Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VN-landen eisen dat China Oeigoeren vrijlaat uit detentiekampen

  •  
01-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1889 keer bekeken
  •  
ANP-403771420

Vijftig landen, waaronder Nederland, roepen China op om actie te ondernemen naar aanleiding van het VN-rapport dat eind augustus uitgebracht werd. Het rapport gaat over de ernstige mensenrechtenschendingen tegen de Oeigoeren.

De meeste landen die de oproep hebben gedaan zijn Westers. Zij hebben China onder meer gevraagd om de Oeigoeren vrij te laten die ‘willekeurig van hun vrijheid zijn beroofd’. Ook moet het land ‘het lot en de verblijfplaats van vermisten’ ophelderen en zorgen voor ‘veilige ontmoetingen en herenigingen'.  

De Oeigoeren zijn een Turkssprekende moslimminderheid, die uit de regio Xinjiang in het noordwesten van China komen. Naar schatting zitten een miljoen Oeigoeren gevangen in detentiekampen, waar zij volgens China ‘heropvoed’ worden. Zij zouden ‘afvallig’ zijn en een heropvoeding moeten krijgen om trouw te worden aan de Communistische Partij. Soms zitten Oeigoeren maanden vast in de zogenoemde heropvoedingskampen en weten hun familieleden niet waar ze zijn. 

De mensen die in deze kampen hebben gezeten, vertellen dat ze zijn gemarteld, seksueel misbruikt en afstand hebben moeten doen van hun eigen taal en religie. Ook hebben zij gedwongen abortussen laten plegen en zijn ze gesteriliseerd. Deze beweringen worden bevestigd in het VN-rapport van voormalige mensenrechtenchef Michelle Bachelet, die onder meer Oeigoeren heeft gesproken die in de kampen hebben gezeten. 

Volgens de tientallen landen is het rapport ‘onafhankelijk en gezaghebbend’. Zij wijzen erop dat China er informatie voor heeft aangeleverd. ‘’Het rapport levert een belangrijke bijdrage aan het bestaande bewijs van ernstige en systematische mensenrechtenschendingen in China", aldus de landen. 

China zal waarschijnlijk niets met de oproep doen. Vorige week organiseerden de landen een bijeenkomst vanwege het VN-onderzoek. China noemde het onderzoek vooraf een ‘Anti-Chinese gebeurtenis’ en een ‘politiek gemotiveerde bijeenkomst’. De misdaden die worden gepleegd in Xinjiang ziet China als ‘een interne aangelegenheid’. Peking zou geprobeerd hebben om de publicatie van het VN-rapport te voorkomen. In het rapport worden de schendingen van de mensenrechten geen genocide genoemd. Verschillende parlementen doen dit wel door de gedwongen abortussen en sterilisaties. 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor