Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Thema Boekenweek 'vrouw en moeder', alleen mannen uitgenodigd er over te schrijven

  •  
15-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
40885769985_42489b33d7_k

© cc-foto: Donnie Ray Jones https://flic.kr/p/25hWfYH

De club die het lezen van boeken moet promoten, CPNB oftewel de stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek, en daarvoor onder meer jaarlijks de Boekenweek organiseert, is onder vuur komen te liggen. De organisatie heeft als thema voor de editie van 2019 ‘De moeder de vrouw’ gekozen. Dat alleen al ruikt naar tijden dat boeken nog op perkament geschreven werden maar de organisatie maakt het helemaal bont door de twee bijbehorende boeken louter door mannen te laten schrijven. Jan Siebelink schrijft het boekenweekgeschenk en Murat Isik het boekenweekessay.
De Belgische schrijfster Celia Ledoux wijst er in een opiniestuk op dat vrouwen in de literatuur stelselmatig worden achtergesteld en haalt fel uit :
"De beschrijving alleen al “moeder én vrouw” worden als “onlosmakelijk verbonden” beschreven. Wat een onzin! Alsof je geen vrouw kan zijn zonder moederschap. Misschien zou een schrijfster dat wel ontkrachten? Haar identiteit anders bekijken? (…) CPNB en kompanen: er is een probleem en het is aantoonbaar. Het is onterecht. Het is seksisme. Daaraan valt iets te doen, weet u. Talloze wetenschappelijk verantwoorde, bewezen werkbare mechanismen staan u ten dienste. En u hòòrt er iets aan te doen. Want u bent seksistisch. Of u dat afstrijdt of niet. En wij nemen het niet meer."
Ianthe Mosselman schrijft in de Volkskrant :
"Ik vraag me af hoe deze beslissing in het statige gebouw van de CPNB aan de Herengracht werd genomen, of er iemand, na lang nadenken, opperde: ‘Moederschap… vrouw-zijn… Misschien moeten we er eentje vragen?’ Waarna een bulderend gelach opsteeg. Hoe dan ook, ik meld me af voor deze boekenweek, maar herlees in plaats daarvan Ontaarde moeders van Renate Dorrestein. Een fantastische schrijfster, voorbeeld voor talloze vrouwen en mannen, die bewust koos voor een leven zonder kinderen, maar de prachtigste boeken scheef."
De CPNB doet alsof de neus bloedt en stelt op in een reactie op Twitter dat er geen enkel reden is voor kritiek want: “Het thema stelt de moeder, de vrouw centraal, hoe mooi is dat? Maar het thema betreft ook alle mannen, zonen. Iedereen heeft een moeder een vrouw dus in zijn of haar leven.”
Schrijver Jamal Ouariachi trekt die redenering door en concludeert dat er de volgende keer dan twee vrouwen gevraagd moeten worden voor het geschenk en het essay. ‘En dan met als thema, weet ik veel, “mannenvriendschappen” of zo. “Want iedereen kent wel een man.” Deal?’.
Van de 73 Boekenweekgeschenken die sinds 1947 werden gepubliceerd, zijn er slechts 14 door vrouwen geschreven.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor