Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vrees dat rechtse partijen de slavernijexcuses via de Eerste Kamer willen tegenhouden

  •  
14-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4523 keer bekeken
  •  

Politiek duider Peter Kee en Francisco van Jole bespreken in hun wekelijkse commentaarrubriek bij De Nieuws BV dit keer drie zaken: het hardnekkig racisme bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, het geklungel rond de excuses voor de slavernijpraktijken en de explosieve corruptiezaak in het Europees parlement.

Peter Kee vertelt hoe het ministerie een bastion is, met een sterke hiërarchie en eigen 'klasjes', waar verandering moeilijk doordringt. Het is ook niet nieuw. "Al in 1999 werd een onderzoek gedaan naar de cultuur op het ministerie, met dezelfde resultaten." Van Jole wijst erop dat Stef Blok na zijn aantreden als minister in 2018 een racistische speech hield voor het personeel van de het ministerie. "Dat is naar buiten gebracht door Zembla en hij heeft er toen excuses voor aangeboden."

Daarna gaat het over de excuses voor het slavernijverleden. Dat wordt een steeds pijnlijker aangelegenheid terwijl er alle gelegenheid was om dit goed voor te bereiden. "Ik hoor dat de schuld hiervoor toch vooral bij Binnenlandse Zaken wordt gelegd." Van Jole merkt op dat als argument voor het vasthouden aan de omstreden datum 19 december wordt gebruikt omdat er na de Provinciale Staten-verkiezingen een ander politiek klimaat kan zijn. "Hoe oprecht zijn die excuses dan?" Kee verduidelijkt dat het gaat om de samenstelling van de Eerste Kamer. De vrees heerst dat een nieuwe rechtse meerderheid in dat orgaan de excuses straks tegen zal houden. 

En dan is er nog de corruptie in het Europees parlement. Kee vertelt dat in Den Haag de zaak wordt afgeschoven op Europa. Van Jole verbaast het dat er in de Nederlandse media niet meer over te doen is. "Het is onvoorstelbaar wat daar gebeurd is. De Belgische politie kwam de zaak op het spoor omdat ze zochten naar een zaak rond Marokko. Vervolgens werd duidelijk dat er wat aan de hand was met Qatar. Bij de huiszoeking bij vicevoorzitter Eva Kaili ging de voorzitter van het parlement mee omdat ter plekke haar immuniteit opgeheven moest worden. Dat kan alleen maar als er sprake is van op heterdaad betrapt worden, zoals hier het geval was." Bij Kaili en haar kompanen werd voor 1,5 miljoen euro aan contant geld aangetroffen en in beslag genomen.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor