Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vuurwerkverbod in zicht, ruime Kamermeerderheid voor afschaffen vernielzuchtige traditie

  •  
01-04-2025
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
764 keer bekeken
  •  
ANP-487540442

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunt nu een algeheel vuurwerkverbod nadat ook regeringspartij NSC heeft besloten voor te stemmen. Dit werd besloten tijdens een fractievergadering van de partij, zo meldt de NOS. Daarmee staan inmiddels 94 Kamerleden achter het voorstel om een einde te maken aan de schadelijke en vernielzuchtige traditie van consumentenvuurwerk. Het voorstel heeft ook voldoende steun in de Eerste Kamer.

NSC, lange tijd tegenstander van een algeheel verbod, heeft inmiddels de veiligheid van politie en hulpverleners zwaarder laten wegen dan het behoud van de vuurwerktraditie. "We willen een veilige traditie en dat kan niet meer. Het risico is te groot voor politie, brandweer en hulpverleners," aldus Kamerlid Faith Bruyning. NSC stelt wel als voorwaarde dat er georganiseerde vuurwerkshows moeten komen.

Het verbod zal zich richten op siervuurwerk (F2), zoals cakes, fonteintjes, grondbloemen en compoundboxen. Knalvuurwerk (F3) is sinds december 2020 al verboden. Als het verbod doorgaat, mogen consumenten alleen nog F1-vuurwerk kopen, zoals sterretjes en knalerwten.

De steun voor een vuurwerkverbod is snel toegenomen na de laatste jaarwisseling, toen meer dan 8000 incidenten plaatsvonden met toegenomen geweld tegen politie en hulpverleners. Eerst veranderde het CDA van standpunt, gevolgd door de VVD vorige week en nu NSC. VVD-Kamerlid Michon verklaarde: "Alle gesprekken die wij hadden met politiemensen en brandweermensen, die gaan je niet in de koude kleren zitten." Vuurwerk zorgt tijdens de jaarwisseling ook bij vogels en andere (wilde) dieren voor veel angst.

Voor het verbod zijn nu: GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren, VVD (onder voorwaarden), NSC, CDA, D66, ChristenUnie, Volt en SGP. Regeringspartijen PVV en BBB blijven, samen met onder meer de SP, tegen een verbod.

De VVD eist bij steun wel een effectief handhavingsplan, harde aanpak van illegaal vuurwerk en compensatie voor de vuurwerkbranche. Die laatste vraagt om 895 miljoen euro, terwijl PVV-staatssecretaris Jansen denkt aan 100 tot 150 miljoen euro. Hij waarschuwt ook dat het minstens anderhalf jaar duurt voordat een verbod kan ingaan.

De Tweede Kamer debatteert donderdag over het wetsvoorstel van GroenLinks-PvdA en Partij voor de Dieren. Tegenstanders benadrukken dat gevaarlijk knalvuurwerk al verboden is en pleiten voor hardere aanpak van onruststokers in plaats van een algemeen verbod.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor