossale wereldwonderen. De bijbel vertelt ook over eerste vrouwen en slavinnen van die vrouwen. Of er ergens sprake is van het kidnappen van mensen of het verhandelen van mensen, het zijn sowieso misdaden tegen de menselijkheid. En het komt voortuit machtswellust. En om edelen, hoog of laag, die de macht willen uitbreiden. En dan gaan ze ver, zeer ver….. Zoek eens naar Anna van Saksen.
Gerygrr
Gerygrr21 feb. 2024 - 12:15
Miss Piggy, Inderdaad! De vrouwelijke slaven deden hun best om zwanger te raken. Ze zaten opgesloten in de forten. wachtend op het transport. Zwangere slavinnen ontsnapten dat lot.
dirk den boer
dirk den boer22 feb. 2024 - 19:22
Niet alleen in de bijbel, Ger, ook in de koran. En in de kalifaten van IS en andere organisaties wordt het net als toen gewoon weer ingevoerd en bedreven. Zouden er NLse vrouwen zijn die dit meegemaakt hebben in Syrie en er een woordje over zouden kunnen vertellen? Nog niet gehoord, maar zou me niets verbazen..
Robbin_T
Robbin_T
20 feb. 2024 - 11:59
Het hele verhaal inclusief de details over de Arabische en Afrikaanse slavenhandel klinkt leuk maar of het past binnen het grote, boze, blanke westen narratief is maar de vraag. Ik denk dat we voorlopig nog in de collectieve boetedoeningsperiode zitten en dat de tijd nog niet rijp is voor nuance.
7 Reacties
Anna R. Chist
Anna R. Chist20 feb. 2024 - 13:13
Ik denk dat het museum bedoeld is voor de nabestaanden van slavernij die nu hier wonen. Daar vallen die andere situaties gewoon niet onder. Waarbij wel moet worden opgemerkt dat veel mensen dat verwarren met een bepaalde huidskleur.
Zandb
Zandb20 feb. 2024 - 14:57
Robbin Als dat het geval is, dan is dat een reden te meer - misschien weld e belangrijkste reden - om dat narratief dan aan te passen, door in een museum alles wat met slavernij te maken heeft, zo juist en objectief mogelijk voor te stellen
Robbin_T
Robbin_T20 feb. 2024 - 15:27
@Zandb Daar ben ik het volmondig mee eens.
Robbin_T
Robbin_T20 feb. 2024 - 15:31
@Anna R. Chist "Ik denk dat het museum bedoeld is voor de nabestaanden van slavernij die nu hier wonen. Daar vallen die andere situaties gewoon niet onder. " Ik neem aan dat het museum bedoeld is voor iedereen en niet alleen voor nabestaanden. Maar ook voor die nabestaanden is de situatie dat hun voorouders zeer waarschijnlijk door andere lokale Afrikaanse stammen gevangen zijn genomen en zijn verkocht aan Europese handelaren een onderdeel van het verhaal.
Willem van der Decken
Willem van der Decken20 feb. 2024 - 16:18
@anna, je schrijft ‘Ik denk dat het museum bedoeld is voor de nabestaanden van slavernij die nu hier wonen’. Dan moet er dus veel aandacht besteed worden aan de Barbarijse en Ottomaanse slavernij. Of had je het artikel niet goed gelezen? ‘Het totaal aantal Europeanen dat tussen pakweg 1600 en 1800 dit lot onderging, bedraagt ongeveer één miljoen. Daar waren minimaal tienduizend Nederlanders bij en waarschijnlijk veel meer. Nederlandse slaven waren een goede investering. Je kon ze aan het werk zetten en vaak was de familie thuis bereid ze tegen hoge bedragen vrij te kopen.’
Hanvander Horst
Hanvander Horst20 feb. 2024 - 16:55
Anna, waarom vallen die andere siuatie daar iet onder?
Robbin_T
Robbin_T20 feb. 2024 - 21:00
@Han Ik weet het natuurlijk niet maar doe een gok. Omdat de andere verhalen nuance aanbrengen in iets wat we liever zien als een simpel goed vs. fout narratief?
Sam V
Sam V
20 feb. 2024 - 11:49
Mooie uiteenzetting waaruit precies een groot deel van de problemen met de huidige opzet blijken. De hele voorgeschiedenis van dit slavernijmuseum ademt een eenzijdige blik uit. Kritiek hierop en op de excuses voor het slavernijverleden is ook geen racisme, maar veelal terecht in deze context. Eerder had dhr. Van der Horst al een goed stuk over de gewone mens in de provincie die als horige of nog erger zeker niet geprofiteerd hebben van de slavernijzaken in die tijden. Zolang de eenzijdigheid blijft, zal de kritiek blijven. Tevens een extra stok om progressief links mee te slaan.
