Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Voelt een seksuele ervaring niet oké? Je kunt er direct iets mee… of toch niet?

  •  
25-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
misbruikverdriet

© cc-foto: Ulrike Mai

De overheid steekt veel geld in een campagne die slachtoffers van seksueel geweld aanmoedigt om hulp te zoeken, maar weigert extra middelen ter beschikking te stellen voor een organisatie die hen helpt.
Vandaag, maandag 25 november, is het ministerie van Justitie en Veiligheid de meerjarige campagne ‘Wat kan mij helpen’ gestart. De slogan is: ‘Voelt een seksuele ervaring niet oké? Je kunt er direct iets mee.’ Deze campagne moet slachtoffers van seksueel geweld sneller professionele hulp laten zoeken. En dat is heel belangrijk. Hoe eerder hulp, hoe kleiner de kans op schadelijke gevolgen zoals een posttraumatische stressstoornis. Ook de kans op herhaling (50 procent van de slachtoffers van seksueel geweld maakt het later in hun leven nog eens mee) neemt door snellere hulp enorm af.
Het is een ambitieuze campagne van J&V, want juist slachtoffers van seksueel geweld zoeken niet snel hulp omdat zij zich schamen of schuldig voelen. Op de bijbehorende campagnesite staan zowel verhalen van slachtoffers als informatie over waar je terecht kunt als je hulp zoekt. Een van die plekken is het Centrum Seksueel Geweld. Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) heeft 16 locaties verspreid over het land. Het CSG richt zich op de acute hulp: hulp aan slachtoffers die 7 dagen of korter geleden seksueel zijn misbruikt. Het is dé plek waar slachtoffers 24/7 terecht kunnen voor professionele multidisciplinaire hulp: Lichamelijke en Geestelijke Zorg, Politie, Slachtofferhulp en GGD. Alles onder 1 dak, naar model van de Rapecenters in Denemarken. En het werkt! Steeds meer slachtoffers weten het CSG te vinden en worden snel en goed geholpen. En de campagne van J&V gaat daar nog een extra schep bovenop doen.
Het CSG wordt grotendeels gefinancierd door de gemeenten, maar stevent door het succes ervan af op een tekort van 2 miljoen. Dat is al langer bekend. Vorige week, dus een paar dagen voor de start van de campagne van J&V, is gebleken dat rijk en gemeenten de 2 miljoen tekort van het Centrum Seksueel Geweld vooralsnog niet willen dekken. Dus wel substantieel geld steken in een campagne om slachtoffers van seksueel geweld te stimuleren snel hulp te zoeken en als zij dat dan gaan doen, hen met droge ogen alsnog in de kou laten staan.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor