De in maart aangetreden voorzitter van de Partij voor de Dieren, Sebastiaan Wolswinkel (24), wil dat er binnen zijn partij een discussie op gang komt over de omgang met ‘mensenzaken’. De stap gaat in tegen de opvattingen van oprichter Marianne Thieme die wil vasthouden aan de huidige koers, gericht op dierenwelzijn en ecologie. Voor Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten was dat twee weken geleden reden om op te stappen. Ze vertelde dat van Thieme de fractieleden zich niet mogen inzetten voor ‘futiele mensendingen’. Wolswinkel werd tegen de zin van Thieme tot voorzitter gekozen.
In het AD antwoordt hij op de vraag of de koers van Thieme verlaten moet worden:
"“Dat is aan de leden. De grote vraag is: blijven wij ons richten op deze zaken of zijn er ook andere dingen waar wij ons als partij mee bezig kunnen houden? Gaan we verbreden? Dat laatste kan nuttig zijn, omdat we op die manier kunnen groeien. We kunnen de levens van mensen verbeteren, op zo’n manier dat ze beter in staat zijn om op te komen voor dier, natuur en milieu.”"
Volgens Wolswinkel heerst er op het ogenblik onduidelijkheid over de identiteit van de partij die bij de laatste verkiezingen groeide naar 5 zetels. “De verkiezingscampagne draaide om ‘Plan B’, voor een betere wereld. Ik kan mij voorstellen dat nieuwe leden daardoor de indruk hebben dat we een partij zijn met een brede taakopvatting. Daarover moeten we praten.”
Na de recente onrust is volgens een peiling van EenVandaag het vertrouwen in Thieme onder de kiezers dramatisch gedaald. Nog slechts 61 procent staat achter haar. Daarbij speelt ook mee dat Thieme te weinig zichtbaar zou zijn en te weinig open. Vorig jaar ging ze vier maanden met verlof zonder dat duidelijk was waarom precies.
"Linkse" PvdD-stemmers moeten zich afvragen wat ze doen bij een partij die heeft geholpen om Wilders' boerkaverbod de monsterlijke realiteit te maken die het nu is.
Wat wil je met deze ‘Guilt by association’? Wil je hiermee zeggen dat 'linkse' PvdD-stemmers in wezen racisten en/of fascisten zijn?
Voor de PvdD waren de bezwaren van feministische moslima’s tegen de vrouwonvriendelijk kledingvoorschriften bepalend bij de stemming over het zogenaamde ‘boerkaverbod’. Wat niet inhield dat daarmee ook bijval was voor de rest van Wilders’ agenda.
Het stemgedrag van de politieke partijen in beide Kamers is voor buitenstaanders vaak niet te volgen, zoals uit de volgende links kan leren:
https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/stemmingsuitslagen?
https://www.partijgedrag.nl/partijgelijkenis.php
Het ergste wat met de PvdD kan gebeuren onder invloed van draaikonten is dat de PvdD in plaats van de Nederlandse politieke beweging die zich sterk maakt voor dierenwelzijn gaat verworden tot een ''progressieve'' partij.
Wie kent ze niet, de ''progressieve'' partijen die over alles en nog wat een uitgesproken meninkje hebben. Afhankelijk van de windrichting voor en na verkiezingen.
En in afwisselende samenstelling de rechtse Rutte kabinetten gedogen. Of erger nog er zelfs aan deelnemen terwijl ze toch goed weten dat zonder hun hulp de Ruttes geen deuk in een pakje boter kunnen schoppen.
Zo slecht voor de democratie als de PvdD gaat verworden tot een partij die links lult en rechts zakken vult. Dat soort partijen zijn er al meer dan genoeg. Het enige dat een fusie van ''progressieven'' in de weg staat is de ego's en pluche zetels van de partij elite.
Nick de Stripper, Het gaat niet alleen om het verkiezings programma maar ook om aandacht voor mensen zaken in het debat. Is nu niet in evenwicht. Extra aandacht voor dierenrechten is goed
, maar aandacht voor mensen, naast dieren zaken zou beter in balans mogen zijn. Dit zal ook dierenrechten beter tot hun recht laten komen omdat nu wel een percentage van de bevolking wordt bereikt die zich toch al beter bewust is van de noodzaak om rechten van dieren te verbeteren.
En twee zinnen later zegt Wolswinkel:
"De grote vraag is: blijven wij ons richten op deze zaken of zijn er ook andere dingen waar wij ons als partij mee bezig kunnen houden"
Als de voorzitter het al eens is met de bewering...
Nou ja, ik stem dan ook niet op de PvdD, dus blijf lekker bezig met dierendingen.
Het gaat er om of je de partij vooropstelt (Wolsfwinkel) of de doelstellingen (Thieme). Veel goede ideeèn zijn inmiddels door bijna alle andere partijen overgenomen. Het resultaat valt tegen. Vooral de GeitenwollensokkenVVD van de heer Klaver heeft nogal een dubbele agenda. Toch denk ik dat de strategie van mevrouw Thieme de juiste op lange termijn is.
Als je een heel programma schrijft dan moet je ook dat hele programma belangrijk vinden en uitvoeren. Daarop hebben je kiezers je nl. gekozen.
Thieme is altijd op reis, ja met het vliegtuig, om dierenwelzijn te promoten. Als dat het enige is dan had ze geen politieke partij moeten worden maar een beweging.
Ze behoeft zich dus ook niet om het milieu te bekommeren toch?
Er zijn dit jaar al meer dan 100.000 dieren omgekomen door stalbranden, duizenden dieren tijdens de hittegolf door slecht geventileerde stallen. Er zijn gruwelijke beelden opgedoken uit slachthuizen, van veetransporten en uit stallen. Er is 1 partij die zich hier serieus druk over maakt, genaamd Partij voor de Dieren. Kan er dan nog enige verwarring zijn waarom mensen op deze partij stemmen? Deze mensen zitten echt niet te wachten op een partij die gaat zitten mekkeren over genderneutrale wc’s.
Er zijn 12 partijen die zich al exclusief richten op de belangen van mensen. Dat wil niet zeggen dat de Partij voor de Dieren niet goed is voor mensen, uit hun stemgedrag blijkt dat ze ook voor mensen tot de beste partijen behoren. De PvdD is ontzettend succesvol. Ik hoop dat ze niet ten onder gaat aan haar eigen succes, nu er mensen verschijnen die hun eigen ego’s boven het belang van de partij plaatsen.
Onthoudt de Partij van de dieren zich altijd van stemming als het om mensen dingen gaat?
Nee. Dan heeft dhr Wolfswinkel gewoon gelijk. Ook de PVDD kiezer moet weten waar de partij staat wanneer het om “ mensen dingen” gaat.
Ook een partij die op komt voor dieren rechten hoeft niet gevrijwaard te zijn van “ foute” meningen omtrent mensen onderwerpen. Ik ben overigens lid van de PVDD.
De sympathieke Sebastiaan Wolfswinkel wil aan de identiteit van de partij sleutelen; er moet een partij ontstaan met een bredere linkse doelstelling - zoals de andere eigenlijk.
Een fusie ligt dan in het verschiet. Maar dan wel als consequentie dat de compassie en concrete zorg voor dieren en het milieu niet meer het uitgangspunt van de partij kan zijn. Want zo is het ook gegaan met de beginselen van de PSP die opging in GL. Zijn de antimilitaristische en pacifistische principes niet vervlogen bij links? Dat zal met die van de PvdD ook gebeuren.
Bij nader inzien vind ik Sebasiaan Wolfswinkel, ondanks zijn sympathieke fysieke verschijning, een traditionele machtspoliticus die nog denkt in kwantiteit, waarmee hij zich als een onverholen conformist profileert. Begrijpelijk want bij traditionele politicus overheerst nu eenmaal het machtsdenken.
De traditionele partijen (helaas ook de linkse) gaan nog uit van een antropocentrisch beginselprogramma - een arrogante geesteshouding die tot een ongekende milieucrisis heeft geleid.
Het perspectief nemen, zelfreflectie en zelfkritiek zijn intellectuele eigenschappen, die een zekere mate van ethisch niveau vergen, ontbreken nagenoeg bij conformisten. Het gaat om eigenschappen die tot de meest verheven 'mensen dingen' gerekend moeten worden.
24 jaar , docent en romanschrijver en nu dus voorzitter van de PvdD , heeft een andere kijk als Thieme. Ik ben toch echt benieuwd hoe zich dit gaat ontwikkelen , lijkt erop dat het huidige bestuur aan de kant wordt geschoven . Dat zal niet zonder slag en stoot gaan .
Beste Sebas, als PvdD-lid van het eerste uur - of in elk geval een paar minuten daarna - zit ik absoluut niet te wachten op een voorzitter die maar van alles loopt te roeptoeteren in de media. Als je voorstellen hebt voor koerswijzigingen, zet ze op de agenda van het volgende congres. Hebben we het er dan over.
Hoewel deze partij t.a.v. dierenwelzijn en klimaat zinnige standpunten verwoordt, zou ik echt nooit stemmen op zo'n one-issue-partij. Er is geen progressief-links profiel en dat mankeert er aan. Het feit dat Paul Cliteur meerdere malen lijstduwer is geweest zegt al iets. Als je dan ook nog weet dat de lijsttrekker lid is van een obscure christelijke kerk en het creationisme schijnt aan te hangen is ook niet bepaald een aanbeveling.
Ook tekenend is dat in Flevoland de PvdD samen optrekt met PVV en FvD in het bashen van Staatsbosbeheer. Het standpunt van de PvdD over de Oostvaardersplassen vind ik zeer twijfelachtig.
Wat de partijvoorzitter nu wil doen lijkt me voornamelijk windowdressing, niet een fundamentele herbezinning.
Ik vind het juist tekenend dat regelmatig partijen als GL en de PVDA niet thuis gegeven als er moties in de 2e kamer zijn over zaken zoals o.a. onverdoofd slachten. Blijkbaar zijn GL en de PVDA alleen betrokken bij dierenbelangen als het hen uitkomt. Daar zit ook precies het probleem met “verbreding” in. Al gauw moet er op het ene onderwerp gemarchandeerd worden om over een ander onderwerp niet anderen tegen het hoofd te stoten of omdat er in de achterkamertjes handjeklap gedaan is met een andere partij of belangengroep over een ander onderwerp.
Waarom zou de PvdD groter moeten worden dan dat ze nu zijn? Om dan ook een breder programma te schrijven waarbij de kiezer na een formatie niets meer in herkend waarom hij/zij nou juist op die partij had gestemd?
Laat de PvdD vooral opkomen voor dierenrechten, daar is nog heeeeel veeel in te bereiken.
En persoonlijk vind ik het opkomen voor de belangen van dieren iets dat partij overschrijdend is. Zowel aan de linker zijde als aan de rechter zijde van het politiek spectrum zijn er mensen die zich betrokken voelen bij dierenleed en ook mensen die dierenleed veroorzaken of in stand houden.
Ooit begrepen, dat de PVV qua zorg de SP heeft nageaapt en dat qua dierenwelzijn de heer Graus (PVV) zijn standpunten baseert op diezelfde PvdD? PVV heeft namelijk slechts één item en een ieder weet welke. De partij van die vuile blonde God heeft niks met wat dan ook, pikt uit andere programma's en doet alsof het sociaal is.
Bij alle verkiezingen staat in de verschillende stemwijzers wat de Pvdd voor standpunten zou hebben over allerlei "mensenzaken". Blijkbaar is dat ten onrechte. Wat er zou moeten staan is: maakt ons geen zak uit. Vlees eten moet worden verboden en schoenen moeten van plastic zijn. En de rest zal ons (veganistische) worst wezen.
Misschien dat Sebas iets voor zichzelf kan beginnen. Een politieke partij voor mensendingen, de PPVM. Een politieke partij oprichten schijn geen windeieren te leggen zoals ik her en der lees
Niks mis mee als de PvdD flora en fauna boven mensen stelt, dat maakt het politieke landschap alleen maar overzichtelijker. Kiezers hebben daar behoefte aan. Anders is de kans groot dat gl, PvdD en bijvoorbeeld D’66 inwisselbaar zijn. Scherpe profilering voorkomt dat.
Marianne Thieme heeft duidelijke standpunten als het gaat om dierenwelzijn en ecologie. Daarmee heeft ze electoraal opvallend veel succes.
Kennelijk is er een veel te jonge gup aangesteld als partijvoorzitter en die probeert de partij om te vormen tot een nikserige partij ergens in het midden van het linkse politieke spectrum. Volgens mij is er nauwelijks behoefte aan zo'n partij. Er wordt de laatste tijd aan de stoelpoten gezaagd van Thieme, maar zonder haar is de partij binnen de kortste tijd echt helemaal niets meer.
Ik heb altijd waardering voor PvdD en mevrouw Thieme juist omdat zij voor belang van de dieren opkomen.
Geen geflirt met andere partijen en zogenaamde hogere doelen.
Lekker duidelijk en overzichtelijk voor iedereen.
Dat partij misschien te groot wordt en dat verdwaalde zielen nog meer onhaalbare doelen op agenda willen zetten vind ik verkeerd.
Als zij niet koppig was zou zij nooit zo succesvol zijn. Wat is daar mis mee?
Wat is eigenlijk het strijdpunt?
Thieme voor 100% voorvechter van al het levende exclusief de mens; de andere factie wil inclusief de mens.
Is dat de bottomline?
Zie niet in dat als je de natuur in zijn geheel centraal stelt het toevoegen van koopkrachtplaatjescliëntalisme voor bepaalde doelgroepjes een verbreding zou betekenen.
Ik heb altijd begrepen en gewaardeerd dat de PvdD zich inzet voor mensenzaken. Het welzijn van dieren is een mensenzaak. Zelfbeschikking van dieren kennen we niet in Nederland. Het milieu is toch altijd belangrijk geweest voor PvdD omdat het ook belangrijk is voor dieren. Ze begeven zich daarmee wel op het pad van GroenLinks dus daar zullen ze met die koers niet blij zijn. Voor mevrouw van Kooten zal straks wel een plekje in GL te vinden zijn. De opgefokte rellerigheid is wel voldoende om parlementaire redacties even bezig te houden in vakantietijd.
De stukjes die Marianne Thieme hier op Joop heeft geplaatst zijn van wat mij betreft een goede zaak. Ik ben geen PvdD kiezer maar wel dierenvriend.
Verder denk ik dat iedere politieke partij "gezegend" is/wordt met mensen die ook persoonlijke doelen hebben, Soms moeten dan de partijdoelen wijken.
Uiteraard zorgt De Boer goed voor alle dieren, in zijn stal klinkt altijd zachte muziek, de goed in het gehoor ligt. Veel uit de barok, want als Boer dat zelf aangenaam en welluidend vindt, dan kunnen andere wezens dat wellicht ook vertalen als goed in het vel zitten. Of de beesten er meer melk door gaan geven, dat weet ie niet. Hij is gewoon boer en geen wetenschapper.
In elk geval denkt ie dat dieren zelf wel blijk kunnen geven van appreciatie, maar dat de evolutie nog niet zo ver is dat ze in talen kunnen spreken.
Wat de konijnen allemaal doen in hun ruime hokken met vers stro en lekker vers gras is onderhevig aan de interpretatie van hun verzorger. .In elk geval vertonen de konijnen hier op de boerderij hun natuurlijk gedrag. Om de zoveel tijd is er weer nieuwe aanwas waar zo rond de kerstmis vraag naar is.
De Partij voor de Dieren is eigenlijk ook zo'n fenomeen, een kwestie van menselijke interpretatie. En geen wetenschap. Sterker, de liefde betoond aan een dier is gesublimeerde afkeer van mensen. Menschenhass, noemt Goethe dat. En dat bestaat, afkeer van mensen voor hun soortgenoten.
Het is toch niet nodig om daar voorbeelden van te verstrekken?
Daarom krijgt mevrouw Thieme de zegen uit de boerderij waar de wijwaterkwast altijd paraat staat. Ze zit al zo lang in de Kamer, haar projekt mag ze best nog wat jaartjes voortzetten als je het aan De Boer vraagt. Hij is van huis uit liberaal en mild voor anderen. Schadenfreude .zit niet in zijn bloed. Maar haar bejubelen, dat vindt ie ook merkwaardig. Gewoon jezelf kunnen zijn. Dat hangt ingelijst aan de muur. Maar de Boerin heeft daar wel in heel kleine steekjes onder geborduurd binnen de grenzen van de wet.
Zij heeft het recht namelijk bestudeerd, namelijk. Maar omdat ze daar niet van kan leven, werkt ze nu tit wederzijds genoegen gewoon samen met mij.
De Boer zelf wil het liefst sereen zijn en blijven. Net als de ooien is de schaapskooi. Die geloven het -zo op het oog -ook wel. Die grazen elke tevreden dag in de cultuur. Ze grazen de vrede voor, zoals staat in het prachtdicht van Lucebert, dat de geest an Willen Kloos te Monte Carlo heet. Dat hangt ook in facsimile in de gang binal die andere.
Je moet toch eens komen kijken als je in de buurt bent. Je bent van harte welkom, kun je meteen mee eten. Vandaag staat een fijne linzenschotel op het menu. .
# En geen wetenschap. Sterker, de liefde betoond aan een dier is gesublimeerde afkeer van mensen. #
Werkelijk? Is dat uw visie óf een visie van de wetenschap?
Goed bezig Wolswinkel. Momenteel wordt de club door mij aan extreemrechts gelieerd, zoals bijvoorbeeld nu in de discussie rond de paardjes in de Oostvaardersplassen het geval is. Trekt de PvdD gezellig op met de haatzaaiers van FvD en PVV, geen al te frisse combi dunkt me. En bij demonstraties zie ik des lands onderbuikers aantreden, niet gehinderd door degelijke kennis van zaken, maar wel met veel gerommel in de darmen. Die moet je niet willen representeren.
Om harts & minds van nieuwe volgers te winnen moet je als partij wel pal voor mensen staan en je ook actief bemoeien met maatschappelijke en sociale thema's. Daar zit je potentiële electoraat Sebastiaan. Zorg dat bij de PvdD een sociaal en goed kloppend hart komt en dump hardliners. Die zijn waardeloos voor een eventuele toekomst. Zo blijf je bij je politieke speerpunt, want zijn mensen immers geen dieren? Keep up the warm business. Ugh.
Knap om PvdD als extreem-rechts te bestempelen enkel en alleen omdat ze samen met u onwelgevallige partijen een motie indient. Dan ziet u waarschijnlijk overal extremisten. Maar als de SP meeloopt in dezelfde demonstratie als antifa noemen we het een gelegenheidscoalitie, toch?
Als de PvdD een motie indient tegen zoiets als het onverdoofd slachten van dieren zou het niet de steun van PVV moeten zijn dat opvalt, maar de afwezigheid aan steun van GL en de PVDA die liever even de andere kant opkijken als er voor dieren opgekomen moet worden terwijl dit indruist tegen een ander “breder” belang dat zij belangrijker vinden.
#Om harts & minds van nieuwe volgers te winnen moet je als partij wel pal voor mensen staan en je ook actief bemoeien met maatschappelijke en sociale thema’s. #
De VVD doet het fantastisch zonder bovenstaande!
Zinvolle discussie is uitgesloten want het is natuurlijk een onzinpartij, een cynische grap van de eeuwige onruststoker Paul Cliteur, die later mede het Forum voor Demagogie oprichtte.
Cliteur wilde wel eens weten hoe dom de kiezer is. Dat de PvdD überhaupt van de grond kwam bewijst: heel dom. Internationaal staan we te kijk, Als dit democratie moet heten ...
In 50 jaar is de biodiversiteit met 50 % afgenomen. De traditionele partijen hebben het af laten weten om de natuur te beschermen. Exploitatie van de natuur was nl. belangrijker dan haar te beschermen. Het is verfrissend te zien dat er nog mensen zijn die tegen deze stroom willen inzwemmen.
Wat ik nou juist zo mooi vind aan de PvdD is dat zij zich niet meedoen aan allerlei handjeklap achterkamertjes politiek en zich daardoor 100% in kunnen zetten voor de dieren en de natuur.
Doorgaan zoals ze al jaren bezig zijn is mijn advies. Niet wegzakken in de poule van al die andere partijen die dierenrechten alleen belangrijk vinden als ze daar volgens hun spindoctoren aandacht aan moeten geven en wanneer het ingaat tegen andere politiek ingegeven spinsels het mondje dichthouden.
Kijkt u eens: https://peilingwijzer.tomlouwerse.nl/p/methode.html
Ik beaam uw punt. Bij elke peiling zou een verwijzing moeten staan naar de gebruikte methodiek.
Of het zinvol is om bij elk onderzoek de methodiek te vermelden betwijfel ik. Zou ze echter wel graag zien bij onderzoeken die het maatschappelijke debat kunnen beïnvloeden.
Help, de dierenpartij heeft ook een draaikont in de gelederen. Het lijkt wel een besmettelijke ziekte die draaikonten, erger dan de vogel- en varkenspest
Of we nog niet genoeg politieke partijen hebben met draaikont elite die de missie van de partij willen aanpassen aan de heersende windrichting.
Om op het pluche te kunnen komen. Meer stemmen. Meer zetels. Meer pluche voor elite. Daar moet het ook allemaal om gaan draaien bij de dierenpartij.
Zo slecht voor de democratie weer dit soort pluche geilheid van een draaikont.
Het is dus helemaal geen principekwestie. De achterliggende vraag is hoe de partij kan groeien. Verbetering van de levens van mensen is geen doel op zichzelf maar een afgeleide: ze zijn dan beter in staat om op te komen voor het dier. Opportunisme ten top.
« ze zijn dan beter in staat om op te komen voor het dier. Opportunisme ten top.« .....Nou ten top niet, voor andere politieke partijen normaal.....Meer dan 80% van de NLers heeft het goed genoeg om iets te doen voor de natuur wo de dieren. Het is echter een keuze. Voor de mensen die het minder hebben stemt de PvdD altijd bewust mee met links. Omgekeerd valt nogal tegen.....
Klinkt als een klap in het gezicht van Thieme, dat er zelfs binnen de Partij voor de Dieren dus mensen zijn die het belang van dieren in een echte wereld willen dienen in plaats van in een fictieve wereld.