3 Reacties
Zandb
Zandb20 feb. 2024 - 14:59
Sam Ik kan me daar niets bij voorstellen: "De hele voorgeschiedenis van dit slavernijmuseum ademt een eenzijdige blik uit." Maar u helpt me vast wel.
Sam V
Sam V20 feb. 2024 - 16:03
@ Zandb Om het mijzelf wat makkelijker te maken, verwijs ik naar een artikel van dezelfde heer Van der Horst uit 2021 alweer. Ook hier op Joop geplaatst. https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/advies-slavernijmuseum-is-eenzijdig-en-weinig-ambitieus
Zandb
Zandb21 feb. 2024 - 8:37
Sam Dank.
Willem van der Decken
Willem van der Decken
20 feb. 2024 - 11:46
Deze reactie is verwijderd
Jozias2
Jozias2
20 feb. 2024 - 11:30
Goed verhaal en dan mis ik nog de hedendaagse slavernij wat ook raakvlakken heeft met de hedendaagse consumptie maatschappij en varianten op de slavernij uit het verleden die we in Nederland kenden zoals de horigen en lijfeigenen.
Rutger Groot
Rutger Groot
20 feb. 2024 - 11:28
Goed punt. En sterker nog, áls je het hele verhaal over slavenhandel vertelt, inclusief de huidige slavenhandel, krijg je ook veel meer mensen mee. Met willekeur van deze kwartiermakers (wat hebben die dan in godsnaam de afgelopen jaren gedaan?) jaag je mensen alleen maar in het harnas.
Bert.van.der.Neut
Bert.van.der.Neut
20 feb. 2024 - 10:58
Deze reactie is verwijderd
1 Reactie
Zandb
Zandb20 feb. 2024 - 15:04
Bert Inderdaad zullen wie zich actief bemoeid hebben met de slavenhandel en wie daaraan goed verdiend hebben 'boete moeten doen'. Wat dacht u dan? Maar dat die niet allemaal als 'wit' aan te merken zijn, dat lijkt me nogal voor de hand liggend. Ik heb dan ook nog nooit ergens gelezen of gehoord, dat alleen witte mensen zich met slavenhandel bezighielden. Ons land heeft zich wel met slavernij/slavenhandel bezig gehouden en toevallig kunnen we stellen dat die mensen die ons land daarin vertegenwoordigden, inderdaad wit waren.
Anna R. Chist
Anna R. Chist
20 feb. 2024 - 10:50
Ik geloof niet dat het idee is dat het om een totaalplaatje gaat van de slavernij maar een inkijkje in de Nederlandse misdaden uit die tijd. Daar is namelijk behoefte aan.
5 Reacties
tinekea2
tinekea220 feb. 2024 - 13:27
nee hoor, wat mij betreft mag het hele plaatje verteld worden.
Bert.van.der.Neut
Bert.van.der.Neut20 feb. 2024 - 13:48
Deze reactie is verwijderd
Anna R. Chist
Anna R. Chist20 feb. 2024 - 16:26
Nou, ik weet niet precies wat de wet in Nederland was in die tijd. Ik weet wel dat Spanjaarden die wreedheden begingen in de Amerika's daar soms wel bij thuiskomst gelazer mee kregen. Het kan maar zo zijn dat de Nederlanders dus wel degelijk voor die tijd misdaden pleegden. Daarbij kun je relativeren dat je een ons weegt. Bepaalde zaken zijn altijd moreel twijfelachtig geweest. Eerst veroordeelden de Nederlanders de slavernij die bedreven werd door de Spanjaarden en Portugezen, dat was volgens de Nederlanders het gevolg van hun Katholieke dwaalleer, nette protestanten deden dat niet. Die ideeën vervlogen toen Nederland zelf haar imperium verder uitbouwde.
Geo1
Geo121 feb. 2024 - 0:09
Nee stel je voor je zou het totaalplaatje laten zien...dan zou ik als Surinamer van Javaans/chinese afkomst ineens zien dat ook andere volkeren slavernij bedreven en niet alleen de boze witte man....moeten we niet willen... Een museum heeft als functie zo compleet mogelijk de geschiedenis te belichten! En niet alleen wat een minderheid wil.Context is belangrijk en daar horen dus zo veel mogenlijk info bij....
Gerygrr
Gerygrr21 feb. 2024 - 15:38
Anna, Is er verschil met de handel en de ondernemers, die nu de wereld overtrekken? Denk aan de onderdelen geleverd voor de Israëlische vliegtuigen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor