Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geen afsluitingen en als energiebedrijven tegenwerken, is dat sabotage en steun aan de vijand

  •  
17-09-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3247 keer bekeken
  •  
ANP-330601076

Voer de aftopping van de energieprijzen met terugwerkende kracht in.

Eén ding moet je Rutte IV nageven: dit kabinet weet de Nederlandse bevolking heel goed in de rats te houden. Nu weer brengt Nu.nl het bericht dat een aftopping van de energieprijzen voor 2023 onmogelijk is. Daarmee worden honderdduizenden gezinnen acuut in de problemen gebracht. Zij krijgen hun rekeningen en krankzinnige voorschotvoorstellen ook niet pas volgend jaar. 

En dat terwijl de oplossing zo eenvoudig is. Klanten blijven voorlopig hun gebruikelijke voorschotten betalen. Het staffelsysteem wordt vervolgens met terugwerkende kracht ingevoerd. 

Het kabinet verbiedt voorlopig burgers van gas en stroom af te sluiten. Behalve misschien als ze er een wietplantage op zolder hebben. Rob Jetten doet zijn bij Op1 gedane belofte volledig gestand. Hij laat daar door tegenstribbelende energiebedrijven niets van af knibbelen.

Waarom? Omdat Nederland met zijn bondgenoten een economische oorlog voert. Die is deels de oorzaak van de torenhoge energieprijzen. Deze prijzen ondermijnen de slagkracht van ons volk. Juist nu die nodig is. Als de kosten van deze oorlog worden geprivatiseerd en gewone mensen de nekslag geven, zal het draagvlak snel verdwijnen. Dan ontstaat er chaos en sociale onrust. Dan zullen burgers inderdaad van boeren leren. Dan leidt deze economische oorlog niet tot de capitulatie van Rusland maar die van ons.  

Stroom en gas worden in Nederland afgesloten door de netbeheerders. De aandelen daarvan zijn of in handen van de Nederlandse staat, of van provincies, of van gemeentes. Het moet toch mogelijk zijn de directies bindende aanwijzingen te geven tot nader order niemand af te sluiten.

Minister Jetten houdt de tegensputterende energiebedrijven voor dat in een oorlog ook van hen solidariteit wordt verlangd. Tegenwerking zou je zelfs als sabotage en feitelijke steun aan de vijand kunnen beschouwen. In dit verband is het prettig te weten dat Vattenfall een Zweeds staatsbedrijf is. Zweden is een bondgenoot in onze economische oorlog. Het is lid van de EU en bezig toe te treden tot de NAVO. Stockholm kan ons moeilijk dwars zitten in onze strijd tegen Rusland, terwijl het zelf de dreiging uit het oosten acuter voelt dan wij. Vattenfall heeft overigens laten weten dat het zeker in staat is voor 2023 al aftopping in te voeren.

Essent is eigendom van het Duitse RSW, van oorsprong een conglomeraat van gemeentelijke energiebedrijven. Duitse steden bezitten nog ongeveer een kwart van de aandelen. Ook Duitsland vecht mee in onze economische oorlog. Het kabinet-Rutte kan via bondgenootschappelijke kanalen druk uitoefenen. 

Overigens kent Nederland zo'n 35 energiemerken waarvan er een aantal onderdeel uitmaken van de drie reuzen. Een grote rol speelt ook de Nuts-groep, waarvan het bekendste onderdeel Budget Energie is. De helft van de aandelen is in bezit van het investeringsbedrijf Waterland, ooit opgericht door multimiljonair Rob Thielen, die nog steeds voorzitter is van de Raad van Commissarissen. In 2009 stichtte hij samen met onder andere de bankier Dmitri Krukov in Moskou het investeringsbedrijf Elbrus Capital. Volgens zijn officiële website zit hij daar nog steeds in. Misschien kan minister Jetten deze Thielen manen zijn vaderlandse gezindheid nog eens te onderstrepen. 

De situatie waarin wij met zijn allen in geraakt zijn, is uniek. Zelfs in de Koude Oorlog bleven de rivaliserende machtsblokken op grote schaal zaken met elkaar doen. Zo zijn er ongetwijfeld lezers van deze site, die ergens nog een oude Praktika-camera in de la hebben liggen en daar destijds de goedkope Orwo rolfilms voor gebruikten. Die kwamen uit de DDR. En ook de Sovjet-Unie was al een belangrijk exporteur van olie en gas.

Nu proberen Rusland en het westen elkaars economie actief te ondermijnen, terwijl onze kant een bondgenoot bewapent om op het slagveld een strijd op leven en dood te leveren. De overheid mag van het bedrijfsleven eisen dat het meevecht. Dit betekent voor energiebedrijven dat zij meewerken aan het staffelsysteem en andere maatregelen die de regering in petto heeft om de economische slagkracht van Nederland te behouden.

En voor de rest niks. 

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Kuifje3
Kuifje3
20 sep. 2022 - 7:51
De beste oplossing van dit megaprobleem lijkt me als eerste stap dat de overheid de privatisering van de energiebedrijven terugdraait. Nationaliseren dus. Dat is wel niet “liberaal”, maar wel effectief. De genationaliseerde bedrijven kunnen dan een normaal bedrag rekenen voor de energie. Een tweede stap die hout snijdt is de door de overheid opgelegde belastinglawine op energie omlaag te brengen. Energie is een belangrijke levensbehoefte en behoeft geen torenhoge belastingtarieven. Vergeet niet dat meer dan de helft van de energienota in de staatskas verdwijnt en dat over de winst die de energiereuzen maken ook nog eens flink belasting wordt betaald. De derde stap (kan overigens per direct en met terugwerkende kracht worden ingevoerd) is een wettelijk maximum tarief op gas en elektriciteit. Een bekend gezegde luidt: “Waar een wil is, is een weg”. Ik vrees alleen dat de wil ontbreekt bij de heren en dames ook van Kaag1. Maar goed, what else is new?
Bouwman2
Bouwman2
19 sep. 2022 - 7:45
Met permissie: De premisse is : er zijn tegenstrevende energie bedrijven. De vraag is: is dat wel zo? Als de premisse onzeker is staat uw redenering op losse schroeven.
Gio Servas
Gio Servas
18 sep. 2022 - 11:08
Een land moedwillig een oorlog insluisen met als resultaat dat een heel groot deel van de bevolking eraan kapot kan gaan zonder een behoorlijk vangnet is landverraad en dient zo ook behandeld te worden.
Bouwman2
Bouwman2
18 sep. 2022 - 8:53
En voor de rest niks?
Déjà vu
Déjà vu
17 sep. 2022 - 23:42
In dit YouTube filmpje vraagt Pieter Omzigt zich af, waarom wij in NL veertig procent meer voor energie moeten betalen dan in de omringende landen. Ik denk dat de hoge energieprijs, voor een belangrijk deel, te maken heeft met speculeren. Misschien dat we de waarheid later zullen horen.
1 Reactie
Jansen7
Jansen718 sep. 2022 - 17:09
Economen hebben het al aangegeven: energiebedrijven hebben dit geld van de burger nodig om dat energietransitie te financieren. Nederland kan hier kennelijk een gidsrol vervullen vinden energiebedrijven en overheid. De overheid zal uiteraard tussen Prinsjesdag en de provinciale Statenverkiezingen met enige compensatie komen, Als ze nu al met compensatie komt, dan is de vereiste dankbaarheid van Nederlandse burger al verdwenen als ze naar het stemhokje moeten. 1) Voor de rest kan de hoge energieprijs onderhandelingsruimte zijn: alles wat regering en energiebedrijven nu meer vragen, bovenop wat andere laden doen, hoeft de regering straks niet te compenseren. Wiskundig is dat gewoon dan de sigaar uit eigen doos die de burger terugkrijgt. 2) een bekend fossiel energiebedrijf heeft naar verhouding erg veel invloed in Nederland. In omliggende landen zijn er nog veel andere dominante sectoren zoals (auto)industrie en die kunnen een belang hebben een belang dat de bevolking (thuismarkt) niet kaal wordt geplukt.
Thuiszitter
Thuiszitter
17 sep. 2022 - 20:26
Vandaag mijn laatste berekening voorschot mogen ontvangen ,, van 200 naar 500 naar 800 en nu naar 1000+ . Tot ziens en bedankt….
4 Reacties
Radio-Head
Radio-Head18 sep. 2022 - 8:50
Beste Thuiszitter, dat is zwaar k*t. Heb je een variabel of nog een vast contract? Bij mij probeerden ze het ook te verhogen(20x) terwijl ik nog 2 en half jaar vast heb, en ik steeds meer teruglever dan verbruik. Dit jaar hoogstwaarschijnlijk een positief electrisch terugleversaldo. Gasleiding heb ik niet meer. (Die bui zag ik een paar jaar geleden al hangen.) Ze probeerden het bij mij via de mail, zit aan boord, maar door mijn mail antwoord is het voorschot nu wel hetzelfde gebleven. Misschien dat je in eerdere bijdragen👏 op dit item van, van der Horst iets van nut kan vinden voor een oplossing. Succes in ieder geval.
Jansen7
Jansen718 sep. 2022 - 17:03
@Radio-Head: je lijkt per ongeluk de suggestie te wekken dat het een kwestie is van niet op lok-advertenties ingaan.
Radio-Head
Radio-Head19 sep. 2022 - 17:39
@Jansen 7 Nee hoor, het is zoals ik geschreven heb, nu betaal ik wel verrekte weinig en 20 keer verrekte weinig is nog weinig, maar toch vind ik het teveel omdat ik dus meer terug lever, dan voordat ik het contract in april j.l. afsloot.
Jansen7
Jansen719 sep. 2022 - 17:57
@Radio-head: bedankt voor de uitleg. Kennelijk rekenen de energiebedrijven heel veel voor de infra, en voor de administratiekosten uiteraard :-)
Peace ....
Peace ....
17 sep. 2022 - 13:41
Er zijn 3 zaken waar het klootjesvolk wakker van ligt: inkomen, energie, asielbeleid. Maar Kabinet is op reis, laat oren hangen naar EU of babbelt over klimaat. Kan er geen referendum opgesteld worden voor nieuwe verkiezingen ?
Panthera
Panthera
17 sep. 2022 - 13:21
Beste Han, Waarom zou Hans Wijers (D66) nooit een aftoppingsprijs in de Derde Energienota van 1995 hebben opgenomen, want het ging hem toen toch al om de verduurzaming van onze energiemarkt omdat er klimaatverandering aankwam.
Bouwman2
Bouwman2
17 sep. 2022 - 12:29
De economische slagkracht van Nederland wordt gevoed door het liberalisme en het vrije ondernemerschap. Dat systeem is niet volmaakt, maar is gebleken toch het beste resultaat te geven op de lange termijn. Beter dan de andere ismen. Dus stop met naar het verleden te verlangen. Opstandigheid is prima voor jonge mensen. Je weet wat Winston Churchill altijd zei?
6 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst17 sep. 2022 - 14:07
¨A fanatic is one who can't change his mind and won't change the subject."
Berend22
Berend2217 sep. 2022 - 15:30
Wat hebben we aan een vrije markt systeem dat zo fragiel is dat het te misbruiken is voor Geo politieke doeleinden. Putin heeft de zwakte van het private systeem goed ingeschat en er op ingespeeld.
EenMening3
EenMening317 sep. 2022 - 21:11
Er bestaat inderdaad geen beter systeem dan onze combinatie van democratie en getemperd kapitalisme. Er zijn veel experimenten gedaan met van het marxisme afgeleide ismen, maar die zijn allemaal grandioos mislukt. Er wordt nog steeds gezocht naar het "echte" marxisme, dat wel zou werken. Maar dat is net zoiets als zoeken naar de kwadratuur van de cirkel of naar de steen der wijzen, waarmee de alchemisten dachten kwik of vitriool in goud te kunnen veranderen. Als je ondernemingsgewijze productie afschaft, verdwijnt ook het creatieve element uit de economie. Bedrijven worden dan niet langer geleid door ondernemers maar door trouwe aanhangers van de partij, door bureaucraten. Of er wordt een vorm van arbeiderszelfbestuur opgezet maar wanneer iedereen verantwoordelijk is, is uiteindelijk niemand verantwoordelijk. Ons systeem kent natuurlijk de nodige problemen, maar die zijn oplosbaar. De economie draait goed, er komt dus veel belastinggeld binnen. De staatsschuld is laag, dus Nederland kan, wanneer dat nodig is, veel geld lenen tegen een betrekkelijk lage rente. Bovendien hebben we een enorme buffer in de vorm van de pensioenpotten, die nu ca 1,5 triljoen euro bevatten.
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine17 sep. 2022 - 21:46
@Berend, "Putin heeft de zwakte van het private systeem goed ingeschat en er op ingespeeld" Zojuist de melding dat de overschotten op de Russische balans teniet zijn gedaan, ze hebben inmiddels een flink tekort. De Russische overheid moet 10% gaan korten op alle uitgaven (behalve het leger natuurlijk). In Europa kan/moet de overheid de burgers door deze crisis heen slepen. In Rusland is het geld inmiddels op. Aub geen onzin dat het dus in Rusland of met Poetin (in een 'niet privaat systeem') economisch beter gaat. De Russische economie gaat instorten door de oorlog en verminderde energie export.
Jansen7
Jansen718 sep. 2022 - 17:01
Dat zover de steun van liberalen en de wetenschappers waar de politiek echt naar luistert (de economen). Economen kunnen alleen met karikaturen komen zoals het communisme of Venezuela. Dat het Rijnlandmodel prima functioneerde en welvaart EN rechtvaardigheid voortbracht EN armoede effectief bestreed zullen de belangrijkste economen (waar de regering echt naar luistert) verzwijgen. Ze zullen het TINA-argument gebruiken There Is No Alternative. En BELOVEN dat liberalisering en globalisering overheden het geld gaat geven om in de TOEKOMST de armoede op te lossen. Maar dat beloven economen al sinds de jaren '80 en '90, dus al 30 tot 40 jaar, de armoede bij de onderste helften neemt ondertussen schrikbarend toe, met de VS voorop.
Paul Spijkers
Paul Spijkers18 sep. 2022 - 23:55
Bouwman, je haalt zaken door elkaar. Dat er vrij ondernemerschap is wil niet zeggen dat er niks anders is, of dat het totalitair moet zijn. Sterker, er moet anders zijn, anders krijgt men binnen de korste keren een soort slavernij maatschappij met wat corporaties en magnaten aan de top. Een rechtvaardige maatschappij is een sociale democratie. Niet je gedroomde pitaten kapitalisme.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor